Zo krijg je duidelijkheid in wat je moet

In het vorige artikel hadden we het erover dat het gevoel je wel eens kan bekruipen van: waar doe ik het eigenlijk voor? Ben ik wel goed bezig? Wat heeft nu eigenlijk prioriteit? Door middel van vier verhelderende vragen, kreeg je inzicht in waar de focus zou moeten liggen. Maar ja, weten waar de focus ligt, is nog niet genoeg om ook resultaat te behalen. Er moet dan ook actie op worden gezet. En moet je dat dan allemaal zelf doen? Dat is misschien wel veel te veel!

 

En dat hoeft ook niet. Sterker nog: in dit artikel werken we er naar toe dat jij glashelder hebt wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Niet alleen focus in weten wat er moet gebeuren, maar ook focus in wie het moet doen.

 

Het verschil maken

Ook dit is een techniek die wij zelf gebruiken. Het is een techniek die gebruikt wordt door mensen die waarde aan hun tijd hechten. Die bezig willen zijn met de dingen waarop zij het verschil kunnen maken. Onafhankelijk van waar je in je carrière bent en hoe de organisatie is opgebouwd kan je hem altijd inzetten. Ook deze techniek bestaat weer uit vier vragen.

Vanuit het vorige artikel had je een lijst van twaalf dingen waar je mee aan de slag kunt. Vier keer een top drie. Pak die mooie lijst erbij en ga aan de slag.

 

Vraag 1: Waar moet ik meer van doen?

Je vraagt je misschien af: meer doen? Maar hoe ga ik dan focus krijgen? Maar deze vraag beantwoordt je in strategische zin. Je mag namelijk slechts drie onderwerpen kiezen waar jij echt het verschil kan maken, waar jij echt de essentiële persoon voor in de organisatie bent, waar zonder jou dit niet gebeurd en het dan problemen oplevert. Dit zou kunnen zijn: het duurzaamheidsbeleid bewaken, het duurzaamheidsbeleid uitdragen en het duurzaamheidsbeleid verbeteren.

Als je dan kijkt in de lijst van dingen die goed gaan, dan stond daar misschien bij dat jullie alleen nog maar elektrische auto’s bestellen. Dan is jouw taak dus alleen nog maar dat je in de gaten houdt of dit zo blijft. En dat doe je door het richting wagenparkbeheer uit te dragen.

Maar het is essentieel dat jij jouw drie strategische onderwerpen, waar jij verantwoordelijk voor bent, helder hebt. Want alles wat daar niet bij hoort, gaat richting vraag twee en drie…

 

Vraag 2: Waar moet ik minder van doen?

Je had misschien in je top drie van dingen die niet werken de NS business card die niet goed gebruikt wordt. Dat moet natuurlijk opgelost worden. Maar jij moet daar minder mee bezig zijn. Je moet dus het beleid verbeteren (dat hoort wel bij je strategische onderwerpen), maar vervolgens moet bijvoorbeeld de administratie hier mee aan de slag. Dus zet hier alles neer wat je minder tijd moet gaan kosten omdat je het efficiënter kunt organiseren.

 

Vraag 3: Waar moet ik mee ophouden?

Misschien ben je nog wel elke keer bezig met de inkoper helpen als hij nieuwe spullen moet aanschaffen om duurzaamheid hier onderdeel van te maken. En was één van je prioriteiten: hoe vergroenen we de bestelbussenvloot? Dat is niet één van jouw strategische onderwerpen. Het wordt dan jouw taak het duurzaamheidsbeleid uit te dragen richting inkoop, mogelijk samen met hen dit proces te verbeteren zodat zij het als standaardonderdeel van het proces hebben en dan kan je het weer gaan bewaken. Maar jij hoeft er niet mee bezig te zijn steeds.

 

Vraag 4: Wat moet ik starten?

En dan zijn er nog dingen, bijvoorbeeld uit de lijst van dingen die ontbreken, die gestart moeten worden en die alleen jij (!) kunt starten. Hier mag maar één ding per keer op staan. Het is nieuw, dus het kost relatief veel tijd, geld en moeite en daar kan je maar één ding tegelijk van doen. Bijvoorbeeld het thuiswerkbeleid: jouw strategische onderwerp is het duurzaamheidsbeleid verbeteren en daar past het thuiswerkbeleid in. Ga daar bijvoorbeeld mee aan de slag.

 

duurzaamheid, MVO, mobiliteitEn nu?

Nu heb je dus drie strategische onderwerpen, één nieuw ding om te starten en dan een lijst met dingen die je minder moet doen, cq. aan iemand anders moet geven. Daar kan je mee aan de slag en vanuit die lens kan je dus ook alle nieuwe dingen die op je bordje komen bekijken.

Daarbij is het belangrijk dat je deze exercitie (zowel de vragen van vorige keer als die van deze keer) meerdere keren per jaar, het beste is elk kwartaal, herhaald. Er zijn dan vast dingen opgelost, bijgekomen en op een zijspoor gezet. Zo kan jij gefocussed en met aandacht voor de goede dingen bezig blijven.

 

En? Wat zijn jouw meest belangrijke inzichten hieruit? Laat het hieronder weten zodat we elkaar kunnen helpen.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!