Zeven lessen uit 2019 – over samenwerken, inzicht krijgen en doen
Ook 2019 was weer een prachtig jaar als het gaat om groener, schoner en slimmer rijden. Nog vaker krijg ik te horen: “Dit is nu wel echt een onderwerp waar bedrijven mee bezig zijn toch?” En ja, dat is het zeker. Steeds meer bedrijven en (overheids)organisaties krijgen door dat ze niet langer zonder duurzaamheidsbeleid kunnen en dat het wagenpark en de mobiliteit daar een cruciale rol in spelen. Daarbij merken ze ook dat het betrekken van de medewerkers essentieel is om het tot een succes te maken. Hieronder neem ik je mee in zeven lessen uit 2019, waaruit maar weer blijkt hoe belangrijk is om het samen te doen, om inzicht te krijgen en om dingen te gaan doen.
Les 1: Creëer ambassadeurs voor je organisatie
Dit jaar mochten we met Heembouw vijf ambassadeursworkshops doen. Hierin hebben we samen met een groep mensen van het bedrijf (van uitvoering tot en met directie) een duurzaam wagenparkbeleid ontwikkeld. Niet alleen leidde dit tot nieuwe inzichten voor het bedrijf, ook merkte men aan het eind op: ik voel me nu ook wel echt verantwoordelijk voor het slagen van dit beleid. Het geeft een extra dimensie als je samen hebt nagedacht over welke kant het op moet en wat er nou echt goed past bij het bedrijf.
Les 2: Maak gebruik van ambassadeurs voor langere trajecten
Bij Strukton hebben ze elektrische fietsen op Utrecht Centraal gezet, zodat medewerkers makkelijker naar het hoofdkantoor in Maarssen (8 kilometer verderop) kunnen komen. Deze fietsen bleken een succes: veel mensen vonden dat een betere oplossing dan met de auto naar het werk komen. Maar natuurlijk lopen er op een gegeven moment dingen minder lekker. De app werkte niet goed, fietsen waren vaak op, mensen hielden fietsen de hele dag bezet. Daarom zijn we met een groep fietsambassadeurs aan de slag gegaan: eens per maand komen we via Zoom (online vergadertool) bij elkaar en overleggen we over wat we kunnen oplossen, hoe we medewerkers in het zonnetje kunnen zetten die veel fietsen en hoe we moeten communiceren. Daardoor is het aantal fietsen uitgebreid en zijn er veel meer mensen met de fietsen bekend en maken er gebruik van. De fietsen worden nu ook op andere locaties neergezet.
Les 3: Zorg voor iemand die je verantwoordelijk houdt
Voor de CO2 prestatieladder ben ik onafhankelijke deskundige. Dit houdt in dat ik twee keer per jaar met de directie van het bedrijf om tafel ga om te zien of ze echt betrokken zijn bij de CO2 prestatieladder en of ze duurzaamheid echt willen integreren in hun organisatie. Dit zorgt ervoor dat ook directie zich verantwoordelijk voelt voor het succes. Maar ook voor QUALM , waar we eerder ambassadeursworkshops deden, vervulden we een dergelijke rol: hier zaten we eens per kwartaal met de ambassadeurs samen om de voortgang op door hen ontwikkelde plan te monitoren en bij te sturen en overlegde ik (natuurlijk via Zoom) maandelijks met de MVO manager. Zo zorg je er voor dat er voortgang blijft.
Les 4: Kijk ook extern
Met leden van Cumela hebben we ook een serie workshops gedaan. Eerst door met een groep van één bedrijf aan de slag te gaan en later door met een aantal bedrijven die de interne workshop hadden gedaan, samen om de tafel te zitten en te overleggen: wat werkte, wat werkt niet, hoe kan je dat oplossen, welke tips en goede ideeën hebben we voor elkaar. Het werkt heel goed om eens van een ander bedrijf te horen wat ze doen en hoe zij dingen oplossen. Daardoor kwamen de bedrijven weer op nieuwe ideeën en plannen.
Les 5: Zorg voor goed inzicht
Zowel in de Cleantech Regio als in de regio Rotterdam voor de Verkeersonderneming zijn we actief met onder andere mobiliteitsscans. Deze scans geven inzicht in wat de mogelijkheden zijn om mensen voor het woon-werkverkeer uit de auto en de spits te krijgen. Wie kan er fietsen, voor wie is het OV haalbaar, kunnen mensen carpoolen of thuiswerken? Het is voor de bedrijven waarvoor we deze scans doen vaak een eye opener van hoeveel meer er mogelijk is en hoeveel kosten daar ook mee bespaard kunnen worden – en natuurlijk CO2. Belangrijk daarbij is dat de scans geduid worden, want het is leuk om te weten dat 30 medewerkers meer op de fiets kunnen komen, maar hoe pak je dit dan praktisch aan? Daar helpen we ze natuurlijk mee.
Les 6: Uitproberen loont
Eén van de manieren om het praktisch aan te pakken is: uitproberen. Regel een stel (elektrische) fietsen en laat mensen een week of een maand er mee naar het werk komen. In de regio’s zijn daar heel vaak ook regelingen voor. Zo ook uitprobeerpassen voor het OV. Het helpt gewoon als mensen het zelf ervaren. Zo heb ik een week een speedpedelec uit kunnen proberen onder de ikfiets.nl regeling. En daar heb ik van geleerd dat een speedpedelec geen echt voordeel oplevert voor mij ten opzichte van mijn gewone elektrische fiets. Ik fiets van huis naar kantoor 14 kilometer, meeste door het bos. Maar: zou ik in Zeist (20 km fietspad) gaan werken, dan zou ik er direct één aanschaffen. Dat is een ideale afstand en route.
Les 7: Richtlijnen werken
Naast dat wij bedrijven helpen om groener, schoner en slimmer te rijden, vinden we het ook belangrijk om te zorgen dat de randvoorwaarden in orde zijn. Daarom helpen we werkplaatsen die CNG, LNG, elektrische of waterstof voertuigen onderhouden met het implementeren van de veiligheidsrichtlijnen die daar voor zijn. En dan blijkt weer dat richtlijnen heel handig zijn – ze geven duidelijkheid en vertellen wat er wel en niet hoeft. Zo ben ik ook voorzitter geworden van de PGS 37 commissie die een richtlijn opstelt voor het opslaan van li-ion batterijen in grote hoeveelheden en energie opslag systemen. Een belangrijke ontwikkeling als we Nederland veilig en duurzaam willen maken.
Kortom: het is een kwestie van lekker doen, samen en zorgen dat je het juiste inzicht hebt. Als je hier mee aan de slag gaat, dan wordt ook 2020 een fantastisch jaar!
Wat is jouw grootste wens voor 2020?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!