Zeven keer inspiratie om het wagenpark te vergroenen
Ik kom behoorlijk wat mensen/bedrijven tegen die het wagenpark willen of moeten vergroenen. Ze doen mee aan een aanbesteding of zijn ISO 14001 gecertificeerd. Het kan ook zijn dat ze de CO2/MVO prestatieladder willen behalen. Zoiets. En de vraag is dan: wat is hier de beste manier voor? Hoe goed iets is, hangt af van de situatie natuurlijk. Een kleinere motor kan best een uitkomst bieden, maar niet zo handig als je met 50 ton de weg op gaat… Daarom zeven keer inspiratie.
1. Groengas
Kies voor een aantal auto’s of bestelbussen op groengas. Makkelijker kan haast niet. Het rijden op groengas is vaak al vanaf 30.000 km goedkoper dan rijden op diesel, het is schoon en hernieuwbaar en ook nog eens een stuk stiller. Natuurlijk is het belangrijk met de minder leuke kanten rekening te houden: vaker tanken en ligt het tankstation wel op de route?
Het is voor een heel aantal voertuigen wèl haalbaar om ze in te zetten op groengas en ook nog eens een stuk goedkoper. Deze tool geeft hier inzicht in. Niet direct het hele wagenpark hoeft over, het is mogelijk eerst eens te beginnen met één…
2. Elektrisch rijden
Een andere logische optie is dan natuurlijk hybride/elektrisch rijden. Het belangrijkste euvel dat ik op dit moment zie ontstaan, is dat het minder groen is dan vanuit werd gegaan. De vertegenwoordiger die een (bijtellingsloze) Opel Ampera rijdt, zonder ‘m op te laden met groene stroom, rijdt feitelijk gewoon een wat zuinigere benzineauto. Alhoewel zuinig…
En er zijn nogal wat discussies over hoe groen een elektrische auto is, omdat er nogal wat energie en uitstoot nodig is om de accu’s te produceren. En een deel van de grondstoffen is aan het opraken.
Daarom start het met het opladen van elektrisch auto’s met echt groene stroom: uit wind, water of zon. Over de gehele levenscyclus gekeken en door de bank genomen, is de elektrische auto uiteindelijk beter voor het milieu en is er geen brandstof voor nodig die opraakt.
3. Uitstoot auto
Een makkelijke manier om het wagenpark te vergroenen is door in te zetten op een zo laag mogelijke uitstoot van de voertuigen. Dit zal natuurlijk maar tot op zekere hoogte een uitkomst kunnen bieden, maar is wel een eerste goede stap in de richting.
Auto’s moeten voldoen aan een bepaalde Euronormering. Hoe nieuwer de auto, hoe schoner de auto. En dan maakt het voor auto’s niet uit hoe groot ze zijn: ze mogen maar een bepaalde uitstoot per kilometer veroorzaken. Iets anders is het voor vrachtwagens, waarbij de maximale uitstoot samenhangt met het vermogen. Anderzijds, vrachtwagenfabrikanten komen nog wel eens op de markt met een schonere Euronormering voordat deze verplicht is i.v.m. mogelijke subsidies. Bij de gewone personenwagenmarkt speelt dit niet zo. Voertuigen groot en klein significant minder uit dan in de jaren ’90. Afhankelijk van de emissie tot wel bijna 30 keer minder.
4. (CO2) zuinige auto’s
Er kan ook gekeken worden naar het verbruik van de auto. En dat scheelt ook gelijk in de portemonnee. In Europa krijgen auto’s labels die iets zeggen over hoe zuinig een auto is, in zijn klasse. Die laatste toevoeging is wel essentieel, want dat kan dus inhouden dat een grotere auto, die ook absoluut gezien meer verbruikt, een ‘beter’ label krijgt dan een kleinere auto. De RDW heeft hier informatie over.
Is het doel om echt geld en dus brandstof te besparen, dan is het gemakkelijk om te kijken naar de absolute CO2 uitstoot. Ook die wordt van alle auto’s tegenwoordig bekend gemaakt. In de categorie ‘lekker zuinig’ valt dan bijvoorbeeld de Alfa Romeo Mito benzine (4,2L/100km, 98g CO2/km) en de Hyundai i20 diesel (3,2L/100km, 84g CO2/km), in de categorie ‘ongehoord lekker scheuren’ vinden we de Maserati Quattroporte Sport GTS (15,7L/100 km, 365g CO2/km). Alhoewel die is best zuinig vergeleken bij de Bugatti Veyron (25,9L/100 km, 619g CO2/km), alles is relatief nietwaar?
5. Kleine afstanden
Hebben jullie al een aantal poolauto’s staan en/of maken jullie gebruik van huurauto’s? Dan is het vervangen van een deel van de ritten die door deze voertuigen worden gereden door de inzet van elektrische fietsen (of scooters) een groenere optie. Dit vergt een kleine investering en soms is er lokaal ook nog subsidie te verkrijgen. Ook de collega die in de stad even de ‘vrijdagmiddaglunch’ gaat halen en daarvoor normaal de auto pakt, is met de fiets net zo snel heen en weer.
6. Banden
Stillere en zuinigere banden zijn ook belangrijk in een groen wagenpark. Sinds november 2012 houdt het nieuwe bandenlabel hier rekening mee. Informatie hierover kan o.a. via de VACO gevonden worden. Natuurlijk houden jullie rekening met het feit dat de medewerkers ook veilig moeten kunnen rijden, dus winterbanden zijn hoe dan ook aan te bevelen.
Ook de goede bandenspanning aanhouden is veiliger dan met te hard of zacht opgepompte banden te rijden. Maak de medewerkers hier bewust van, zeker degene die veel belang hechten aan winterbanden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Er zijn apparaatjes op de markt die de bandenspanning in de gaten houden, maar voor een groot wagenpark met voornamelijk bedrijfsvoertuigen kan een bandenspanningservice een oplossing bieden. Tegenwoordig is een tyre pressure monitoring system in de auto verplicht.
7. Onderhoud
Als laatste, en misschien wel belangrijkste, is het van groot belang te kijken naar het onderhoud. Een goed onderhouden auto kan langer mee, zal minder vervuilen en minder verbruiken. De auto wassen in de wasstraat hoort daar ook bij: wasstraten zorgen dat de vuiligheid die van de auto afkomt, niet in het milieu terecht komt. Goed onderhouden en schone auto’s nodigen vaak ook uit tot voorzichtig zijn met de auto en dus minder schade rijden. Ook dit heeft natuurlijk grote voordelen, zowel voor de kosten als ten aanzien van duurzaamheid.
Kortom er is genoeg mogelijk als jullie het wagenpark willen vergroenen. Mocht je willen zien wie er allemaal groen rijden, kijk dan hier of hier. Bent je benieuwd waarom ik groengas rijd? Dat leg ik uit in dit filmpje.
Heb je vragen, of tips over hoe het nog groener kan? Ik hoor het graag via, dus laat hieronder gerust een bericht achter.
Deel dit artikel ook met anderen om nog meer inspiratie op te doen.