Wordt 2018 jouw jaar van de CO2 voetafdruk?
“Maar het is allemaal veel te ingewikkeld om het boven tafel te krijgen!”, zei Johan op een toon waarvan Erik wist dat die niet veel goeds kon gaan betekenen. “Van de administratie krijg ik maar de helft van de informatie, dan krijg ik nog een deel van de leasemaatschappij, dan heeft Financiën nog een stukje en dan moet ik dat allemaal in dat programma zien te krijgen. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd!” Het was weer die tijd van de maand. Die tijd van de maand waarin de CO2 voetafdruk moest worden bijgewerkt, zodat het MT geïnformeerd kon worden over hoe de zaken ervoor stonden en of ze een beetje op koers zaten van de 25% CO2 reductie die ze hadden afgesproken. Elke maand was het weer een worsteling voor Johan om het voor elkaar te krijgen. En elke maand mocht Erik meegenieten. Hij was er niet direct bij betrokken, maar ze zaten nou eenmaal tegenover elkaar op kantoor en Johan moest ergens zijn frustraties kwijt.
Herken je de bovenstaande situatie? Ben je ook geregeld tijd kwijt omdat de gegevens voor de CO2 voetafdruk niet makkelijk boven tafel te krijgen zijn en her en der verzameld moet worden. Misschien denk je wel: elke maand?! Ze zijn daar helemaal niet goed geworden, ik ben al blij als ik het één keer per jaar op orde heb.
Hoe zou het zijn als je makkelijk de informatie nodig voor de CO2 voetafdruk boven tafel zou krijgen? Als je precies wist welke auto wat verbruikt en hoeveel liter diesel er per shovel deze keer doorheen is gegaan? Als je met een klik op de knop de overzichten naar boven kunt halen?
Dat laatste is niet zo moeilijk. Bijvoorbeeld met SmartTrackers kan je heel gemakkelijk hele goede overzichten maken van de CO2 uitstoot, effecten van maatregelen en inzicht krijgen in wat er nog ontbreekt. Maar het is juist het bij elkaar halen van de informatie die je in het programma stopt, dat lastig is. En vooral als je een groot, cq. divers wagen-/materieelpark hebt en bezig bent met het verminderen van de CO2 uitstoot, want dan wil je van elk voer-/werktuig eigenlijk apart weten hoe het zit.
“Maar hoe leveren ze het aan je aan dan?”, vroeg Erik. “Nou dat is ook zo iets! Allemaal op een andere manier!”, brieste Johan. “Heb je ze wel eens een template gegeven dan van hoe je het zou willen hebben? Heb je voor het bestand van de leasemaatschappij in Excel een verwerkertje gemaakt om die data in het gelid te krijgen?” “Een verwerkertje?”, Johan keek alsof hij water zag branden. “Ja”, zei Erik, “gewoon een bestandje met verwijzingen. Uit die kolom wil ik dat hebben en uit die kolom wil ik dat hebben. En daarmee dus zo dat je het allemaal op dezelfde manier uiteindelijk in één bestand kunt verwerken en in het programma kunt voeren. Je hebt toch een handig programma daarvoor?” “Ja.” Johan was even stil. “Hmpf, het zou kunnen werken.”
Wil jij 2018 jouw jaar van de CO2 voetafdruk maken? Dan moet je zorgen dat je het verzamelen van de gegevens voor die CO2 voetafdruk goed op orde, oftewel gesystematiseerd, hebt. Dat je het bestand van de leasemaatschappij(en) alleen maar in hoeft te lezen en dat er dan wat hanteerbaars uitkomt. Dat collega’s die gegevens aan moeten leveren een template krijgen waarin ze kunnen werken. Of dat ook voor die data een verwerkertje wordt gemaakt.
Hebben jullie moeite met het verzamelen en verwerken van de data? Lukt het maar ternauwernood om de rapportage in orde te hebben voor de volgende CO2 audit? Is de CO2 voetafdruk altijd weer een uitdaging? Mail me even. Als ik je data krijg plus de manier waarop je het zou willen hebben, maak ik een verwerkertje voor je. Je kunt mailen naar: vandefliert@zero-e.nl.
Heb je het juist helemaal onder controle en heb je tips voor anderen? Laat dan je tip hieronder in het commentaarveld achter!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!