WLTP, CO2, HVO, LNG, waar gaat dit over?

In de Slim leasen podcast geven Arjos Bot en Elske van de Fliert informatie over slim leasen: hoe je maatschappelijk verantwoord ondernemen combineert met goed leasebeleid. De podcast is te vinden via: slimleasenpodcast.nl.

We hebben het over allerhande onderwerpen. Sommige hiervan vragen om een toelichting. Die vind je hieronder.

 

Wat we nu hebben, is in ieder geval niet goed.

auto, CO2 reductie, duurzaam ondernemenVaak word ik gewezen op dat accu’s van elektrische auto’s gerecycled moeten worden en dat dit ingewikkeld is, de veiligheidsrisico’s van waterstof, dat groengas niet de eindoplossing is.
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan de nieuwe ontwikkelingen. Dat klopt. Maar mensen vergeten hoe slecht de huidige situatie is. We zijn een beetje de kikker in het opwarmende water. Want laten we wel zijn: de uitlaatgassen die we nu uitstoten, daar gaan we dood aan. De olie die we nu opmaken, komt nooit meer terug. Je hoeft geen eindoplossing te kiezen als je de auto na vier jaar weer inlevert.
Kortom: wat we nu hebben, is in ieder geval niet goed, dus laten we alsjeblieft kijken naar hoe het beter kan. Dat het dan nog beter kan, is alleen maar mooi voor de toekomst.

 

Recycling van accu’s

Een veel gestelde vraag gaat over het recyclen van accu’s. Op één of andere manier zijn mensen nooit te beroerd om batterijen te kopen of elektrische apparatuur aan te schaffen, maar maakt men zich wel ineens druk over de accu’s in elektrische auto’s. Terwijl in de Europese Unie autofabrikanten al verplicht zijn minimaal 95% van hun auto recyclebaar te maken. En er in die accu’s allemaal nuttige (lees: dure) materialen zitten die partijen graag willen hebben om geld aan te verdienen. Auto Recycling Nederland werkt bijvoorbeeld aan het geven van een tweede leven van accu’s van elektrische auto’s.

 

WLTP

Ook tijdens de podcast komt de WLPT voorbij. Oftewel de “Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure”, de nieuwe testcyclus voor auto’s om te bepalen hoeveel brandstof ze verbruiken en emissies ze uitstoten. Deze test moet veel beter de realiteit benaderen dan de eerdere tests deden. De branchevereniging van automobielfabrikanten in Europa, ACEA, heeft een mooie website opgezet met alle ins en outs: wltpfacts.eu. Vanaf september 2018 zullen alle nieuwe auto’s aan deze testen onderworpen worden. En zullen we zien dat ze minder zuinig zullen zijn in de folder. Maar we wisten al dat ze minder zuinig waren in het echt, dus dit is goed nieuws.

 

95 g/km CO2

Autofabrikanten krijgen het niet per se makkelijker. Want zij moeten hun auto’s steeds zuiniger maken. In Amerika moesten vrachtwagenfabrikanten dit al lange tijd.  Vanaf 2020 moet het wagenpark op 95 g/km zitten. Nu zit op dit moment een gemiddeld leasewagenpark (met natuurlijk auto’s van verschillende merken) al op 100-110 g/km, dus dat verschil is niet zo heel groot. Maar door de WLTP (waardoor het verbruik op papier waarschijnlijk al 20% hoger komt te liggen), wordt het een wel nog grotere stap om er te komen. Desalniettemin: autofabrikanten moeten dit verbruik behalen over hun hele wagenpark bekeken. Zij kunnen er dus voor kiezen veel meer elektrische auto’s te produceren. Helemaal omdat er naar de uitstoot aan de uitlaat wordt gekeken en dus niet de productie van de brandstof of groene stroom, om maar wat te noemen wordt meegenomen.

 

CO2 reductie vs luchtkwaliteit

Niet alle alternatieve brandstoffen scoren zowel goed op het gebied van CO2 reductie als op het gebied van luchtkwaliteit. Daarnaast speelt nog mee dat, zoals hierboven wordt aangehaald, er naar de uitstoot aan de uitlaat wordt gekeken. Er wordt geen rekening gehouden met de productie van de verschillende brandstoffen. Wij vinden die eigenlijk wel belangrijk, maar als wagenparkbeheerder, kan je er weinig rekening mee houden. In het algemeen kan je het volgende aanhouden:

·         Gemaakt van afval/reststromen/duurzame energie: groene stroom, groen waterstof, groengas, HVO

·         Lage CO2 uitstoot: groene stroom, groen waterstof, groengas, HVO, LNG

·         Goed voor de luchtkwaliteit: groene stroom, groen waterstof, groengas, LNG en GTL (gas omgezet naar diesel).

 

Vitaliteit en ruimtegebrek

Twee trends die steeds vaker voorbij zullen komen: vitaliteit en het ruimtegebrek gaan een steeds belangrijkere rol spelen in relatie tot mobiliteit. Enerzijds is vitaliteit op de werkvloer steeds belangrijker omdat mensen steeds langer moeten blijven werken. Dat kan niet als ze niet vitaal blijven. En hoe je het ook wend of keert: fietsen maakt je vitaler dan auto rijden. Daar speelt dan nog eens mee dat de steden steeds voller worden. Er ontstaat dus steeds meer druk op de parkeermogelijkheden. En als jij met de bus voor komt rijden, hoef je geen parkeerplek in te nemen. Duurzaamheid blijft belangrijk en klinkt hartstikke mooi, maar vitaliteit en ruimtegebrek gaan ons echt nopen het anders te doen.

 

Bijtelling fiets

Je zou zeggen dat de overheid het fietsen ondersteunt. Maar als jij als werkgever probeert je medewerker een fiets te verstrekken, dan is dat niet altijd even makkelijk. Dat wil zeggen, dan komt de belastingdienst om de hoek zetten om te innen. Stel je stelt een fiets ter beschikking. Heel mooi. Zakelijk niks aan de hand. Natuurlijk moet je over die zakelijke ritten met de fiets niet ook nog eens een reiskostenvergoeding geven, want dan wordt dat belast. Maar waarom zou je dat doen, want je geeft al een fiets. Maar: fietst je medewerker ook privé op deze fiets (gekke bui bijvoorbeeld), dan wordt dat belast. Minus het bedrag dat de medewerker als eigen bijdrage vergoed. Kortom: een hoop gedoe en je moet een goede regeling treffen. Niet heel moeilijk, maar gelukkig gaat de overheid hier nieuw beleid voor maken.

 

Wat hoorde jij in de Slim lease podcast dat je graag verder ziet toegelicht? We horen het graag, laat het dus hieronder even achter.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!