Werken onderweg biedt wel degelijk kansen voor het MKB!
Verkeersnet plaatste onlangs het bericht: Proef met ‘werken onderweg’ levert weinig op. Kijk je echter naar het eindrapport dat daar bij hoort, dan vallen hele andere zaken op. Ja, er deden maar vier bedrijven uit de B50 en nog eens vijf commerciële aanbieders van flexwerkplekken mee. Maar, er meldde zich wel 8 MKB bedrijven en daaruit bleek weer eens hoe flexibel die zijn: “We merken wel dat het nu veel makkelijker is om met het Midden en Klein Bedrijf te schakelen. De besluitvorming binnen deze sector is sneller.”
Resultaten
Uit het onderzoek komt eigenlijk naar voren dat het lastig is om mensen te verleiden tot het werken op “andermans” kantoor. En ook dat grote bedrijven het lastig vinden om mensen van buiten toe te laten. Het is mijns inziens niet meer dan logisch. Het duurt even voordat mensen gewend zijn aan een nieuwe situatie, dus acht maanden is misschien wat kort voor een dergelijke pilot. En natuurlijk: als je de beveiliging van je bedrijf tot in de puntjes hebt geregeld, dan is er best wat voor nodig om ‘zomaar’ externen binnen te laten.
Mogelijkheden
Maar daar is het MKB in het voordeel. De lijntjes zijn veel korter, het bedrijf overzichtelijker. Dus komt er eens een keer iemand flexwerken, dan weet binnen vijf minuten de koffiejuffrouw, de directeur en de manager van de afdeling dat, wees gerust. Vertel jij zelf aan je medewerkers dat ze best eens bij leverancier X of klant Y hun laptop open mogen klappen, dan zullen ze dat veel sneller doen, dan wanneer de interne bedrijfsmemo ze hier op probeert te attenderen.
Voordelen
En daarom kan het MKB hier de vruchten van plukken. Je wilt geen dure flexwerkplekken voor je medewerkers hoeven boeken. Maar misschien ken je wel een bevriend bedrijf dat wat ruimte over heeft. En is het niet prettig als een leverancier die je vaak nodig hebt in een project regelmatig even bij je zit te werken, zodat je snel een vraag kan stellen over een bepaald onderdeel? Natuurlijk werkt het efficiënter als de medewerker twee overleggen op één dag bij een klant kan plannen en tussendoor de administratie bij kan werken.
Maak er wat van
Probeer het niet gelijk plat te regelen door ingewikkelde ICT systemen op te zetten, maar ga gewoon eens met elkaar in overleg; bij de volgende netwerkbijeenkomst, het projectoverleg bij de klant of tijdens een belletje. Gewoon gaan regelen, daar zijn we in het MKB namelijk goed in.
Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.