Wees extra lief voor je collega’s

Een bos rozen. Een hartvormige doos met chocola. Een schattige knuffel. Het is die tijd van het jaar: Valentijn! Tegenwoordig een feest voor geliefden, maar ik weet nog dat op de middelbare school het vooral ging om je geheime geliefde. En dat bracht de nodige spanning met zich mee. Want stiekem hoopte je natuurlijk dat degene waar je een oogje op had deze hint zou oppikken en misschien wel verkering met je wilde! Of toch minstens eerst eens even met je naar de bioscoop zou willen. Of met je door het centrum wilde slenteren. Om het maar even heel praktisch te zeggen: iets in het gedrag aan te passen.

 

Wat dat te maken heeft met duurzame mobiliteit? Ook daarbij heb je vaak te maken met gedragsverandering. Niet als iedereen al op de fiets naar het werk komt natuurlijk. Niet als mensen om vijf uur ’s ochtends op het industrieterrein moeten zijn dat te ver weg is om te fietsen natuurlijk. Niet als mensen geen auto kunnen betalen en dus aangewezen zijn op het openbaar vervoer natuurlijk. Maar wij zien in alle onderzoeken die we doen dat er altijd wel voor een deel van de groep een mogelijkheid is om ook anders te reizen.

 

En tsja, dan moet je best een enorme drempel over. Want als jij altijd gewend bent de auto in te stappen, het kwartier filevertraging voor lief te nemen en dan voor de deur te parkeren, dan is het best ingewikkeld om ineens naar een station te moeten om daar de trein te pakken. Ook al zit je dan lekker warm en kun je goed werken. Dan moet daar eigenlijk wel wat heel moois tegenover staan.

 

Duurzame mobiliteit, gedrag, gedragsveranderingEn daarmee kom ik weer op Valentijn. Net als die geheime geliefde, moet je alles uit de kast halen om collega’s te verleiden om ander reisgedrag te vertonen. Verleid ze met cadeautjes, voordeeltjes of gemak. Laat ze zich speciaal voelen. Wees er voor ze als ze het moeilijk hebben. Gedragsverandering is moeilijk.

 

Zeker gezien het feit dat we in de toekomst toe moeten naar veel flexibeler reisgedrag. Als je voor elke dag moet bedenken hoe je gaat reizen, dan kost dit nogal wat mentale energie. Maar toch, de ene dag is de fiets de betere optie, de volgende dag de auto en een keer daarna het openbaar vervoer. Daar kan je overigens natuurlijk ook regels voor verzinnen. Als ik het centrum van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam of Utrecht in moet, dan wordt het het ov. Als ik naar kantoor moet een dag lang, dan is het de fiets. Maar is de locatie slecht te bereiken met het ov en ben ik dus heel veel langer onderweg zonder dat ik onderweg kan werken (bijvoorbeeld omdat ik vaak moet overstappen), dan kies ik toch de auto. Brainstorm eens over dit soort ‘regels’ met je collega’s!

 

Kortom, mobiliteit heeft veel met gedragsverandering te maken. Dus wees extra lief voor de collega’s die duurzaam reisgedrag vertonen.

 

Wil je eens overleggen welke mooie dingen er zijn om gedragsverandering te stimuleren? Neem contact met ons op!

 

Dit blog is geschreven door Elske van de Fliert. Elske probeert met haar blogs de lezers te informeren en tips te geven over hoe ze groener, schoner en slimmer kunnen reizen, en hoopt het ze zo makkelijker te maken.