Wat werkt nou echt?

Als je de CO2 voetafdruk van het wagenpark en de mobiliteit wilt verminderen

 

De heilige graal. Zoek jij hem? Natuurlijk. Want als je die hebt, zijn al je problemen op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden opgelost. Wat als je precies wist wat er nou echt werkt? Hoe makkelijk zou dat zijn?!

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor je. Wat wil je eerst? Laten we beginnen met het slechte nieuws: wat echt werkt is niet een simpele oplossing die je iedereen op een dienblaadje kan presenteren. Het is niet: ‘Oh, ga maar elektrisch rijden, dan heb je alles opgelost.’ Maar het goede nieuws is, er zijn wel drie strategieën die echt werken. Ze vergen tijd, moeite en inzet van alle betrokkenen, maar ze werken.

 

 

Werkt echt 1: mensen zelf met oplossingen laten komen

Wat is nou de beste oplossing? Natuurlijk de oplossing die je zelf bedacht hebt! Kortom wat echt werkt is die tactieken invoeren waar mensen zelf mee komen. Bedenk je dus niet geen moment als je hoort dat collega’s wel op de fiets naar het werk zouden willen komen, maar… In dat wat achter die maar komt, ligt de oplossing. Want dat ervaren mensen als belemmeringen en je kan dan dus vragen: hoe zou je willen dat we dat oplossen? Wat vind je redelijk dat wij doen om [voeg hier de belemmering in] weg te halen? Hoe maken we het wel mogelijk? Als je die oplossing kunt bieden, ben je spekkoper. En als mensen niet zelf met goede ideeën komen, kan je natuurlijk altijd een workshop doen om die ideeën boven tafel te krijgen.

Het is wel belangrijk om mensen in alle fasen te betrekken. Een idee moet verder worden uitgewerkt en kan dan wel eens anders uitpakken dan de originele bedenken in haar hoofd had zitten. Toets daarom de uitwerking van de ideeën bij de mensen die met het idee kwamen.

 

 

Werkt echt 2: mensen laten proberen

Wel eens gehoord van het Low Car Diet? Dat is een landelijke actie waar je met je collega’s aan deel kunt nemen en mooie prijzen kunt winnen als je zo weinig mogelijk met de auto gaat. Het begon ooit met 10 bobo’s die hun autosleutels inleverden en met OV en fiets reisden, of gewoon thuis werkten. Ondertussen hebben al 7.000 mensen meegedaan. Ook dit jaar is het weer, van half mei tot half juni. En dat het effect heeft om mensen echt even ander gedrag te laten vertonen, zodat ze op de lange termijn ook ander gedrag blijven vertonen, is een feit. Zo goed als de helft reist namelijk na twee jaar nog steeds anders!

Je kunt op allerlei manieren mensen bewegen om dingen uit te proberen. Waarom in overleg met de fietsenwinkel in de buurt niet een paar elektrische fietsen neerzetten om mensen uit te laten proberen hoe het is om daarmee naar het werk te rijden. Laat de fietsenwinkel een mooi aanbod doen en het mes snijdt aan twee kanten. Plan eens een overleg op een OV locatie en daag ook iedereen uit om met het OV te komen. Of doe als de algemeen directeur van Sallcon, die haalde zijn medewerkers op de fiets op!

 

 

Werkt echt 3: randvoorwaarden stellen

En als laatste: randvoorwaarden stellen. Kortom regels, beloningen en beperkingen. Op de beloningen na misschien niet erg leuk, maar wel erg effectief. Weet je nog dat je gewoon binnen kon roken? Dat je een winkel in kwam en het personeel er rustig ééntje op stak? Het was echt erg effectief om het gewoon te verbieden. Dus misschien vind je het best oké als mensen een keertje met de auto naar het werk komen, maar niet meer dan 50 keer in het jaar. Of krijgen ze wel een kilometervergoeding als ze fietsen, maar niet als ze (binnen een straal van 15 kilometer) met de auto komen. Het slechts mogen kiezen uit een A of B label auto, of beter nog een auto met een maximum CO2 uitstoot, is hier ook zo’n voorbeeld van. Dat vinden veel bedrijven al de normaalste zaak van de wereld. Misschien wil je thuiswerkdagen uitruilen voor met-de-auto-kom-dagen. Vraag het mensen zelf eens…

 

Welke strategieën ken jij nog meer die echt werken om de CO2 voetafdruk van het wagenpark en de mobiliteit te verminderen? Laat het hieronder weten, we zijn enorm benieuwd!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!