Wat moet dat moet? De vijf pijlers van een duurzaam mobiliteitsbeleid
We moeten allemaal elektrisch rijden! We moeten met de fiets in plaats van met de auto! We moeten een cursus zuinig rijden doen! We moeten helemaal niets. Of moeten we misschien alles?
Natuurlijk: ik wil dat we nog lang kunnen blijven genieten van auto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen. En ik geloof niet dat we dat doen als we het blijven doen zoals we het nu doen. Dus ja, ik vind het een goed idee als we elektrisch gaan rijden, maar ook nog vaker de fiets pakken en toch zeker niet te veel brandstof verstoken. Maar vaak hoor ik een nogal eenzijdige kijk op het verhaal. Afhankelijk van de belangen die behartigd moeten worden. En ik denk niet dat dit de juiste weg is. Er zijn namelijk vijf pijlers waarbinnen je groener, schoner en slimmer kunt rijden. Deze vijf pijlers bieden je houvast bij het bepalen van welke tactieken je inzet om je CO2 uitstoot te reduceren en naar nul-emissie toe te werken.
Pijler 1: Wagenpark
Voor de hand liggend: het wagenpark. Als je groener, schoner en slimmer wilt rijden, dan is beginnen bij het wagenpark natuurlijk een goed idee. Denk dan niet alleen aan alternatieve brandstoffen, maar ook aan het monitoren. Denk niet alleen aan elektrische auto’s, maar ook groengas bestelbussen. Denk niet alleen aan Euro VI, maar ook aan kleinere voertuigen. Denk niet alleen aan LZV, maar ook aan LNG. Denk niet alleen aan verjonging van het wagenpark, maar ook aan goed onderhoud.
Pijler 2: Mobiliteit
Waar het wagenpark gaat over het voertuig zelf, gaat de mobiliteit over de voertuigkeuze die je maakt. Moet je wel met de auto, of kan je met de trein? Denk niet alleen aan carpoolen, maar ook aan thuis werken. Denk niet alleen aan meerdere afspraken in de buurt plannen, maar ook aan telefonisch vergaderen. Denk niet alleen aan slim vergaderingen plannen, maar ook aan onderweg werken. Denk niet alleen aan flexplekken, maar ook aan een OV-chipkaart voor het bedrijf. Denk niet alleen aan een goede fietsenstalling, maar ook aan een fietscampagne.
Pijler 3: Beleid
Allemaal mooi en aardig die ideeën, maar ze moeten natuurlijk wel gestalte krijgen in het beleid. En je moet ook zorgen dat je beleid goed op de praktijk is uitgelegd, anders krijg je hele rare dingen. Denk niet dat je er met a-label auto’s bent, schrijf iets op over het absolute verbruik. Denk niet alleen aan de werkkostenregeling, maar ook aan beleid voor het bezoeken van beurzen. Denk niet alleen aan een fietsvergoeding, maar ook een verhuiskostenregeling. Denk niet alleen aan het aannemen van medewerkers in de buurt, maar ook aan een differentiatie in kilometervergoeding afhankelijk van het gekozen voertuig. Denk niet alleen aan mooie tekst op de website, maar ook aan een CO2 reductiedoelstelling in alle beleidsplannen.
Pijler 4: Gedrag
Al verzin je van alles, al schrijf je het nog zo mooi op: het succes valt of staat met gedrag natuurlijk. Denk niet alleen aan het registreren van het verbruik, maar ook aan een zuinig rijden training. Denk niet alleen aan een campagne rond die training, maar ook aan afspraken over wanneer met het OV te gaan. Denk niet alleen aan een inkoopbeleid, maar ook aan het bewust gebruiken van de bestelbussen, zonder ze nodeloos vol te stouwen. Denk niet alleen aan ambassadeurs binnen je organisatie, maar ook meetbare doelen tijdens beoordelingsgesprekken. Denk niet dat je personeel het moet doen, maar juist ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ van het management.
Pijler 5: Keten
En als je het dan in de organisatie voor elkaar hebt, dan moet je het natuurlijk ook met je klanten en leveranciers goed voor elkaar krijgen. Denk niet alleen aan het selecteren van de juiste leverancier, maar ga ook het gesprek aan met je klant en organiseer een ketenlunch. Denk niet alleen aan de informatie die beschikbaar is online, maar ook aan een enquête onder klanten en leveranciers. Denk niet alleen aan het stellen van vragen over het beleid van je leverancier, maar ook over het afrekenen op een bepaalde doelstelling. Denk niet alleen aan relevante netwerken, maar ook aan deelname aan bestaande keteninitiatieven. Denk niet alleen aan maatregelen die je zelf kunt nemen, maar ga ook eens bij je buren te raden wat je samen op kunt pakken.
Wil jij het eens uitgebreid hebben over die vijf pijlers? En daarbij een lekker hapje eten? Kom dan naar ‘Dineer en discussieer over je CO2 afslankdieet’. Klik op de link omdat je er dan alles over te weten komt!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!