Wat doe jij?

Eerder gaf ik je 60 strategische vragen die je kunnen helpen bij het nadenken over je doelen en je stappen ten aanzien van een nulemissie wagenpark en mobiliteit. Vervolgens heb ik de waarom en wie vragen uitgewerkt. In dit artikel ga ik in op de wat vragen. Dat zijn de vragen die het praktisch maken. Natuurlijk: wat gaan we doen? Maar ook dan kan je je strategische bril op zetten en net een stapje verder kijken. Want het gaat verder dan de uitvoering, je wilt het effect maximaliseren en problemen voor zijn. Je wilt nadenken over de lange en de korte termijn.

 

Lange termijn

Voor de lange termijn stel je vragen als:

  • Wat is het effect van ons mobiliteitsbeleid?
  • Wat is de consequentie als we niet groener, schoner en slimmer rijden?

Je wilt natuurlijk helder hebben wat het oplevert als je dit gaat doen. En dat kan op zich een korte termijn effect zijn door je mobiliteitsbeleid, maar je moet ook kijken wat dit als lange termijn effect heeft. Veel bedrijven zijn daar ook huiverig voor: Ja, maar wat nu als we kiezen voor elektrische auto’s en straks blijken waterstofauto’s toch een betere keuze te zijn? Nou ja, wat dan? Als je auto’s voor vier jaar leaset, dan is dat effect waarschijnlijk niet negatief. Ja, je hebt vier jaar lang elektrisch gereden en daarna stap je over op waterstof, maar is dat een groot probleem? Als je ook nog investeert in laadpalen, dan wil je die misschien over acht jaar afschrijven en zit je dus met twee cycli van leaseauto’s. Is dat een probleem? Vaak helemaal niet en in de tussentijd heb je wel groener en schoner gereden dan met diesels.

Bedenk dus ook even: wat is het effect als we niks doen? Wat is daar de consequentie van? Moet je daardoor straks als een gek gaan investeren om de markt weer bij te halen? Kan je mogelijk bepaalde klussen niet meer aannemen?

 

Korte termijn

Ook op de korte termijn moet je natuurlijk duidelijkheid hebben. Op zich kan je daar ook de bovenstaande vragen voor stellen. Voor de korte termijn kijk je natuurlijk ook naar:

  • Wat moet er wanneer gebeurd zijn?

Een hele voor de hand liggende vraag die op zichzelf niet zo strategisch aandoet. Maar kijk er met een strategische bril naar: dus als dit dan gebeurd moet zijn, welke invloed heeft dat op de organisatie? Heb ik alle mensen tot mijn beschikking en wat moeten die mensen dan laten vallen om hier mee bezig te kunnen zijn? Wat vraag ik van mijn leveranciers en klanten en hoe kan ik dat zo makkelijk mogelijk voor ze maken? Kijk een stapje verder dan de directe uitvoering van het project.

 

Effect

En natuurlijk kan je heel intentioneel met de wat vraag omgaan:

  • Wat kunnen we doen om de negatieve bijeffecten te verminderen?
  • Wat kunnen we doen om het effect te maximaliseren?

Wil je echt het maximale uit je nieuwe mobiliteitsbeleid, project of duurzaamheidsambitie halen, dan denk je na over hoe je er voor zorgt dat je negatieve bijeffecten minimaliseert en de positieve (bij)effecten maximaliseert. Lukt het misschien om niet alleen in te zetten op CO2 reductie, maar ook op vermindering van ziekteverzuim en het verbeteren van de vitaliteit? Kan je er voor zorgen dat je niet alleen je wagenpark verduurzaamt, maar ook je kosten naar beneden brengt? Is het mogelijk om met dat wat je doet nieuwe klanten binnen te halen, een relatie te versterken en/of je medewerkerstevredenheid te vergroten? Als je er maar over nadenkt, stijgt de kans dat dit lukt exponentieel.

 

Succes

Misschien wil je wel een stap verder gaan en zet je succes in als randvoorwaarde door de volgende vragen te stellen:

  • Wat zorgt er voor dat dit het meest duurzame jaar ooit wordt?
  • Wat heb ik nodig om dit tot een succes te maken?
  • Wat kan het allemaal opleveren om groener, schoner en slimmer te rijden?

Dus dan kijk je niet wat de effecten zijn, maar bepaal je welk positief effect je wilt bereiken. Wat het allemaal kan opleveren. Hoe zet je slimme mobiliteitsoplossingen in om er je meest duurzame jaar van te maken? Wat is er nou concreet nodig, zodat je zeker weet dat het een succes wordt. En dus ook: hoe definieer jij succes voor dit project? Communiceer daar ook over, want niet iedereen hanteert dezelfde succescriteria natuurlijk. Wij waren laatst bij een bijeenkomst en mijn collega was niet erg tevreden omdat hij er meer van had verwacht. Toen we nog eens naar de doelen van de deelname aan deze bijeenkomst keken, zagen we toch dat we de doelen gehaald hadden. Gewoon een andere verwachting kan al heel veel doen in het gevoel van succes.

 

Doemdenken

En natuurlijk is het ook goed om even lekker te doemdenken:

  • Wat kan er mis gaan?

Je wilt daar ook over na hebben gedacht. Echt heus niet alles lukt en hoe beter je voorbereid bent, hoe minder moeite het kost om er mee om te gaan. Ga er ook gewoon vanuit dat er dingen mis gaan. Waarom niet? Wat doe jij gemiddeld dat echt lastig is en toch alleen maar goed gaat? Een dag niks mis is een dag niet geleerd. En een dag niet geleerd is een dag niet geleefd in mijn optiek.

 

Eigen verantwoordelijkheid

  • Wat is mijn rol in dit alles?

En natuurlijk heb jij een bepaalde rol in dit alles. Het is heel verstandig om na te denken wat jouw verantwoordelijkheid is en welke rol jij gaat spelen. Wil je alles bepalen, wil je zorgen dat alles soepel loopt, wil je een duidelijke stempel drukken of juist iemand anders hiervan het boegbeeld maken. En hoe ga jij zorgen voor succes?

 

Welke wat vraag stel jij jezelf aan het begin van een project?? Laat het hieronder weten, we zijn benieuwd!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!