Wanneer is het een succes?

Waarom, wie, wat? Allemaal goede vragen om jezelf te stellen als je met een groener, schoner en slimmer rijden project begint. En daarom ben ik er in de vorige artikelen op ingegaan. Dit keer staat ‘Wanneer’ centraal. Natuurlijk kan je je gewoon afvragen wanneer er wat moet gebeuren, maar er zijn een aantal strategische vragen die je net wat verder brengen dat die eerste gedachte.

Je kunt nadenken over wanneer iets een succes is, of in ieder geval wanneer jij, dan wel anderen dit vinden. Wanneer je wilt starten, maar ook wanneer je nulemissie wilt zijn. In de onderstaande paragrafen werk ik de wanneer vragen voor je uit. Het gaat hierbij om mensen, tijd en effect.

 

Mensen

“De mens” is niet altijd makkelijk, maar je hebt er wel altijd mee te maken. Stel jezelf vragen als:

  • Wanneer verwachten we dat mensen weerstand zullen geven?
  • Wanneer moeten we beginnen met het creëren van draagvlak?
  • Wanneer communiceren we hierover?
  • Wanneer betrekken we de collega’s/de OR/de klant/de leverancier/… erbij?

Je wilt namelijk van te voren hebben nagedacht over wat het moeilijk zou kunnen maken. Je kunt er namelijk donder op zeggen dat er ergens problemen gaan ontstaan. Wanneer was het de laatste keer dat jij iets deed dat echt verandering maakte en dat er dan helemaal niks ingewikkeld was, tegen zat of gedoe gaf. Nu ben ik zelf altijd slecht in dat soort dingen verzinnen omdat ik wel van een uitdaging houd, maar bekijk het ook van de andere kant: hoe kan je het zo frictieloos voor de ander organiseren?

En wanneer moet je dan beginnen met communiceren, mede voor het creëren van draagvlak? In mijn optiek kan je daar niet vroeg genoeg mee beginnen, alhoewel je wel heel helder moet zijn over wat er staat te gebeuren. Ga er maar vanuit dat mensen uitgaan van het ergste geval. Introduceren jullie elektrische auto’s in het wagenpark? Houd dan in ieder geval rekening met de gedachte: “We kunnen niet meer normaal op vakantie en het gaat ons heel veel geld kosten.”. Stimuleer je de aanschaf van fietsen? “Oh, we gaan vast moeten betalen voor het parkeren met de auto.” Maar door er vroeg over te communiceren, aan te geven dat je ook graag hoort wat anderen verwachten en aangeeft dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, zullen mensen de rustig kunnen wennen aan het idee en als ze input kunnen leveren, zal het draagvlak toenemen.

En daar gaat ook het laatste onderdeel over: betrek mensen erbij. Zeker als je weet dat ze op een later moment er iets van mogen vinden, maar juist ook als ze misschien indirect betrokken zijn. Die komen vaak met de meest leuke, innovatieve ideeën.

 

Tijd

Je ontkomt er met de wanneer vraag niet aan, na te denken over dingen die met tijd te maken hebben, zoals:

  • Wanneer moet het af zijn?
  • Wanneer starten we met groener, schoner en slimmer rijden?
  • Wanneer willen we volledig nulemissie zijn?
  • Wanneer willen en zullen we concrete resultaten zien?

Bekijk deze vragen met een strategische blik. Dus ja, natuurlijk: wanneer moet het af zijn als in wanneer wordt verwacht dat je het oplevert. Maar ook: wanneer moet het af zijn om maximaal effect te sorteren? Wanneer moet het af zijn om die klant net even wat blijer te maken? Wanneer moet het af zijn zodat er de meeste (of misschien zelfs de minste) aandacht voor is.

Wanneer starten we heeft te maken met wanneer je wilt eindigen natuurlijk, maar ook wanneer je de mensen en middelen tot je beschikking hebt, wanneer je er makkelijk over kunt communiceren, wanneer je het misschien aan een andere campagne kunt hangen.

Wanneer je nulemissie wilt zijn, heeft nogal wat consequenties. Veel bedrijven kozen een aantal jaar geleden voor CO2 neutraal in 2020. Dat klonk mooi en was een lekker duidelijk jaartal. Niet allemaal hebben ze het gehaald, maar degene die er echt mee bezig zijn geweest, hebben een stuk meer resultaat gehaald dan degene die bijvoorbeeld zeiden dat ze 25 of 50% wilden reduceren. Maar je kunt zo’n doel ook stellen in 2023 of 2027. Misschien wil je wel nulemissie zijn in 2031. Het valt in ieder geval meer op dan het lekker klinkende 20-30 of 20-40.

En als je nadenkt over de concrete resultaten, denk dan niet alleen over wanneer je ze wilt zien, maar ook wanneer je ze zal zien. Je kunt daar al best een voorspelling over doen. En het dwingt je na te denken over: wat doen we en welk effect heeft dat en zijn we daar dan blij mee?

 

Effect

En over effect gesproken, ook daarover kan je nadenken:

  • Wanneer noemen we dit een succes?
  • Wanneer zullen mensen het een goed/slecht idee vinden?

Want wanneer noem je iets een succes? En misschien noem jij het wel op een ander moment een succes dan de rest van de organisatie. Belangrijk om daar ook weer helder over te communiceren. Ik heb altijd geleerd: succes is je 100% geven en succes ligt buiten je comfortzone. Heel erg leuk als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, maar ik weet zeker dat als jij naar je baas gaat en jullie hadden afgesproken dat er 10 meer mensen op de fiets zouden komen ten opzichte van voordat je met een grote campagne begon, op basis van de analyse die je hebt gemaakt, en het is er maar 1, dat je dan best kunt zeggen dat je je 100% hebt gegeven en dat je buiten je comfortzone bent getreden (want dat kan allemaal waar zijn en misschien was het allemaal gruwelijk veel lastiger dan je dacht en zat alles tegen), maar dat je baas dan niet zegt: o ja, ik vind het ook een enorm succes. Een goede baas zal het er met je over hebben wat je geleerd hebt, wat de organisatie er aan heeft etc. Maar toch, je had afgesproken dat er 10 meer mensen op de fiets zouden komen, dat zou succes betekenen. Kortom: belangrijk om dat extreem helder te hebben van te voren.

En, dit hangt ook weer samen met het eerste punt, wanneer zullen mensen dit een goed/slecht idee vinden, is natuurlijk ook een manier om na de denken over het effect. Mensen zullen het misschien een goed idee vinden als het allemaal heel makkelijk voor ze is. En daarmee wordt het effect groter als je het zo makkelijk mogelijk maakt. Maar mensen zullen het misschien een slecht idee vinden als ze zelf kosten moeten maken, en daarmee wordt dan het effect kleiner als je zo’n component inbouwt.

 

Wanneer noem jij iets een succes? Laat het hieronder weten, we zijn benieuwd!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!