Wandelen tot je erbij neervalt… maar wel met trots!
Wanneer we het hebben over mobiliteit, hebben we het vaak over vormen van mobiliteit die je in een relatief korte tijd ergens brengen. Laten we dit de inactieve mobiliteit noemen. Maar wist je dat je wandelend ook heel ver kunt komen? Natuurlijk doe je hier langer over dan met de auto, en ik geef toe, het moet wel in je dagelijkse planning passen. Maar als je eenmaal hebt besloten om een lange route wandelend af te leggen, en je dit ook daadwerkelijk hebt gedaan, oh wat een gevoel van overwinning is dat. Vraag het maar aan de mensen die de Nijmeegse vierdaagse hebben gewandeld! Die verwelkomen je graag in de wereld van actieve mobiliteit.
De Nijmeegse vierdaagse
Dit evenement is het grootste wandelevenement van de wereld. Dit jaar vindt het evenement op 18 t/m 21 juli plaats. Jaarlijks doen ongeveer 47.000 wandelaars hieraan mee. Niet alleen de inwoners van Nijmegen, maar mensen uit verschillende delen van Nederland, en zelfs het buitenland (jawel!) komen naar Nijmegen toe om het nomadische leven te proeven. Het evenement duurt vier dagen en vindt plaats in de prachtige en bosrijke omgeving van Nijmegen.
Al tientallen jaren is de Nijmeegse vierdaagse het grootste wandelevenement op de hele wereld! Daarmee heeft Nederland eigenlijk een voorbeeldfunctie in het wandelen. Deze wandeltocht van vier dagen is geen wedstrijd, en gaat daarentegen meer om het behalen van je individuele doelen. De focus ligt op jezelf, maar dan wel samen met de groep. Je kunt kiezen uit afstanden van 30, 40 of 50 kilometer. Wanneer je de gekozen route volledig hebt bewandeld, word je op het eind beloond met het 4Daagsekruis.
En Nederland is Nederland niet als er niet ook nog eens goed kan worden gefeest. En dat kan zeker. In de derde week van juli wordt de stad Nijmegen getransformeerd tot een feeststad (wat het stiekem ook buiten deze periode is) met meer dan 1000 optredens op meer dan 40 podia. Voor ieder wat wils qua muziek!
Hoe motiveer je je werknemers om te wandelen?
Zo’n Nijmeegse Vierdaagse is leuk allemaal, maar hoe pas je dat toe op de werkvloer? Met andere woorden: hoe krijg je medewerkers die bijvoorbeeld op wandelafstand van werk wonen maar liever gebruik maken van inactieve mobiliteit, of medewerkers die dicht in de buurt van een station wonen, en toch besluiten om de auto neer te zetten op een P+R locatie, zover om over te stappen naar een actievere levensstijl? Begin door de mindset over het wandelen te veranderen, en dat doe je door het wandelen leuk te maken. Je kunt natuurlijk als team besluiten om samen mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse, en er echt een teamuitje van te maken. Dat betekent dus ook vier dagen ervoor inplannen. Samen deze overwinning behalen creëert een band, een gevoel dat je er niet alleen voor staat, en kan helpen met afstanden relativeren (die wandelroute naar kantoor of het treinstation is opeens niet meer zo zwaar). En beloon ze natuurlijk als de overwinning is behaald, erg belangrijk! Is de Nijmeegse Vierdaagse iets teveel van het goede? Er zijn natuurlijk ook een hoop kortere wandelroutes in Nederland, en er bestaat ook zoiets als de ‘oefenroutes voor de Vierdaagse’, ook in de mooie Neder-Rijn omgeving.
Het punt is dat het wandelen niet meer gezien moet worden als een last, maar juist als iets positiefs, leuks en gezonds. Natuurlijk zijn er nog een hoop andere manieren om het wandelen leuker te maken voor je werknemers! Wil je weten wat die manieren zijn? Neem dan contact met ons op en we gaan hier in gesprek over!
Dit blog is geschreven door Azra Muminovic. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.