Waarom nou toch?! Overwin de weerstand van collega’s
Waarom nou toch?! Waarom moesten ze toch altijd weer nieuwe dingen verzinnen. Het ging toch prima zoals het ging. Ze kwam gewoon met haar autootje naar kantoor, was lekker op tijd, dus had nooit moeite met parkeren, deed toch netjes haar werk, dus waarom moest ze nu nadenken of ze op de fiets zou komen? “Ik wil helemaal niet op de fiets komen!”, dacht ze, terwijl ze uit het raam staarde. Of, nou ja, ze wilde best wel op de fiets komen natuurlijk, want ze wist ook wel waar het goed voor was, maar ze wilde helemaal geen tijd besteden aan nadenken hoe ze dat dan moest organiseren. Fiets uit de schuur, eerst al een dikke winterjas aantrekken, want het begon dan wel lente te worden, ’s ochtends als zij om half acht vertrok was het gewoon maar een paar graden boven nul. O ja, en dan ’s middags op de fiets terug, veel te warm omdat je die dikke winterjas aan hebt, terwijl het ondertussen ruimschoots boven de tien graden is. Bah. En dan met die fiets dat rottige steegje door, ze kon er zo vijf minuten bij optellen voor ze goed en wel weg was. Nou was het natuurlijk maar vier kilometer fietsen, maar toch. Hoe moest ze dat dan doen met radio luisteren, genoot elke ochtend van die mooie donkere stem van Bas van Werven die haar rustig wakker maakte.
“En, kom jij donderdag met de fiets?” Ineens stond haar collega voor haar neus. Geschrokken reageerde ze: “Ehh, ja, ehh, nou ja, ehh, ik weet het nog niet.”
“Maar je woont hier om de hoek toch?”
“Ja, hoor eens, maar volgens mij heb ik een lekke band, dus dan moet ik hem eerst nog plakken en dan moet ik die fiets door het steegje wurmen.”
“Oh ja, ik hoor het al. Duidelijk geen routine in fietsen opgebouwd.” Haar collega keek haar breed lachend aan. En ze moest toegeven dat dat er heel goed uitzag… “Maar jij bent toch gestopt mee vlees eten voor het klimaat?”
“Ja, dat wel, maar moet ik dan ook nog fietsen?”
“Nou ja, natuurlijk is het altijd beter. Hoeveel denk je dat het scheelt?”
“Kijk,” zei ze, “ik denk dus dat dat heel er tegenvalt. Juist omdat ik van die kleine stukjes rijd, is het allemaal niet zo erg. Ik verbruik gewoon helemaal niet zoveel benzine en dus stoot ik ook niet veel uit.”
“Ja, leuk bedacht”, zei haar collega, “maar zonder de betweter uit te willen hangen, is het natuurlijk wel zo dat een koude auto en relatief meer verbruikt en ook nog eens relatief meer vuile stoffen uitstoot. Dus je stoot dan absoluut gezien niet zo veel uit, maar relatief gezien is het niet best.”
“Hmmm, het zal wel. Ik kijk wel donderdag, als het regent, kom ik gewoon met de auto.”
“Ik weet het beter gemaakt”, zei hij, “ik kom je donderdag ophalen, dan fietsen we samen.”
Ze begon bijna te blozen. Gelukkig wist ze zich in dit soort situaties goed te houden. “Kom je me ophalen, maar is dat dan niet ontzettend om?”
“Nou, het scheelt me vijfhonderd meter, ik denk dat het wel lukt.”
Hij had het dus van te voren uitgezocht. Jemig, dat had ze niet van hem verwacht. En hij was ook altijd vroeg op de zaak. “Ok, dan, zie ik je donderdag om half acht bij mij thuis.”
“Deal!” Joepie, dacht hij.
De realiteit
Misschien ging het in het bovenstaande verhaal wel net even te makkelijk, maar dat is het grote voordeel van een verhaal. Toch zijn er waarschijnlijk een hoop elementen die je herkent: onwillige collega’s die geen goede reden lijken te hebben om niet mee te willen werken, andere collega’s die wel enthousiast zijn en overtuigende argumenten om mensen over de streep te trekken. En als het gaat om dat laatste: hoe persoonlijker het argument, hoe makkelijker het werkt. Maar hoe organiseer je dit nu in de praktijk. Want je hebt niet allemaal collega’s die stiekem een oogje op elkaar hebben en elkaar daardoor over de streep kunnen trekken. Hieronder vijf manieren om beweegredenen bij mensen uit te lokken als je ze mee wilt krijgen in het groener, schoner en slimmer rijden.
Geef het goede voorbeeld, ben een ambassadeur
Zorg ervoor dat duidelijk wordt dat er al mensen zijn die het goede voorbeeld geven. Natuurlijk kan je dat zelf zijn, maar nog beter is het om met een clubje van collega’s ambassadeur te zijn. Bijvoorbeeld door de mensen die op de fiets komen, zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door met een clubje elke maand een actie te verzinnen.
Communiceren
Ook verstandig: communiceren. Je kunt niet te veel communiceren. Communiceer bijvoorbeeld waarom groener, schoner en slimmer rijden van belang is voor het bedrijf. Van belang is in het algemeen. En als je het van een aantal mensen weet: van belang voor de mensen zelf.
Organiseer een workshop waarin je mensen zelf aan het denken zet
Waarom vinden zij groener, schoner en slimmer rijden een belangrijk onderwerp? Kunnen ze dat voor zichzelf verzinnen? Kunnen ze het voor een ander verzinnen? Kunnen ze het voor het bedrijf verzinnen? En kom daar regelmatig ook op terug bij ze.
Toon voorbeelden van anderen
Begin in een vergadering eens over andere bedrijven die op dit onderwerp stappen maken. Op bijvoorbeeld AndersReizen.nu staan veel goede voorbeelden genoemd. Maar als je in een overleg zit met collega´s uit de branche of in het kader van de CO2 prestatieladder, heb je natuurlijk ook een uitgelezen mogelijkheid om te vragen wat anderen doen. En vertel dit dus ook binnen het bedrijf.
Leg met de directie het kader neer
En natuurlijk helpt het als de directie een kader neerlegt: waarom vinden wij groener, schoner en slimmer rijden belangrijk en waarom verwachten wij wat van onze mensen op dit gebied, wat verwachten we dan en wat is het doel waar we gezamenlijk naar toe werken?
Vind je dit lastig? We organiseren 18 april het webinar
Reduceer de CO2 uitstoot van wagenpark en mobiliteit zonder weerstand van collega’s
Geef je hier op, zodat je hier nooit meer problemen mee hebt.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!