Waarom doen we dit ook alweer?
Wil jij weten hoe je handig de overtuiging formuleert: waarom doen jullie dit ook alweer? Ik heb een weekplan ontwikkelt met vijf opdrachten van een half uur. Kijk onderaan voor meer informatie.
“En waarom doen jullie dat dan?”, vroeg Klaas aan Jeroen. “Ehh, ja, goede vraag.”, zei Jeroen en dacht: ehh, ja, omdat het een goed idee is toch, ligt dat niet voor de hand? “Gewoon, omdat het goed is. Elektrische auto’s zijn toch beter voor het milieu en door de begrenzers in de bestelwagens besparen we nu brandstofkosten.”
“Nou, volgens mij zijn die elektrische auto’s niet zo goed voor het milieu hoor, Jeroen.”, zei Klaas. Hij had namelijk gehoord dat accu’s enorm vervuilend waren, dus het hele verhaal van Jeroen dat het bedrijf waar hij werkte zo graag maatschappelijk verantwoord wilde ondernemen, vond hij meer marketing dan wat anders. En brandstof besparen was natuurlijk hartstikke mooi, maar dat had blijkbaar alleen maar met het geld te maken. Jeroen en Klaas discussieerden nog enige tijd, maar ze kwamen er niet uit. Het was niet duidelijk waarom het bedrijf waar Jeroen werkte nou bezig was deze stappen te zetten, want er leken wel tien redenen te verzinnen te zijn, maar niemand had ooit precies bedacht hoe of wat. Ze besloten het er verder maar niet over te hebben en gewoon gezellig feest te vieren, ze waren niet voor niks op deze verjaardag van hun gezamenlijke vriend.
Toch zat het Jeroen na het weekend wel dwars. Want hij vond het eigenlijk maar raar dat hij op een feestje aan zijn vrienden niet eens kon uitleggeen waarom hij bezig was met de dingen waar hij mee bezig was. Hij liep naar zijn manager toe en stelde dezelfde vraag die Klaas hem had gesteld. Helaas had Abdul al geen beter antwoord dan hij aan Klaas had kunnen geven. Het intrigeerde Abdul wel en zei: “Goed punt, zoek het eens uit. Praat eens met Rick, als het goed is moet hij dit vanuit het hoofdkantoor toch wel gehoord hebben.”
Met Rick kwam Jeroen ook al niet verder. Die verwees hem door naar Carrie op het hoofdkantoor. Maar alhoewel Carrie hele mooie verhalen wist op te hangen en Jeroen er bijna in geloofde, toen hij doorvroeg (waarom, waarom, waarom?), kwam Jeroen tot de conclusie dat Carrie het niet wist. Het was even stil aan de andere kant van de lijn. Jeroen was bang dat hij te opdringerig was geweest. Wie was hij om aan de CSR manager van een grote multinational zulke vragen te stellen? En toen begon Carrie onbedaarlijk te lachen. “Hartelijk dank, Jeroen. Jeroen, was het toch? Je hebt me de ogen geopend. Al een aantal keer had ik het gevoel dat we onze boodschap niet bij klanten tussen de oren krijgen en nu weet ik waarom! Dit biedt perspectief. Kom we organiseren een overleg en zoeken dit tot op de bodem uit. Ik wil jou in ieder geval aan boord.”
En zo geschiedde. Samen met Carrie en een aantal andere belanghebbenden binnen de organisatie zette Jeroen de overtuiging van het bedrijf: waarom zijn wij bezig met het vergroenen van het wagenpark, glashelder op papier. En dat werkte goed. In aanbestedingen hadden ze een duidelijk verhaal. Op de website kon je aan alles zien dat ze consistent waren in wat ze zeiden en deden. En Jeroen kon bij het volgende feest haarfijn uitleggen waarom er voor die elektrische auto’s was gekozen en dat de begrenzer in de bestelauto’s niet alleen een financiële keuze was geweest.
Is jullie waarom duidelijk?
Heb je het idee dat dit nog niet het geval is? Dat er wel eens helder op papier gezet mag worden waarom jullie bezig zijn met CO2 reductie in het wagenpark en de mobiliteit bijvoorbeeld? Dan heb ik een weekplan voor je: vijf opdrachten die je in een half uur (eens per dag, in een week) uitvoert en waarmee je de overtuiging boven tafel haalt. Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt het weekplan via de mail.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!