Waar tekenen jullie voor?
25 oktober tekende meer dan 20 grote Rotterdamse werkgevers een intentieverklaring om de CO2 uitstoot van hun mobiliteit minimaal te halveren voor 2030.
Er zijn in 2021 224 miljardairs uit 27 landen die hebben getekend om het grootste deel van hun vermogen weg te geven aan goede doelen.
Meer dan 2.100 bedrijven wereldwijd hebben getekend voor science based targets om zo de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.
Kortom: blijkbaar is het voor veel mensen en organisaties de moeite waard om te tekenen voor een verplichting voor het goede doel. Maar waarom doen ze dit en heeft het ook zin? En hoe kan jij dit inzetten om je duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van het wagenpark en de mobiliteit te realiseren?
Waarom tekenen voor je doelstelling?
Er zijn een aantal redenen waarom je zou moeten willen dat mensen tekenen voor het behalen van een bepaalde doelstelling, zeker als je afhankelijk bent van deze mensen, namelijk:
- Consistentie is voor mensen erg belangrijk
- Sociale bewijskracht is voor mensen erg belangrijk
- Het feit dat je er op terug kunt komen is voor jouw succes erg belangrijk.
Consistentie
De meeste mensen willen vanuit zichzelf consistent zijn. Dat houdt dus in dat als ze zeggen dat ze iets zullen doen, ze het ook willen doen. Dit wordt gevoed door het feit dat als je als consistent gezien wordt, meer mensen positief over je denken. Wij vinden het als maatschappij belangrijk dat mensen doen wat ze zeggen. Dus als jullie tekenen voor 50% CO2 reductie dan verwachten mensen ook dat er alles aan gedaan wordt om dat te halen. De mensen die bij het bedrijf werken, maar ook klanten en natuurlijk ook ‘de maatschappij’. Daarbij is het dus in het dagelijks leven gewoon veel prettiger om consistent te zijn, je hoeft niet de hele tijd uit te leggen waarom je niet handelt in lijn met wat je gezegd hebt. Vervolgens is het ook nog eens zo dat door consistent te zijn met wat er eerder is gezegd, je niet elke keer opnieuw hoeft na te denken met wat je kiest en wat je gaat doen: nee, je kiest voor dat wat bijdraagt aan de doelstelling.
Sociale bewijskracht
Sociale bewijskracht is wat listiger. Want dat neigt soms naar greenwashing: zeggen dat je iets goeds doet, omdat het zo lekker staat dat je iets goed doet. Maar het kan wel enorm helpen om mensen binnen het bedrijf aangehaakt te krijgen omdat het dit voordeel oplevert. En daarbij: als alle concurrenten om je heen iets doen, dan lijk je ook wel Gekke Henkie om het niet te doen. Sociale bewijskracht werkt vooral sterk als er onduidelijkheid is. We weten niet precies hoe het zit met de klimaatverandering, maar we hebben wel allemaal getekend voor de science based targets en die zijn lekker kwantitatief, daarbij anderen doen het, dus het zal wel goed zijn. Zeker als die anderen een beetje op je lijken, dan wordt dit effect nog eens versterkt.
Er op terugkomen
En dan is er nog eens het feit dat als ergens voor getekend is, bijvoorbeeld door een directeur, dan je er dan op terug kunt komen als er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Ja, dit gaat misschien wat extra kosten, maar we hebben ons nou eenmaal gecommitteerd, dus we zullen het wel moeten doen. Afspraak is afspraak. Het is dus ook belangrijk om heel helder op te schrijven waar aan gecommitteerd wordt. Anders wordt het een onduidelijk verhaal en wordt de consistentie en de sociale bewijskracht minder sterk gevoeld.
Kortom: als jij verantwoordelijk bent om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen in het wagenpark en de mobiliteit, denk er dan eens over na hoe jij zelf en hoe degene boven jou kunnen tekenen voor het belang van deze doelstelling en de doelstelling zelf.
Waar zou jij willen dat jullie voor tekenen? Laat het hieronder weten!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”