Waar moet ik het zoeken?
Eind vorig jaar ben ik een serie begonnen met strategische vragen die je jezelf kunt stellen als je bezig bent met een groener, schoner en slimmer rijden project. Op het eerste gezicht zijn het hele basale vragen: waarom, wie, wat, wanneer – en in dit artikel waar. De truc is om deze vragen op verschillende manieren te stellen om zo het project vanuit verschillende hoeken te bekijken. Waar moet ik het zoeken, klinkt al weer heel anders als: waar ligt het? Nietwaar?
Door de waar vraag te stellen, kijk je onderzoekend, vooruitlopend, kritisch en praktisch naar het probleem.
Onderzoekend
Waar kan je helpen goed na te denken over de mogelijkheden en te onderzoeken waar de kansen liggen. Stel jezelf vragen als:
- Waar in het wagenpark beginnen we met groener, schoner en slimmer rijden?
- Waar kunnen we nog meer CO2 reductie bewerkstelligen?
- Waar kunnen we onze middelen zo slim mogelijk inzetten om de CO2 uitstoot naar beneden te halen?
Dit helpt je een goed overzicht te krijgen en niet zomaar te beginnen, maar daar te beginnen waar het meeste te halen is. Zet alle mogelijkheden eens op een rij voor het wagenpark: je kunt beginnen bij de auto’s en die elektrificeren, maar misschien wil je wel eerst begrenzers of iets voor een rijstijlanalyse installeren in de bestelbussen. Misschien is het wel veel effectiever om die twee oude shovels de deur uit te doen en af en toe eens in te huren. Misschien moet je wel juist helemaal niet inzetten op het wagenpark, maar veel eerder op hoe mensen werken en of ze de mogelijkheid hebben op een andere locatie hun ding te doen.
Vooruitlopend
En probeer ook vooruit te kijken op het moment dat je bezig bent. Bedenk:
- Waar loopt ons duurzaamheidsplan vertraging op?
- Waar creëren we extra mogelijkheden dit jaar?
Ik ben een optimist pur sang, maar toch weet ik dat het verstandig is af en toe eens te kijken waar een plan vertraging op kan lopen, wat de mogelijke probleempunten zijn, waar de beren op de weg komen. Het is veel slimmer hier van te voren over na te denken, dan om nog maatregelen te moeten nemen als het al verkeerd gaat. Natuurlijk ben ik geen voorstander van je zorgen maken daar waar het niet nodig is. Maar een plan B of zelfs C helpt wel om rust te creëren: je hebt er al over nagedacht, dus nu hoef je je er niet meer druk over te maken, totdat het probleem zich mogelijk voordoet.
Maar het werkt natuurlijk ook andersom: als je nadenkt over de toekomst, kan je ook bedenken wat de extra mogelijkheden zijn die je kunt creëren. Is het dat je diesel bespaart en met dat geld een nieuwe, zuinige, investering doet? Is het dat men minder tijd kwijt is aan reizen en daardoor vitaler wordt, waardoor de kosten dalen? Is het dat als je het slimmer en efficiënter aanpakt, je misschien meer ruimte over houdt, waardoor er meer verkocht kan worden? Allemaal goede mogelijkheden om uit te zoeken.
Kritisch
Niet alleen in de toekomst, maar ook op dit moment zijn er natuurlijk altijd dingen die je kritisch moet blijven bekijken. Denk aan:
- Waar laten we kansen liggen op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden?
- Waar zien we onze concurrenten resultaat op halen?
Laten jullie kansen liggen op dit gebied? Wat zouden die kansen kunnen zijn? Halen jullie alles eruit wat er in zit, of als puntje bij paaltje komt, is de praktijk dan weerbarstig en trekt iedereen zich weer terug omdat het toch wel lastig is. Ja, natuurlijk is het lastig. Als het makkelijk was, dan noemde we het wel voetbal 😉 . Ok, of op de bank hangen met een zak chips. Het is wel iets wat ik vaak zie gebeuren. Dan spreek ik de directie, zeggen ze heel vaak hoe belangrijk ze het onderwerp vinden en wat ze allemaal wel niet doen en hoe druk ze er mee zijn. En als we dan bespreken wat er concreet gaat gebeuren dan is het lastig, of zal er toch wel weerstand van de collega’s komen of is het wel allemaal moeilijk uit te voeren. Ja, inderdaad. Dat klopt. Het is niet altijd makkelijk. Vaak wel heel simpel. Maar niet makkelijk. Maar je bent in mijn optiek niet aan dit onderwerp begonnen omdat het zo lekker makkelijk was. Maar daar komt dan weer de waarom vraag om de hoek kijken.
En laten we wel wezen: als jullie het niet doen, dan doet je concurrent het op een gegeven moment wel en dan loop je achter de feiten aan. Wees dus altijd goed op de hoogte van wat de concurrentie doet en waar ze resultaat op halen. En hoe ziet dat resultaat er uit? Zoals Simon Sinek zegt: we spelen een oneindig spel en je hebt waardige tegenstanders nodig om tegen te strijden om zo zelf beter te worden.
Praktisch
En natuurlijk zit er ook een praktische kant aan deze strategische vragen, zoals:
- Waar zetten we onze kantoren neer om onze mobiliteit te verduurzamen?
- Waar letten we op bij de aanschaf van nieuw materieel?
- Waar willen we communiceren over onze resultaten?
Het zit hem hierbij in onder andere er op een andere manier naar kijken: jullie willen verhuizen. Er zijn duizend en één overwegingen voor de locatie, maar waarom niet een locatie die helpt je CO2 reductiedoelstellingen op het gebied van mobiliteit te behalen? Of waarom niet alleen al om die reden verhuizen? Is duurzaamheid nu een onderdeel van het inkoopproces? In alles wat daar om de hoek komt kijken? En hoe maak je dat concreet en praktisch?
Is het mogelijk om van te voren na te denken over waar je communiceert over de resultaten? En wat doet dat met de planning, insteek of doelen van je project? Misschien wil je het dan wel anders aanpakken.
Waar ga jij op letten? Laat het hieronder weten, we zijn benieuwd!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!