Voedingsleerdeskundige houd je bij je leest
Voedingsleerdeskundige Martijn Katan schrijft in het NRC Handelsblad van 3 en 4 maart (wetenschapskatern) over biobrandstoffen. Zijn goed recht natuurlijk en gezien de relatie tussen energie en voedsel zelfs te begrijpen. Maar hij had zich beter bij zijn leest kunnen houden.
Dhr. Katan schrijft over de nadelen van biobrandstoffen. Onder andere: “Allereerst de prijs van eten. Die is via biobrandstof nu gekoppeld aan de van aardolie.” Let op het woordje ‘nu’. Even verderop: “Weliswaar nemen landbouwgewassen tijdens het groeien CO2 op, maar daarbij wordt een hoop fossiele brandstof verbruikt:…” Inderdaad. Daarom is de prijs van eten al decennialang gekoppeld aan die van aardolie. En sterk ook.
Dat er te weinig landbouwgrond is om iedereen maar van biobrandstoffen te voorzien, is een al lang bekend probleem. Juist daarom moeten we diversifiëren. Juist daarom wordt er gewerkt aan tweede generatie biobrandstoffen. Ik gok er maar op dat dhr. Katan voor het schrijven van zijn column nog niet de tijd had de katern ‘Groen op vrijdag’ van het NRC op vrijdag 2 maart te lezen, waar dat in een mooi artikel werd toegelicht (de bron die hij noemt, is al wat ouder).
Verder wordt nog opgemerkt “de milieubeweging” zich niet in de luren laat leggen. Gelukkig laat het Wereldnatuurfonds zich niet in de luren leggen, maar zijn ze wel realistisch over biobrandstoffen (1).
Dat de boeren bij de huidige voedselprijzen het niet nodig hebben om op zoek te gaan naar extra inkomsten, gaat volledig voorbij aan het feit dat de voedselprijs maar voor een deel wordt bepaald door de boer en dat hij maar weinig terug ziet van de prijs die wij betalen in de supermarkt.
Prima dat wordt meegedacht over hoe de regering zijn geldtekort kan oplossen. Maar schoenmaker houd je bij je leest. Wellicht kan dhr. Katan in een volgende column ingaan op het feit dat wij voldoende voedsel produceren om nog drie werelden te voeden (2), maar wij niet in staat zijn dit op de goede manier te verdelen en het daarom vernietigen.
Nu wij sinds vorige maand een Nederlandse Vereniging voor Duurzame Biobrandstoffen hebben, ben ik benieuwd hoe zij reageren…
(1) KLM en WNF gaan voor duurzame biobrandstoffen
Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.