Vijf redenen waarom mensen niet gewoon doen wat je zegt bij CO2 verminderen
Dat zou mooi zijn hè? Als iedereen gewoon precies doet wat je zegt. Stel je eens voor… Jongens, wat een feest zou dat zijn. Mensen zouden gewoon op de fiets naar het werk komen. Met het OV naar de Jaarbeurs reizen. Rustig en veilig rijden. Als je bezig bent met de CO2 prestatieladder bijvoorbeeld zou het echt heel handig zijn als je collega’s precies doen wat je zegt, zodat je reductiedoelstelling halen eigenlijk een peulenschil is. Maar helaas. Je bent geen dictator (dit heeft ook voordelen…) en dus danst niet iedereen naar je pijpen.
Nou doen die mensen dat niet om je te pesten. Echt, daarvoor hebben ze het veel te druk en zijn ze veel te veel gericht op hun eigen werk. Maar dat is wel één van de redenen dat ze niet doen wat je zegt. Ze voelen helemaal niet de vrijheid om te doen wat je zegt, want ze moeten al veel te veel doen wat anderen zeggen. Kortom ze hebben andere prioriteiten. Dit geldt ook als ze bijvoorbeeld niet op de fiets naar het werk komen: ze moeten bijvoorbeeld nog boodschappen doen of kinderen ophalen. Wil je er dus voor zorgen dat ze wel doen wat je zegt, dan moet je allereerst weten welke andere prioriteiten ze hebben. Dan kan je een inschatting maken of je er wat mee kan doen. Ben je bereid voor de kosten te betalen om de boodschappen thuis te laten bezorgen?
Wat ook nog wel eens mee wil spelen is het ‘not invented here-syndrome’. En dan niet eens zozeer de oplossingen om groener, schoner en slimmer te rijden op zich. Maar dat collega’s deze tactieken opgelegd krijgen en daar zelf helemaal niks in te zeggen hebben. Het is veel slimmer om met een groep ambassadeurs ideeën te verzinnen hoe jullie de CO2 uitstoot van het wagenpark en de mobiliteit naar beneden kunnen krijgen, dan iets over de schutting gegooid te krijgen en dan maar te hopen dat mensen het oppakken. Natuurlijk kan het nodig zijn om eens bij een ander te gaan kijken hoe die het doen, maar mensen voeren liever een idee uit dat ze zelf hebben bedacht.
Heb je het wel eens meegemaakt dat iemand je aankeek alsof hij water zag branden? En dat je dacht: wat ik zei was toch volkomen logisch, duidelijk en helder? Nou, mooi niet dus. Dat kan ook gebeuren als je bijvoorbeeld voorstelt om alleen nog maar elektrische auto’s in de leaselijst op te nemen. Niet dat ze niet weten wat een elektrische auto is. Maar ze zien niet hoe ze dat dan zouden moeten doen. Wat dat praktisch gezien inhoudt. Hoe moeten ze dan op vakantie met de caravan? Kunnen ze dan nog wel naar familie aan de andere kant van het land? Moet er dan een laadpaal komen en hoe moet dat dan als ze op een gezamenlijke parkeerplaats parkeren. De buurt ziet ze aankomen! Het is echt niet grappig als je dat meemaakt en het kan verstikkend werken.
Het zal bij de meeste bedrijven die bijvoorbeeld gecertificeerd zijn voor de CO2 prestatieladder niet als donderslag bij heldere hemel komen dat er een cursus zuinig rijden wordt opgezet. Maar hoe vaak neem jij collega’s/medewerkers mee in je werkzaamheden? Hebben ze een beeld bij wat er allemaal speelt? Hebben ze door hoe snel de ontwikkelingen gaan? En jij ziet misschien allemaal indirecte voordelen, zoals een betere vitaliteit, minder stress, slimmer werken, maar als je het daar over hebt, verbinden zij dat niet met groener, schoner en slimmer rijden. Het overvalt ze. Je moet mensen dus meenemen in het verhaal voordat je kunt verwachten dat ze hun gedrag aanpassen.
En ook funest: het gaat niet over hen, maar over jou, of ‘het bedrijf’. Probeer in al je communicatie uitingen het over hen te laten gaan. Welke invloed heeft het op hen? Wat gaat er veranderen voor hen? Waarom is het voor hen belangrijk? Hoe verhoudt de doelstelling zich tot het werk dat zij doen? Zolang zaken niet relevant zijn, zijn ze niet interessant en dus niet de moeite om er tijd aan te besteden of iets mee te doen. Waarom zouden ze ook als niet glashelder is wat zij er mee te maken heeft?
Hoe zorg jij dat collega’s doen wat jij wilt? Laat het hieronder achter zodat we er wat van kunnen leren!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!