Vijf manieren waarop Elon Musk het goede voorbeeld geeft

Luister je liever dan je leest? Luister via deze link naar dit artikel.

Eind juli schreef Elon Musk zijn tweede masterplan voor Tesla. Elon Musk is heel goed in dingen simpel maken en ook nu weer heeft hij een vier-punten-plan net als tien jaar geleden, simpel en effectief. Uiteindelijk draagt het allemaal bij aan zijn doel: “…so that we can imagine far into the future and life is still good”. Ik wil dat we nog lang kunnen blijven genieten van auto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen, dus daar kan ik me natuurlijk alleen maar bij aansluiten.

Zoals Elon Musk de dingen aanpakt, zo kun jij ze ook aanpakken als je met groener, schoner en slimmer rijden bezig bent voor jouw organisatie. Hieronder vijf manieren waarin hij het goede voorbeeld geeft en vragen die jij jezelf kunt stellen om daar voor jouzelf helderheid over te krijgen:

1. Hij heeft een overtuiging en een doel

Zoals ik al zei: hij heeft een duidelijk doel waar hij naar toe werkt. En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, hij is ook overtuigd: “By definition, we must at some point achieve a sustainable energy economy or we will run out of fossil fuels to burn and civilization will collapse.” Dat is nog eens duidelijke taal: we moeten duurzaam worden, want anders gaan we er aan. Als je een dergelijke overtuiging hebt, is het makkelijk keuzes maken.

Wat is jouw overtuiging en doel?

2. Hij heeft een helder en logisch stappenplan

Zowel in zijn eerste plan als in zijn tweede heeft hij vier duidelijke stappen die hij benoemd en die ook nog eens logisch op elkaar volgen. Van speciaal naar luxe naar massa, en daarbij het grootste probleem (namelijk duurzame elektriciteitsproductie) oplossen (eerste plan) en van verder bouwen op de oplossing van het grootste probleem en verder bouwen van het product zelf, naar het verbeteren van het product en het verbeteren van het gebruik van het product (tweede plan).

Welke vier logische stappen ga jij nemen om je doel te bereiken?

3. Hij is niet bang om zijn koers te wijzigen.

SolarCity is een op zichzelf staand bedrijf, los van Tesla. Maar Elon Musk wil ze samen onder één dak brengen. Dat is een duidelijke strategische koerswijziging, maar hij gelooft er in. Door ze te integreren wordt het geheel meer dan de som der delen.

Welke wijziging ga jij in gang zetten, wat moet er anders?

4. Hij verdiept eerst en kijkt dan in de breedte

Het eerste plan was gericht op verdiepen: immers, het idee was om een sportauto te maken, dan een luxe sedan op de markt te brengen en daarna een gezinsauto. Oftewel ‘meer van hetzelfde’, zonder dat negatief te bedoelen. Om dat goed te doen vond hij dat hij ook de duurzame elektriciteitsproductie moest ondersteunen, zo maakte hij het voordeel van de elektrische auto (groener, schoner, stiller) nog krachtiger (geen vieze stroom uit kolencentrales). Nu zoekt hij het juist in de breedte: verder uitbreiden van groene stroom, verder uitbreiden van het type voertuig, ook kijken naar het gebruik. Hierdoor kon hij in het begin snel progressie maken. Ik zie vaak gebeuren dat er in het begin veel te breed gekeken wordt, er dus geen focus is en de boel maar mondjesmaat vooruit gaat.

Welk onderwerp kies jij om eerst eens uit te diepen?

5. Hij heeft aandacht voor de omgeving

Elon Musk steekt zijn voelhorens uit en luistert naar kritiek die mensen (kunnen) hebben. Dat is waarom hij zijn eerste masterplan op papier zette. Dat is waarom hij werkt aan de opwekking van groene stroom. Maar dat is ook waarom hij zo expliciet is in hoe veilig autonoom rijden moet worden, voordat het een succes is. Pas als het tien keer veiliger is dan zelf rijden, is het niet meer in het ‘beta-stadium’. Hij weet dat heel veel mensen hier hun twijfels bij hebben, en die adresseert hij.

Welke twijfels hebben jouw collega’s en hoe ga je hen hierover informeren?

Kritiekloos?

Ben ik dan helemaal kritiekloos? Nee, dat niet. Zijn opmerking over het verkleinen van bussen en dat je het gangpad moet vullen met stoelen om zo meer mensen mee te kunnen nemen, lijkt er op te duiden dat hij in Nederland in ieder geval nog nooit in de spits met de bus heeft gereisd, want juist staplaatsen leveren capaciteit op… Nog even afgezien van het feit dat niet zozeer de busbouwer, maar de concessiehouder de uiteindelijke doorslag geeft over hoeveel mensen er op welke manier vervoerd worden.

En ik heb mijn twijfels bij het autodelen zoals hij het voorstelt. De meeste mensen willen op dezelfde tijd in de auto zitten, daarom staan de wegen vol. Alhoewel ik natuurlijk een groot voorstander ben van het kunnen lenen van een zuinige auto van je collega, denk ik niet dat het zo handig (en energie-efficiënt) is als die auto eerst zelf de halve stad door moet rijden, voordat hij er is. Ga dan in zo’n mooie elektrische bus zitten.

 

Ben jij geïnspireerd na het lezen van Elon Musk zijn verhaal en wat ga je er mee doen?

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!