Vijf eisen die je kunt stellen aan een leverancier

shutterstock_295120967Bij het inkopen van nieuwe mobiliteitsproducten (voertuigen, brandstof, mobiliteitskaarten, OV abonnementen enzovoorts) kijk je naar de prijs, naar de functionaliteit en naar de kwaliteit. Deze zaken moeten met elkaar in balans zijn en passen binnen wat jij billijk vindt. Of je nou op zoek bent naar een heel specifiek product (een nieuwe bestelwagen met een bepaalde laadcapaciteit en vermogen) of een oplossing wilt voor jouw probleem (medewerkers staan te vaak in de file en dat kost veel geld).


De laatste jaren komt daarbij steeds vaker het aspect van duurzaamheid om de hoek kijken. Als je opdrachten doet voor de overheid, zeker bouw of vervoer gerelateerd, dan heb je dit al vaak voorbij zien komen. Er is zelfs een CO2 prestatieladder opgesteld om diegene die bewust met CO2 reductie bezig te zijn een voordeel te gunnen bij aanbestedingen.
Als je zelf gecertificeerd bent, is ketenverantwoordelijkheid vast een bekende term.
Dit kan lastig en gecompliceerd zijn, daarom zijn in de onderstaande paragrafen vijf eisen uitgewerkt. Deze kun je stellen aan de leverancier om te testen in hoeverre hij/zij ook al met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig is.

 

 

Certificaten

Zeker als je zelf gecertificeerd bent, is het certificaat van de leverancier een makkelijk selectiecriterium. Denk hierbij aan:

Er zijn er nog veel meer, maar deze vier zijn breed toepasbaar en inzetbaar. In bepaalde branches zijn er nog branchegerelateerde certificaten (zoals Erkend Duurzaam voor de autobranche en Duurzaam Repareren voor de schadewerkplaats).

Let wel op, niet elk certificaat is een zinvol certificaat. Sommigen hebben een handje van ‘greenwashing’. Hier vind je een leuk testje om daar meer inzicht in te krijgen.

 

Communicatie

Je kunt natuurlijk gewoon van de leverancier vragen wat hij doet op het gebied van duurzaamheid. Transparantie is een belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dus het is een goed teken als dat wat de leverancier zelf doet op de website genoemd staat of in een jaarverslag gepresenteerd wordt.

 

Practise what you preach

Dan is het vervolgens ook van belang dat deze leverancier doet waar hij voor staat. Je kunt dus eisen dat hij met concrete voorbeelden komt waaruit blijkt dat en hoe hij het energieverbruik vermindert heeft, alternatieve brandstoffen voor het wagenpark toepast, van duurzame energie gebruik maakt, hoe hij met personeel omgaat, hoe hij zelf zijn leveranciers selecteert.

 

Meten is weten

En dan is het natuurlijk erg  van belang wat het product voor jou gaat opleveren t.a.v. duurzaamheid. Je kunt dus vragen naar berekeningen t.a.v. bijvoorbeeld de CO2 uitstoot. Belangrijk hierbij is om goed aan te kunnen geven wat de benchmark is. Voorbeeld: je wilt vijf auto’s vervangen. Het is dan belangrijk dat je inzichtelijk maakt: hoeveel de auto’s in de afgelopen jaren hebben gereden, hoeveel en welke brandstof ze hebben verbruikt en of jullie van plan zijn de nieuwe auto’s op dezelfde manier in te zetten. De leverancier kan dan aangeven hoeveel hij verwacht dat de nieuwe auto’s zullen verbruiken, hoeveel kosten dit bespaart en hoeveel CO2 dit bespaart.
Je kunt ook vragen naar uitstoot gerelateerd aan luchtkwaliteit (NOx en PM10), koolwaterstoffen en geluid. Tip: als er actief goede feedback wordt gegeven in het voertuig over het verbruik, kan dit bijdragen aan een zuinige rijstijl.

 

Meerjarenplan

Er belangrijk bij duurzaamheid is de langere termijn: immers iets dat duurzaam is, gaat in essentie lang mee en/of brengt geen schade toe voor toekomstige generaties. Daarom kun je vragen naar een ‘meerjarenplan’: hoe zit het met het recyclen en hergebruiken van het product, kun je het teruggeven aan de leverancier en heeft deze er dan een zinnige bestemming voor? Wordt het gemaakt uit gerecycled materiaal en is het weer makkelijk te demonteren? Is het hernieuwbaar te produceren?

Natuurlijk zijn prijs, functionaliteit en kwaliteit de eerste prioriteit. Er is niks duurzaams aan een elektrische auto die de hele tijd stil staat en je eigenlijk meer heeft gekost dan dat die op kon brengen. Maar er zijn meer leveranciers die een goed product kunnen leveren voor jouw budget. Duurzaamheid is dan een slim criterium om op te onderscheiden. Als je maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen is het zelfs een must.
Misschien vind je het te zwaar om deze zaken als eis neer te leggen bij de leverancier. Het kan ook een wens zijn, hoe vaker je er naar vraagt, hoe vaker de leverancier er over na zal denken hoe belangrijk dit is.

 

Nu ben ik benieuwd: welke eisen stel jij aan de leverancier? Laat je reactie in het onderstaande veld achter.

Deel het artikel via de onderstaande buttons!