Vakantiepret of prut?

Vakantie! Een tijd van het jaar waar de meeste mensen toch erg vrolijk van worden. Ook al houden ze ontzettend van hun werk. Het is gewoon goed om even in een andere omgeving te zijn, de zinnen te verzetten en een frisse kijk op de zaken te krijgen. Intermezzo: daarom is het overigens goed om je weekenden als een soort minivakanties te zien. Je hoeft er niet gelijk een stedentrip naar Lissabon van te maken, maar in het weekend echt even wat anders dan door de weeks, helpt je wel scherp en fris weer aan het werk te gaan op maandag.

Maar vakantie vieren staat vaak synoniem aan reizen. Of je de sleurhut nou achter de auto bindt, in Schiphol in de rij gaat staan om het vliegtuig te pakken of dat je misschien besluit de (nacht)trein te pakken. En dus aan CO2 uitstoot en andere narigheid. En als je het hele jaar bezig bent geweest met MVO en duurzaamheid in het wagenpark, dan kan je het gevoel bekruipen dat je nu ineens niet zo goed bezig bent. Daarom: een aantal tips om ook je vakantie zo groen, schoon en slim mogelijk rijdend door te brengen.

Houd rekening met hoe je reist

Natuurlijk stoot je met fietsen minder uit dan met de auto. Maar korte reizen met het vliegtuig geven per kilometer een hogere CO2 uitstoot dan lange reizen met het vliegtuig. Op CO2emissiefactoren.nl kan je nazoeken hoe het precies zit. Let bij vliegreizen ook op de route. Overstappen is misschien goedkoop, maar juist bij het opstijgen gaat er een boel vuiligheid de lucht in.

Ga er voor het gemak maar vanuit dat meer CO2 uitstoot ook inhoudt meer fijnstof en NOx uitstoot – slecht voor de luchtkwaliteit.

Houd rekening met wie je reist

Steeds meer bedrijven in de reisbranche hebben aandacht voor duurzaamheid. Maar niet overal is het even goed geregeld. TUI is daar in de afgelopen jaren erg mee bezig geweest. Ze heeft dan ook als doel gesteld de laagste CO2 uitstoot per passagier te hebben. Maar ook bij Better Places zijn ze goed bezig met MVO en duurzaamheid.  Zij hebben ook een mooie infographic over de verschillende bestemmingen en de daar aan gerelateerde CO2 uitstoot.

Een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen en hun CO2 uitstoot vind je via de ‘atmosfair Airline Index’. Er staat een Chinese luchtvaartmaatschappij boven aan het lijstje…

Wat doe je op je plek van bestemming?

Pak je elke dag de auto naar het strand? Huur je een auto voor een rondreis? Of laat je je elke dag van je hotelkamer naar beneden voor het zwembad vallen en beweeg je de rest van de dag niet meer? Ieder zo zijn voorkeur natuurlijk, maar door er over na te denken, kan je al een groot verschil maken. Vroeger reden wij met vijf fietsen en de vouwwagen, in de auto (op LPG) naar Frankrijk. Op de camping aangekomen, stond de auto zo goed als de hele tijd stil. Tegenwoordig ligt het aan de vakantie die we boeken (dit jaar wordt het wandelen in Schotland), maar als we een auto huren (en wanneer kunnen we nou eindelijk eens een elektrische auto huren?) is die natuurlijk altijd zo klein mogelijk.

Reizen tijdens de vakantie is verreweg de grootste veroorzaker van emissies (voor zo’n 50%). Maar denk ook aan de accommodatie (35%) en recreatie ter plaatse (gemiddeld zo’n 15%). Een makkelijke manier om iets van de consequenties te verminderen is door de reis te compenseren. Dat kan bijvoorbeeld heel makkelijk (als het niet wordt aangeboden door de reisorganisatie) met GreenSeat. Hiermee kan je en de reis, en de accommodatie en de eventuele huurauto, eten en drinken, veerdienst etc. mee compenseren. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Binnen Europa ben je voor onder de 20 euro helemaal klaar normaal gesproken.

 

Houd jij rekening met duurzaamheid in je vakantie? Hoe dan? Laat het hieronder achter omdat ik heel benieuwd ben!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!