Toe aan een nieuwe reiskostenregeling? Zo krijg je helderheid
Dit jaar zullen een deel van de artikelen gaan over gesprekken die we voeren met mensen zoals jij: mensen die bezig zijn met duurzaamheid in een bedrijf en waarbij het wagenpark/de mobiliteit een belangrijk aandachtspunt is. Maar voor wie het lastig is om te bepalen: wat is nou de goede keuze? Waar moeten we op inzetten? Waar doen we goed aan? Door deze gesprekken leer je hoe anderen dit hebben opgelost. De voorbeelden komen uit de praktijk, eventuele namen zijn natuurlijk altijd fictief.
Ik zat bij (nou ja, online uiteraard) een woningcorporatie. En zij hadden duidelijk al goed nagedacht over wat ze wilden. Ze hadden het zelfs over een droom. (Even tussendoor: Dat vind ik altijd goed om te horen! Want in mijn optiek, als je weet waarom je iets doet, begin je met een lange termijn visie van hoe uiteindelijk de ideale wereld eruit ziet. In mijn boek (Het CO2afslankprogramma®) leg ik precies uit hoe dat werkt.) En ze hadden die droom ook tastbaar gemaakt. Dus ze waren aan de slag met een werkgroep voor plaats en tijd onafhankelijk werken. Maar ja, dat zou ook inhouden dat mensen soms wel naar kantoor zouden komen. En hoe ze dat duurzamer zouden doen?
Ze wisten dat ze maatwerk aan de medewerkers wilden leveren op dit onderwerp. Nu was het eigenlijk voor iedereen hetzelfde en goed bekeken stimuleerden ze eigenlijk het gebruik van de auto. Niet bewust natuurlijk, maar gewoon, zoals dat gaat: doordat je een prima kilometervergoeding krijgt en er verder geen beloning is als je met de fiets of het ov komt, ja, dan wordt de auto vanzelf favoriet.
Maar ja, wat was nou het goede om te doen? Hoe wisten ze nou zeker dat ze een goed maatwerkpakket aan konden bieden, zonder dat het voor iedereen een onoverzichtelijk geheel werd en zonder dat de kosten uit de klauwen zouden gaan lopen? Je wilt met een nieuwe regeling niet het kind met het badwater weggooien.
Wat zou er nou echt bij hun medewerkers passen en wat zou er nou echt goed zijn voor hun organisatie?
Daarvoor is het eerst nodig meer duidelijkheid te krijgen. Een beter perspectief op de situatie. En daarvoor doen we een mobiliteitsscan. Ik ben fan van de mobiliteitsscan. Want: die gaat je precies vertellen: wat zijn je opties?, wat gaat het je opleveren?, en welk probleem kan je oplossen?
De mobiliteitsscan vertelt je jullie opties omdat ermee inzichtelijk gemaakt wordt wat de beste manier is van reizen voor je medewerkers. Op basis van postcodes wordt er gekeken naar het meest optimale vervoersmiddel op basis van tijd en afstand. En dat is zeker niet altijd de auto.
Je kunt er mee inzichtelijk maken wat het je oplevert als het gaat om kostenbesparingen en CO2 reductie.
En je hebt dan ook duidelijk: los ik hiermee mijn parkeerprobleem op? Moet ik tien verschillende pakketten aanbieden of kan ik met drie uit de voeten? Draagt dit ook bij aan dat mijn medewerkers niet vitaal genoeg zijn?
Daar gaan we dus eerst mee aan de slag en vanuit daar weer verder.
Hebben jullie al een mobiliteitsscan laten doen? Zo ja, wat kwam er uit?
Zo niet: als je er eens met me over wilt sparren, laat het gerust weten! Mail naar: vandefliert@zero-e.nl.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!