Thuiswerkgedoe helemaal zat?
Hou je het nog een beetje vol, of ben je het helemaal zat? Zat met thuiswerken omdat je je collega’s wel eens weer wilt zien. Of zat van de onduidelijkheid, wanneer nu wel naar kantoor, wanneer nu niet? En als je daar dan bent, dan zijn er allemaal collega’s die je afleiden, maar als je thuis bent, kan je niet zo makkelijk iemand iets vragen. Misschien ben je het wel zat dat het net zo lekker ging met de CO2 reductiedoelstellingen, maar dat nu iedereen ineens weer naar kantoor rent – nou ja, als ze zouden rennen, zou het niet zo’n probleem zijn, maar ze stappen met z’n allen in de auto. En management, dat van jou vraagt om na te denken over hoe er verduurzaamt kan worden, vraagt iedereen weer op kantoor…
Het zijn lastige tijden, want ze zijn onduidelijk. Het stof is nog niet neergedaald en we moeten ons nog zetten naar nieuwe normen, nieuwe maatstaven, nieuwe ideeën. Het voordeel van een crisis is dat iedereen weet dat het crisis is, alle hens aan dek dus en het overgrote merendeel is daarom best bereid eens even een stapje extra te lopen of mee te denken of flexibel te zijn. Dat vraagt natuurlijk wel leiderschap, maar het is tenminste duidelijk. Op dit moment zijn we in een veel onduidelijkere situatie terecht gekomen. Eén waarbij de bakens nog niet helemaal op hun nieuwe plaats staan, maar eerdere doelstellingen nog wel van kracht.
Leiderschap
Ook dat vergt leiderschap. Maar een ander type leiderschap en is misschien nog wel moeilijker. De situatie is namelijk onduidelijker. En dan wordt er van een leider gevraagd om die duidelijkheid te scheppen. En als jij verantwoordelijk bent voor de verduurzaming van het bedrijf, wordt jou dus gevraagd om op dat onderdeel duidelijkheid te scheppen.
Dat is lastig. Zeker omdat je misschien voor de coronacrisis in een goede flow zat, tijdens de crisis een duidelijke focus had en deze wellicht positief uitpakte voor jouw cijfers, maar je misschien nu op een plateau begint te komen. Of erger nog dat het de verkeerde kant op gaat. Er is wel een manier om er mee om te gaan en laat ik daarvoor een parallel trekken met een ander, maar gelijksoortige situatie.
Vroeger
Ik heb gejudood toen ik op de basisschool zat. Toen ik bijna tien jaar geleden toe was aan een nieuwe sport, ben ik daarom weer eens naar een dojo gegaan. En wat bleek? Dat judoën vond ik nog net zo leuk als vroeger. Het ging ook lekker. Ik haalde mijn gele, oranje, groene en blauwe band en had veel plezier. Bruin werd al wat lastiger, maar op een gegeven moment was ik aan het trainen voor mijn zwarte band. Daar begon de progressie al veel minder snel te gaan. Maar nog steeds had ik plezier. Tot ik op een gegeven moment weer op de mat stond te sparren en er iets gebeurde waarbij ik mijn knie PATS hoorde zeggen… Ik zal de details besparen, maar kort samengevat had ik mijn kruisbanden helemaal overmidden geholpen. Te-leur-stellend.
Nou wist ik heel goed waarom ik judode op vrijdagavond. Sporten is gezond, ik vond judo echt genieten en de vrijdagavond past goed in mijn schema. Met dat in gedacht heb ik gekeken: ok, als dat de redenen zijn om te judoën en als ik op basis daarvan mijn doelen heb gesteld, wat kan ik dan nu doen om hier invulling aan te geven?
Ik kwam er al snel op uit dat het sporten (gezond) op vrijdagavond (past goed in mijn schema) moest blijven. Dat limiteerde mijn opties, en dat was wel handig. Ik moest er van kunnen genieten en ik kwam op Les Mills Bodycombat – een soort aerobics op basis van budosporten. Dat was dus ook weer genieten.
Geleerd
Kijk dus eens naar de redenen om met duurzaamheid bezig te zijn en de doelen die daarbij horen. Hoe kan je die goed blijven invullen, ook nu er weer meer mensen naar kantoor komen? Uiteindelijk staan je overtuiging en je visie voorop, het doel heiligt de middelen. Het blijft lastig en ingewikkeld, maar toon leiderschap door er even afstand van te nemen en te kijken hoe je het anders in kunt vullen.
Hoe ga jij om met de veranderingen van deze tijd? Laat het hieronder weten en neem contact op voor een gesprek!
Deel het artikel via de onderstaande buttons.