The only way is up! Zonder duurzaamheid geen toekomst.
Het FD organiseert de ‘Career Challenge’, welke de mogelijkheid geeft een (mini) MBA bij Nijenrode te winnen. Het thema was evoluerende business modellen en in de energie sector rijst dan al snel de vraag: hoe kunnen bedrijven in de energiesector duurzaamheid en kostenefficiëntie combineren?
Mijns inziens is er zonder duurzaamheid geen toekomst. Dat weten bedrijven in de energiesector, maar even zo goed in ICT, transport en de gezondheidszorg. Je moet verder kijken dan je neus lang is, wil je het op lange termijn overleven.
Niet alle bedrijven handelen er even voortvarend naar. En het is een utopie te denken dat op korte termijn (zeg 2020) de multinationals echt wezenlijk van koers zijn veranderd. Massa is immers traag. Dat een aantal Nederlandse multinationals (waaronder Shell, DSM en Unilever) zich verenigd hebben in de “Dutch Sustainable Growth Coalition” is een goed teken, maar laat vooral zien dat de omgeving van deze bedrijven aan het veranderen is, en ze graag in bestaande structuren denken.
Duurzaamheid vraagt een lange termijn visie. Een mogelijke manier om dit aan te pakken is door het heft in eigen handen te nemen. Zeker met dit soort processen is het nodig het maar gewoon “te gaan doen” en niet te wachten totdat het allemaal in kannen en kruiken is, want dan is het te laat. Voor kleine bedrijven kan dit inhouden dat zij proberen op hun energieverbruik te besparen. Voor de multinationals zal dit betekenen dat zij structureel hun processen anders in moeten vullen.
Wanneer je je richt op verduurzaming en je gebruikt hiervoor de middelen als energiebesparing, alternatieve brandstoffen en schone technologieën, dan is het mogelijk om ook in de toekomst te blijven produceren, consumeren en ontwikkelen. Hierdoor wordt ook de vraag naar innovatie aangewakkerd, waardoor er uiteindelijk betere, zuinigere, groenere producten op de markt komen. En op die manier kun je eigenlijk blijven doen, wat je doet, terwijl je het toch anders doet. In een bedrijf zal dit wel betekenen dat, van hoog tot laag, dit bij iedereen tussen de oren zal moeten zitten.
Er blijven altijd bedrijven die de tekenen aan de wand, zoals stijgende olieprijzen, en dus stijgende voedselprijzen en dus sociale onrust, negeren. Mijns inziens zullen zij het niet overleven. Prima, des te meer ruimte voor de bedrijven die het wel snappen.
Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.