Succesvol thuiswerken implementeren: Mark gaat aan de slag met belonen

Stiekem moest Mark een beetje glimlachen. Dertigduizend euro hadden ze bespaard. Dertig. Duizend! En dan was nog maar één kwartaal. Iedereen werkte thuis op dit moment. De aanleiding was droevig genoeg, maar dit was wel een mooie test of het nou echt niet kon, zoals hem vaak toegeworpen werd, of dat men dacht dat het niet kon. En dan hielp het natuurlijk ontzettend als hij ook nog eens kon aantonen dat het een enorm kostenvoordeel bracht. Dat droeg wel bij aan de overtuiging dat het een goed idee was om hier op in te zetten.
Voor hemzelf was het natuurlijk ook fijn dat hij een enorme CO2 reductie kon rapporteren de volgende audit van de CO2 prestatieladder. Maar ja, dat maakte hem ook wel een beetje zenuwachtig: “Want wat nou… als straks alles weer normaal werd… Hmm, bestaat dat wel?”, dacht Mark. “Maar dan zou het dus wel eens heel erg tegen kunnen vallen en moet ik misschien de audit erop een stijging rapporteren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”, gingen Mark’s gedachten. Kortom: hij moest wat gaan verzinnen om dit thuiswerken op lange termijn ook succesvol te maken.

 

“Wat vinden mensen nou leuk?”, dacht hij. En ineens wist hij het: vorig jaar had de directie iedereen ineens een dagje vrij gegeven. Het was een bizarre dag geweest. Mark was op vrijdag naar kantoor gekomen en ineens om tien uur was er rumoer in het pand. Iedereen werd gevraagd naar de hal te komen. En daar kregen ze het te horen: ze hadden het project waar ze drie jaar lang met hart en ziel voor hadden gewerkt binnen de tijd en binnen budget opgeleverd. Dit leverde hen niet alleen als bedrijf een bonus op, maar doordat de opdrachtgever zo tevreden was, stelde zij gelijk een nieuwe opdracht in het vooruitzicht. En de directie vond dat iedereen daar wel een feestje voor mocht vieren. Dus ze waren vrij. Klaar met werken voor die dag. Iemand had zelfs de moeite genomen externe afspraken aan te passen.

 

CO2 reductie, duurzaam ondernemen, strategie“Een beloning, dat werkt!”, dacht Mark dus. “Wat zou ik kunnen doen om mensen die thuis werken, te belonen? Ik kan ze natuurlijk niet zo verassen met een dag vrij als de directie toen deed. Maar zou het mogelijk zijn om extra vrije dagen te sparen voor elke dag dat je thuis werkt? Volgens mij valt dat bij heel veel mensen in goede aarde. Alhoewel voor Jasmine zal dit niet echt stimulerend werken. Zij krijgt haar vakantiedagen nu al niet op. Maar misschien kan ik haar wel voor andere dingen laten sparen. Ze houdt ontzettend van het theater. Dat ga ik doen. Ik zet een spaarsysteem op voor mensen die thuiswerken met een aantal cadeaus waar ze voor kunnen sparen. En ik maak gelijk een interactieve pagina voor ons intranet, want dan kunnen we zien wie al de meeste punten gespaard heeft! Het lijkt me ook een goed idee om daar de foto van bij te zetten, dan weet iedereen om wie het gaat.”

 

Na een maand kreeg Mark door dat de beloning een succes was. Mensen deden steeds meer hun best om het thuiswerken goed te combineren met op kantoor zijn als dat echt noodzakelijk was. Maar Mark had ook wel wat geleerd. Het was een leuk idee geweest om voor cadeaus te sparen, maar hij had veel beter uit moeten vragen welke cadeaus mensen op zaten te wachten. Gelukkig had hij snel een enquête onder de collega’s uitgezet toen hij merkte dat er (niet zo heel voorzichtig, want zo sportief was men ook wel weer, achter zijn rug om gegniffeld werd over een aantal cadeauopties). Nu hadden ze een scala van cadeaus waar mensen echt voor gingen. Alhoewel hij zich af vroeg of ze niet vooral boven aan de scorelijst wilde staan.

 

“Ben je er helemaal klaar voor?”, glimlachte Jeanette. “Zo klaar als ik ooit zal zijn.”, zei Mark. Maar hij voelde zich goed. Vandaag presenteerde hij het plan om ook op langere termijn het thuiswerken succesvol vorm te geven. Door te belonen, maar ook door de communicatie te verbeteren en doordat ze een aantal dingen veel makkelijker hadden gemaakt voor de collega’s. En hij wist zeker dat hij succesvol zou zijn.

 

Heb jij nog tips voor Mark?
Ben je zelf aan het nadenken over hoe je het thuiswerken lange termijn succesvol kunt maken? En wil jij hiermee geholpen worden? Dat kan natuurlijk, uiteraard online. Hoe we dat doen, lees je hier.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!