Succesvol thuiswerken implementeren: Marina maakt het verschil

Marina deed echt haar best. Echt waar. Ze informeerde mensen over alles wat ook maar een beetje met thuiswerken te maken had, totdat ze er scheel van zag. Ze beloonde mensen die het goed deden, totdat ze een ons woog. En echt ze zag ook wel dat het steeds beter ging, maar toch: ze hield haar hart vast. Zij verwachtte dat er na de vakantie toch ineens significant minder thuis gewerkt zou worden. Nu al zaten mensen die in de afgelopen maanden veel thuis waren geweest vaker op kantoor omdat collega’s met vakantie waren en het “dus best handig was”. En dat terwijl dit eigenlijk normaal gesproken haar moment was om een gedragsverandering in te zetten: na de vakantie keken mensen met frisse ogen en als ze er op tijd bij was, dan was dat het moment voor iets nieuws. Vorig jaar was ze succesvol geweest in een aantal mensen naar het werk laten fietsen bijvoorbeeld. Die deden dat nu nog steeds.

 

CO2 reductie, duurzaam ondernemen, strategieMaar wat kon ze nou nog meer doen dan mensen informeren en belonen? Ze ging bij een aantal collega’s te rade: “Wat zou jullie nou helpen met thuiswerken?”, vroeg ze. Poeh! Ze wist niet welke beerput ze open haalde! Blijkbaar waren er nog heel veel dingen te verbeteren aan het thuiswerken. Mensen hadden niet zo’n goede werkplek thuis. Mensen vonden het niet makkelijk om afspraken te maken. Mensen gaven aan dat het hen niet altijd duidelijk was wat van hen verwacht werd. Er was eigenlijk vooral een heleboel niet. Ze kwam tot de conclusie dat de collega’s niet goed bediend werden in het thuiswerken. En dat is natuurlijk te billijken in de eerste paar weken, maar nu dit al een tijd aan de gang was, was het echt noodzakelijk om dit niet langer zo door te laten gaan.

 

Marina ging er eens goed voor zitten. Want dit moest toch op te lossen zijn. Zij als HR-manager kon er voor zorgen dat dit opgelost werd. Nadat ze er een middagje echt hard over na had gedacht, kwam ze met drie stelregels. “Gemak dient de mens”, dacht Marina, “dat is het eerste waar we aan moeten werken. En dan ‘Werkplek wordt welzijnsplek’, wat mij betreft. Je moet je toch happy en lekker voelen achter je bureau thuis. Dat wordt mijn tweede missie. En als laatste dacht ze aan de uitdrukking: ‘To be unclear, is to be unkind.’ Al die managers moesten maar eens goed helder gaan communiceren wat ze van hun mensen verwachten en sowieso goed communiceren, ook als mensen thuiswerken.”

 

Het koste Marina niet veel moeite dit allemaal uit te werken. Ze had zoveel informatie, dat ze precies wist hoe ze het mensen makkelijker kon maken allemaal, hoe ze de werkplekken beter in kon richten en hoe ze de managers beter kon laten communiceren. Ze maakte een plan en stapte daarmee naar de directie. “Dit gaat ons werkelijk twintigduizend euro besparen?”, vroeg Hans, de directeur. “Jazeker”, zei Marina, “want we hebben gewoon veel minder reiskosten. Natuurlijk zijn die pakketten om de werkplek in te richten niet gratis. Maar heel veel hoeven we er ook weer niet voor te doen. En een deel van de apps is gratis, bijvoorbeeld die om tijdig pauze te houden.” “Nou goed, ik wil het wel proberen, maar dan graag eerst op de administratie, laat daar maar zien wat je het komende kwartaal kunt bereiken en dan voeren we het ook voor de rest in.”

Dat had Marina ook al wel verwacht en ze had ook zeker verwacht dat de administratie de makkelijkste afdeling was. Het was dan ook niet voor niks dat ze na een kwartaal glasrijke resultaten kon laten zien en ze het voor het hele bedrijf invoerde. En dat leverde meer positieve consequenties op dan ze zelf had kunnen denken. De MVO manager kwam naar haar toe dat hij zo blij was dat ze zoveel CO2 had weten te reduceren, de wagenparkbeheerder kon goedkopere contracten afsluiten, niet in de laatste plaats omdat de schadelast zoveel daalde en zelf merkte ze dat het ziekteverzuim verminderd was. Kortom: missie geslaagd, thuiswerken succesvol geïmplementeerd!

 

Heb jij nog ideeën over hoe je collega’s goed kunt bedienen in het thuiswerken? Laat het hieronder weten!

Ben je zelf aan het nadenken over hoe je het thuiswerken lange termijn succesvol kunt maken? En wil jij hiermee geholpen worden? Dat kan natuurlijk, uiteraard online. Hoe we dat doen, lees je hier.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!