Serie Auto & Alternatieve brandstof deel 4: de laverende lastwagen
De serie ‘Auto & Alternatief’ gaat in op de mogelijkheden van milieuvriendelijke brandstoffen of andere alternatieven voor voertuigen. Denk aan bussen die op groengas rijden, vrachtwagens op biodiesel en auto’s op bio-ethanol.
Dit is deel 4 van de serie: de laverende lastwagen.
Je ziet ze door de binnensteden laveren, op weg om jouw boodschappen bij de supermarkt af te leveren, tijdens de spits staan ze kop-aan-kont in de file en hun chauffeurs halen met gemak 100.000 km per jaar. Ja, de laverende lastwagen, beter bekend als de vrachtwagen voor binnenlandse distributie, kom je dagelijks overal tegen. En dat is maar goed ook, want ‘zonder transport staat alles stil’.
Toch zijn deze voertuigen niet zaligmakend. Oude modelletjes stinken en maken herrie. Ze zijn groot, hebben een gevaarlijke dode hoek en zijn verantwoordelijk voor het verbruik van veel diesel. Kan dat nou niet anders?
Als je als chauffeur op de laatste bedrijfsautoRAI was, dan heb je de bui al zien hangen. Bijna alle leveranciers kwamen met groene wagens. Eens het imperium van de mooie zware diesels, deden de standhouders er nu alles aan om je te doen geloven dat groen en milieuvriendelijk en schoon is wat het hartje van de chauffeur begeert. Arme echte mannen met dieselolie in hun aderen…
Maar het kan dus en een heel aantal transporteurs zijn al op de goede, of in ieder geval groene, weg.
Allereerst wat je niet verbruikt, hoef je ook niet in te kopen: oftewel hoe zuiniger hoe beter. Natuurlijk leren vrachtwagenchauffeurs steeds beter zuinig te rijden, maar ook de, door sommigen verguisde, Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie, LZV, doet wonderen voor de efficiëntie. Ze besparen ruim een kwart van de CO2 uitstoot (wat evenredig is met het dieselverbruik). En ze besparen ook nog eens 20% aan kosten.
Dan zijn er de alternatieve brandstoffen. Een trend is de zogenaamde dual fuel oplossing. Dit is een vrachtwagen die op twee brandstoffen tegelijkertijd rijdt. Een mix van diesel en LPG, aardgas (CNG) of biogas. Nederland alleen heeft al 187 tankstations waar CNG getankt kan worden. Rijden jullie binnen Europa? Kijk eens op deze kaart.
Om echt een stap in groen rijden te maken, moet uiteindelijk de diesel natuurlijk ook hernieuwbaar, en zonder nadelige gevolgen voor de voedselvoorziening, geproduceerd worden. Afwachten of we die ontwikkeling op de volgende bedrijfsautoRAI zullen zien…
Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.