Serie Auto & Alternatieve brandstof deel 1: boodschappenkarretje

De serie ‘Auto & Alternatief’ gaat in op de mogelijkheden van milieuvriendelijke brandstoffen of andere alternatieven voor voertuigen. Denk aan bussen die op groengas rijden, vrachtwagens op biodiesel en auto’s op bio-ethanol of juist elektrische auto’s.

Dit is deel 1: het boodschappenkarretje.

Je kent ze wel, de boodschappenkarretjes. En dan bedoel ik niet die onbestuurbare metaaldraden ondingen in de supermarkt, maar die kekke plaatstalen vierwielers vòòr de supermarkt. De kleine auto waar doorgaans maar 5.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, maar toch handiger is dan wanneer het krat bier achter op de fiets moet worden meegenomen. Handig te parkeren in de stad, maar ongeschikt voor een vakantie naar Zuid-Frankrijk, tenzij je natuurlijk student en verliefd bent, dan kan alles.

Je bent misschien toe aan een nieuwe auto. En hebt geen behoefte aan een lel van een bak omdat je voornamelijk zelf en in de regio rijdt. De benzineprijs blijft maar stijgen en je hoort vaak over de negatieve gevolgen voor het milieu als het om autorijden gaat. Wellicht neem je liever de fiets en ga je vaak naar de stad met de bus of trein. Kortom een grote auto heb je niet nodig. Maar je wilt ook niet te veel dure benzine betalen. Wat moet je dan kiezen?

Denk je eens in dat je gèèn auto meer hebt. Krijgt je het Spaans benauwd? Weet je niet hoe je dan jouw dochtertje op tijd naar het kinderdagverblijf moet brengen? Of was je niet van plan die 7 kilometer met aardappels van supermarkt naar huis te fietsen. Dan kun je waarschijnlijk toch het beste voor een auto kiezen. En weer voor een kleine, want die verbruiken nu eenmaal weinig benzine. De ANWB heeft een top 10 van meest zuinige auto’s.

Ook zou je er voor kunnen kiezen elektrisch te gaan rijden. Een grote investering voor een kleine auto, maar echt weinig onderhoudskosten en je tankt gewoon uit het stopcontact. Gemiddeld kost het rijden, is de verwachting, op elektriciteit 3-4 cent per kilometer aan elektriciteit. Dat is niet duur dus. Denkt je wel aan groene stroom?

Is het niet hebben van een auto eigenlijk een verademing? Ben je blij als je geen honderden euro’s meer uit hoeft te geven aan parkeerkosten? Reis je toch al liever met de trein? Dan ben je op de goede weg. Heb je toch een auto nodig? Je wilt verhuizen, groot inslaan, op bezoek bij vrienden 150 kilometer verderop? Dan kun je tegenwoordig kiezen uit een heel scala aan mogelijkheden voor ‘autodelen’. Bijvoorbeeld: Greenwheels, samenrijden.nl of MyWheels zijn zulke initiatieven. Hieronder een lijstje van opties.

Dus: rijd je voornamelijk regionaal? Ongeveer 5.000 – 10.000 km per jaar? Gebruik je de auto het liefst zo weinig mogelijk? Mijn advies: kijk naar autodelen. Moet je toch een eigen auto hebben (bijvoorbeeld omdat je vaak kleine kinderen vervoert), kies dan voor iets als een Fiat 500, Kia Picanto of Nissan Micra, niet te oud, liefst nieuw, want hoe ouder, hoe vuiler. En zijn jouw kinderen het zitje uitgegroeid, dan kun je alsnog kijken naar een auto-deel-programma.

 

Wilt je naar aanleiding van dit artikel uw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.