Progressie
Even geleden mocht ik een dongel testen van Sycada. Die drukte me toen met de neus op de feiten… Alhoewel ik dacht best wel zuinig te rijden, deed ik “volgens de dongel” toch nog een boel verkeerd. Het zat hem vooral in het remmen. Punt was wel dat dat systeem pas achteraf inzicht gaf. Dat vond ik lastig, want ik wist niet precies wanneer ik het dan niet goed deed. En voor mijn gevoel had ik toch helemaal niet zo hard geremd. Nu stond de ontwikkeling bij Sycada niet stil en hebben ze de DriveTag ontwikkelt. Een simpel dingetje dat je op de ruit van je auto plakt, verbindt met een app op je telefoon en dat zo je rijstijl bijhoudt. Ik vertelde al eerder over deze ontwikkeling, maar nu kon ik het ook uitproberen!
Het is natuurlijk zo dat als je een dongel aan de boordcomputer van je auto verbindt, je zaken kunt meten als direct verbruik. Dat kan met een het systeem van DriveTag uiteraard niet. Maar eerlijk gezegd: dat maakte ook niet uit. Want wederom stond: hard remmen boven aan het lijstje van dingen die ik niet goed deed. Met dat verschil dat ik nu redelijk direct feedback er over kreeg. En ik mijn gedrag dus ook kon aanpassen. Dan kon ik nog steeds vinden dat het wel meeviel… maar ik wist in ieder geval wat het systeem hard remmen vindt. En mijn gedrag dus aanpassen.
Ik vind dat Sycada met de DriveTag een enorme progressie heeft doorgemaakt. Het is een super makkelijk te installeren systeem en de app is heel eenvoudig in het gebruik. Op het dashboard online kan je inzoomen op je reis en kijken hoe het systeem bepaald gedrag heeft gescoord. Maar het grootste voordeel zit in het feit dat je direct ziet wanneer het mis gaat. En dat nodigt uit om bij te sturen.
Zuinig
Wel lastig hoor, als er wordt aangegeven dat je hard remt, terwijl je denkt: dat valt toch wel mee? Het is niet altijd fijn om zo direct inzichtelijk te krijgen wat je niet goed doet. Maar het gevoel als je dan een A score hebt gehaald. Met nul evenementen. 0!! Dat is echt heel weinig. En geeft echt een super goed gevoel natuurlijk. Ook dat ik in het algemeen in het groen rijd (meestal B, soms een C) is natuurlijk erg prettig. En als ik in mijn eerste rit een C rijd, reken er dan maar op dat me dat de rest van de dag niet meer gebeurd.
Gedragsverandering
En dat leidt dus ook bij mij tot progressie. Tenminste, als ik blijf opletten. Want ik heb hem nu ongeveer een maand en ik merk dat ik mezelf bij de les moet blijven houden. Het gedrag heeft nog wat langer nodig om echt in te slijten. Gedragsverandering is iets van de lange adem en dat blijkt ook hier wel weer. En dan ben ik natuurlijk op zich gemotiveerd om dit te doen, want het kan toch niet zo zijn dat ik niet zuinig rijd…
Wat kan jij hiermee?
Als je bezig bent om de leaserijders zuiniger te laten rijden, dan kan ik in ieder geval de DriveTag aanbevelen. Of minimaal een ander systeem dat directe feedback geeft op de rijstijl. En weet dus dat het niet een eenmalig iets is, maar dat je lange tijd hier aandacht aan zult moeten besteden. Daarbij helpt het ontzettend om mensen te belonen. “Reward what you want repeated” zeggen ze wel in het Engels. En dan denk je misschien: nu moet ik bonussen uitdelen aan mensen die het goed doen. Dat kan, maar… onderzoek heeft uitgewezen dat je mensen beter pizza of een schouderklopje kunt geven dan een financiële beloning voor productiviteit. In dit artikel lees je over een studie die gedaan werd onder fabriekspersoneel. Medewerkers die pizza waren beloofd als ze meer productief zouden zijn, waren 6,7% meer productief. Mensen die een schouderklopje in het vooruitzicht gesteld kregen (een tekstberichtje van hun manager): 6,6%. Degene die een financiële bonus zouden krijgen, waren maar 4,9% productiever. En nu komt het: na een week waren de mensen die een financiële bonus zouden krijgen zelfs minder productief. Ajajaj. In ieder geval: je hoeft mensen dus echt niet financieel te belonen om duidelijk te maken dat ze progressie boeken.
Wat ga jij doen om progressie te boeken?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!