Prioriteiten voor duurzame mobiliteit

We lopen al weer bijna tegen het eind van het jaar. We zijn er natuurlijk nog niet, maar over zes weken is Sinterklaas alweer het land uit en wordt het tijd om de eindjes aan elkaar te knopen voor volgend jaar. Dit laatste kwartaal is altijd een goed moment om vast na te denken of je je doelen dit jaar gehaald hebt en wat je volgend jaar aan prioriteiten hebt.

 

Een mooie manier daarvoor kan zijn om een top drie aan prioriteiten te maken en daarmee volgend jaar aan de slag te gaan. In dit artikel vind je aan welke prioriteiten je kan denken als het gaat om groener, schoner en slimmer rijden en hoe je ze kunt kiezen.

 

Typen prioriteiten

Je kunt prioriteiten kiezen op drie niveaus:

  1. Visie
  2. Strategie
  3. Tactisch

Dit gaat natuurlijk van hoog over naar lekker met je poten in de klei. Het ligt er aan waar in het proces jullie als organisatie zijn en waar jij denkt dat de meeste winst te behalen is. Je kunt op elk van de niveaus één prioriteit kiezen, of drie prioriteiten op één niveau. In de onderstaande paragrafen lees je waar je dan aan kunt denken.

 

Visie

Kies je op het niveau van visie je prioriteit, dan kies je ervoor volgend jaar aan de slag te gaan met welk stadium van een duurzaam bedrijf je wilt bereiken. Je prioriteit kan zijn om het stadium waar je je nu in bevindt, verder te versterken, of een stadium verder te komen. Het kan ook een prioriteit zijn om het stadium meer uit te dragen, naar collega’s of klanten Of om partners te zoeken die zich in hetzelfde stadium bevinden.

In dit artikel lees je een overzicht van de vijf verschillende stadia van een duurzaam bedrijf. In de volgende artikelen, zijn ze uitgewerkt:

1.      De achterhoede – als je het allemaal nog moet uitzoeken

2.      Het peloton  – jullie zijn bezig, maar er moet nog een hoop gebeuren

3.      De voorhoede – als duurzaamheidsdoelstellingen echt strategisch worden ingezet

4.      De koploper  – wanneer jullie een voorbeeld zijn voor anderen

5.      De rentmeester – als je alleen nog moet borgen dat het goed blijft gaan.

 

Strategie

Je prioriteiten volgend jaar kunnen ook liggen op de strategie. Bijvoorbeeld om goed helder te hebben wat jullie overtuiging is om met duurzame mobiliteit bezig te zijn. Of die helderheid meer te communiceren naar collega’s en klanten.

Je kunt ook eens de doelstellingen onder de loep nemen. Zijn ze allemaal concreet, zijn ze vertaalt naar de verschillende onderdelen (het wagenpark, het woon-werkverkeer, de zakelijke ritten), zijn ze voor iedereen duidelijk en is voor iedereen duidelijk wat zijn/haar rol in deze is?

 

Tactisch

En natuurlijk kan je prioriteit ook lekker op het praktische vlak liggen. Gewoon dat je komend jaar dat wagenpark helemaal elektrificeert. Of dat je zorgt dat iedereen een NS businesscard heeft. Misschien is vitaliteit wel een prioriteit volgend jaar en zet je dus in op fietscampagnes en organiseer je daar mooie acties omheen. Of wil je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat alle faciliteiten op orde zijn voor duurzame manieren van rijden en reizen en is dat dus je prioriteit. Waardoor je komend jaar bijvoorbeeld bezig bent met een goed ingerichte fietsenstalling, goede thuiswerkmiddelen en -vergoedingen, het voor collega’s makkelijker maakt om met het ov te kunnen, dat soort dingen.

 

Als je nu vast begint met nadenken, heb je nog weken genoeg om je prioriteiten echt goed te kiezen.

 

Om dat goed helder te krijgen, spar gerust eens! Klik hier om een afspraak te maken.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!