Op dieet met de hele organisatie – maar dan leuk
Heb je wel eens dat je denkt: argh, dat moet anders, waarom doen we dat niet? Maar ja, dat je ook wel weet hoe lastig het is om je eigen gedrag te veranderen, laat staan dat van anderen. En als je mensen probeert te verleiden op de fiets naar het werk te komen, je je best kunt voorstellen dat ze geen zin hebben om door de regen te fietsen of de kinderen eerst naar school te moeten brengen dan weer terug te rijden om de fiets naar het werk te pakken? Gedragsverandering is moeilijk. Hele boeken zijn er vol geschreven over diëten bijvoorbeeld (ook een soort van gedragsverandering) en het enige dat echt werkt (tenminste dat is mijn ervaring toen ik 20 kg afviel) is cognitieve gedragstherapie. Dat is ook iets dat gebruikt wordt bij de behandeling van psychische klachten. Kom maar eens aan bij je collega’s met: ik heb nu een goed idee: we gaan een methode toepassen die werkt voor psychische klachten…
Maar hoe krijg je dan voor elkaar dat je draagvlak krijgt voor een groener wagenpark. Dat er meer mensen op de fiets en met het OV komen. Dat je nieuwe mobiliteitsbeleid naadloos wordt geadopteerd. Of dat je collega’s zuiniger gaan rijden? Misschien heb je wel eens gehoord van nudging: kleine duwtjes in de goede richting die uiteindelijk leiden tot gedragsverandering. Dit komt uit het Verenigd Koninkrijk waar men begonnen is met de ‘Nudge Unit’, oftewel het Behavioural Insights Team (GedragsInzichtsTeam). Daar wilde ze overheidsbeleid effectiever maken (en natuurlijk kosten besparen). Het is ondertussen een commerciële organisatie. Zij hebben het boek: Think Small, The Surprisingly Simple Ways to Reach Big Goals. Ik schreef er eerder al eens over.
Zij hebben een ontzettend handig systeem om bij de implementatie van je groener, schoner en slimmer rijden project super effectief te zijn. In de komende artikelen neem ik je mee op een minicursus hoe je dit kan toepassen. Maar eerst zal ik het systeem uitleggen. Daarvoor begin ik met het CO2 afslankprogramma® voor het wagenpark en de mobiliteit. Die door ons ontwikkelde en beproefde methode bestaat uit vijf stappen: bepaal waarom je het doet, bepaal je doel (korte termijn en lange termijn visie), besluit welke tactieken je toepast, maak een plan en implementeer. Think Small begint ook met het doel (inclusief de overtuiging), gaat vervolgens uit van het plan (inclusief tactieken) en dan komen er vier pijlers en één bovenliggende activiteit die je moet doen bij de implementatie:
- Zorgen dat mensen zich committeren
- Bepalen hoe je mensen gaat belonen
- Borgen dat mensen met elkaar delen
- Organiseren dat de resultaten goed worden gemonitord en
- bovenliggend: volhouden.
Dat klinkt heel simpel, niet waar? Maar we weten allemaal: simpel betekent nog niet makkelijk. En dat is het ook niet. Maar de truc is om de stappen te volgen en dit dus ook op voorhand goed te organiseren. Daarom neem ik je in de komende artikelen mee hoe die stappen er nu precies uitzien, speciaal als het gaat om een groener, schoner en slimmer rijden project.
- Committeren: Committeren – lastig of leuk?
- Belonen: De beloning
- Delen: Delen
- Monitoren: Meten is weten en monitoren is motiveren
- Volhouden: Hou vol!
Doordat ik je er doorheen leidt, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten. Zie het als een minicursus met concrete voorbeelden. Als je vragen hebt in de tussentijd, kan je ze zoals altijd onderaan het artikel stellen.
Wil je niet wachten op de minicursus en gelijk aan de slag op een simpele en laagdrempelige manier? Kijk dan hier voor de vijf stappen naar gegarandeerde en gedragen groene mobiliteit waarbij ook de Think Small methode behandeld wordt.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!