Niemand gaat zomaar met de trein om brandstof te besparen – gebruik daarom dit systeem

 

“Ok, dus je bent eerst vanochtend met de auto hierheen gekomen, toen naar de RAI gereden en nu kom je hier weer terug, met de auto?” “Ehh, ja, hoezo?” Mark snapte af en toe niet hoe zijn collega’s het verzonnen kregen. Ja, natuurlijk Dennis had een leaseauto, maar Dennis mocht ook thuiswerken en van het OV gebruik maken. En vooral: Dennis woonde in het Soesterkwartier in Amersfoort. Als hij meer dan vijf minuten zou doen over het fietsen naar het station zou het bijzonder zijn. En dan was het nog maar drie kwartier naar Station RAI, ongeveer net zo lang als met de auto. Maar nu was hij eerst naar kantoor in Utrecht gekomen (en had dus in de file gestaan), toen met de auto naar de RAI (meer dan een half uur, want het wat druk op de weg) en toen nog weer terug gekomen. Heel veel inefficiënter kon het niet.

“Waarom heb je niet gewoon de trein gepakt.” “Ja, joh, jij met die trein. Harstikke onhandig en hartstikke duur.” “Nou, niet als je bedenkt hoeveel tijd je nu in de auto hebt gezeten, zonder dat je echt wat kon doen. En parkeren is ongeveer net zo duur als dat hele treinkaartje.” “Nou, dat weet ik dank ook niet.”, zie Dennis en haalde zijn schouders op. Dat gedoe altijd, moest hij eerst weer uit gaan zoeken of het niet handiger was om met de trein te gaan. De auto wist hij precies wat hij er aan had en kon hij instappen wanneer hij wilde, even een belletje doen. Prima. Als ze wilden dat hij met de trein zou gaan, moesten ze het hem maar makkelijker maken. En dat vertelde hij Mark. Mark kon Dennis daar natuurlijk niet helemaal ongelijk in geven. Ze hadden wel NS Businesscards uitgedeeld en vertelt dat men thuis mocht werken, maar ja, als je elke keer moest gaan verzinnen of het verstandiger was om met de trein te gaan, kostte dat natuurlijk ook tijd. Hij moest daar een beter systeem voor verzinnen.

 

Herkenbaar?

Is het herkenbaar, de bovenstaande situatie? Dat de goede intenties er wel zijn, maar dat het toch niet lukt. Dat alhoewel het allemaal makkelijk klinkt het nog makkelijker is om het bij het oude te laten? Dat je brandstof wilt besparen door mensen vaker met de trein te laten gaan, maar dat de praktijk toch weerbarstig blijkt? Dat komt omdat het niet in mensen hun systeem zit om met de trein te gaan. Wat moet je dan doen? Een systeem ontwikkelen. Iets dat makkelijker is dan elke keer op Google Maps (ja, ook die laat zien wat de opties met het OV zijn) of GoAbout kijken wat de beste optie is en waarin is opgenomen wat de keuzecriteria zijn voor het vervoersmiddel.

Een dergelijk systeem bestaat uit de volgende onderdelen.

 

Tijd

  • Zorg dat je weet welke haltes goed bereikbaar zijn vanaf kantoor en maak een lijst van standaardritten naar goed met het OV bereikbare plaatsen waar jullie vaak moeten zijn.
  • Parkeren kost ook tijd, dus laat mensen die met de auto gaan rekening houden met vijf tot tien minuten extra tijd.
  • Leg vast wat een acceptabele extra reistijd is voor het reizen met de trein. Je wilt immers brandstof besparen, dus daar mag wat tegenover staan.

Geld

  • Bepaal een prijs per kilometer voor de auto. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de klasse van de leaseauto.
  • Parkeren kost ook geld, dus laat dit meewegen. Maak een lijst van parkeerplaatsen en de kosten.

Werken onderweg

  • Leg vast of het acceptabel is dat mensen onderweg in de auto bellen. Het leidt nogal af.
  • Maak een checklist voor mensen die de keuze moeten maken tussen auto of trein en neem daar ook in op of ze nog werk hebben liggen dat ze goed in de trein kunnen doen: het lezen van stukken of het beantwoorden van mails bijvoorbeeld.

Overig

  • Neem in de checklist ook iets op over spullen die mensen mee moeten nemen. Als ze drie tassen mee moeten sjouwen, dan ligt de auto misschien eerder voor de hand.

 

Maak op basis van de bovenstaande onderdelen een checklist. Maak een analyse van een week van ritten die gedaan zijn en kijk op welke significant brandstof had kunnen worden bespaard. Ga met die mensen om tafel en zorg dat zij van de checklist gebruik gaan maken, in ieder geval lang genoeg dat het in hun systeem zit om het anders te doen.

 

Weet jij wat het reizen met de trein kost? Laat het hieronder even weten.

 

Wil je nou weten of het ook zin heeft gehad om met de trein te gaan? Of er daadwerkelijk brandstof bespaard is? Dan moet je het brandstofverbruik monitoren. Om dat op te zetten, heb ik een 6-punts checklist ontwikkelt.

 

 Geef hieronder je gegevens op en ontvang de checklist.

 

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!