Nederland koploper op het gebied van waterstof!

Ja, je leest het goed! Nederlandse bedrijven behoren tot de koplopers bij de ontwikkeling van technieken voor waterstoftechnologie. Waarschijnlijk weten velen van jullie dit al, maar we kunnen dit niet vaak genoeg zeggen, en we mogen hier trots op zijn. Want het is iets om trots op te zijn. In Nederland kun je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon, Arnhem, Den Haag en onlangs zijn er waterstoftankstations in Utrecht en Amersfoort geopend. De ontwikkeling is vol op gang.

 

Wat is waterstof en waarom is het nodig?

Het openen van steeds meer waterstoftankstations is een belangrijke stap op weg naar mobiliteit zonder uitstoot van CO2 en stikstof. Met alleen elektrisch rijden komen we er niet. We kunnen niet met z’n allen overgaan van benzine- en dieselauto’s naar elektrisch vervoer, omdat dan het probleem van netcongestie optreedt, oftewel: er is een tekort aan elektriciteit. En daarom moet mobiliteit in de toekomst een combinatie zijn van elektrisch en waterstof. Maar wat is waterstof nu eigenlijk?

Waterstof is gas dat niet met het blote oog te zien is, niet te ruiken is, en het allerbelangrijkste: niet giftig is. Waterstof wordt gewonnen door middel van elektrolyse: dit is een proces waarbij elektriciteit door het water wordt gevoerd, en waterstof uiteindelijk in gasvorm vrijkomt. Water wordt op die manier opgedeeld in waterstof en zuurstof.

Een auto die rijdt op waterstof lijkt heel erg op een elektrische auto. De stroom komt bij een waterstofauto echter niet uit een batterij, maar uit een brandstofcel. Daar tank je de waterstof als een gas in. In de brandstofcel wordt de waterstof vervolgens omgezet in elektriciteit. Interessant proces hè?

 

Wat zijn de voordelen van waterstof?

  1. Waterstof tanken duurt ongeveer net zo lang als diesel of benzine tanken. En het duurt een stuk korter dan het laden van elektrische auto’s.
  2. De actieradius is een ander voordeel. Met een waterstofauto rijd je minimaal 500 kilometer. Bij een elektrische auto is dit gemiddeld 150 kilometer.
  3. Er komen geen schadelijke stoffen vrij zoals CO2, stikstof en fijnstof.
  4. Waterstof is onuitputtelijk. Er kan altijd nieuwe waterstof uit water gemaakt worden, want er is meer dan genoeg water beschikbaar.
  5. Bestaande infrastructuur kan gebruikt worden voor waterstof.
  6. Het kan gebruikt worden om andere gassen en vloeibare brandstoffen te produceren.
  7. Het kan zwaar vervoer verduurzamen.
  8. Waterstof kan goed worden opgeslagen, en er gaat vrij weinig energie verloren.

Het lijstje van voordelen kan nog langer, maar de belangrijkste voordelen zijn benoemd.

 

Wat voor plannen heeft Nederland als het gaat om waterstof?

Het plan is om vijf Nederlandse industriële clusters via bestaande aardgasleidingen te verbinden met Duitsland en België. Vanaf 2030 moet er over een lengte van 1200 kilometer waterstof geleverd worden via bestaande gasleidingen. Nederland wil het waterstofknooppunt van Europa worden, en is al goed op weg hiermee. 85% van het Nederlandse gasleidingennetwerk kan gebruikt worden voor waterstof. Het is nu alleen nog de puntjes op de i zetten.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op, en we plannen een sessie in om het te hebben over de kansen die er voor jouw bedrijf zijn om het wagenpark te verduurzamen aan de hand van de introductie van waterstof!

 

Dit blog is geschreven door Azra Muminović. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.