Nederland, een voorloper op het gebied van elektrisch rijden?

Dat het nodig is om onze levensstijlen aan te passen en over te stappen naar meer elektrische voertuigen wordt steeds duidelijker. De effecten van klimaatverandering komen steeds meer aan bod in het nieuws; van meer en heftigere natuurrampen, klimaatvluchtelingen tot de stijgende zeespiegel. Het is al sinds de jaren 80 duidelijk dat klimaatverandering de gevolgen zijn van menselijke activiteiten, zoals 97% van alle klimaatwetenschappers stellen. Het is ook niet voor niks dat de Dag van de Aarde al sinds 22 april 1970 in het teken staat van ecologisch bewustzijn. Dat was ook het begin van de wereldwijde moderne milieubeweging. Wetenschappers voorspellen dat natuurrampen, zoals hittegolven, droogte en overstromingen, extremer zullen worden.

 

Stappen

In de strijd  tegen gaan klimaatverandering is het noodzakelijk dat bewustwording wordt gecreëerd en we samen zoeken naar duurzame oplossingen, zo ook voor het wagenpark en de mobiliteit. Gelukkig zijn er al veel stappen gemaakt in de wereld van duurzame mobiliteit. Het is goed dat er veel meer keus is voor duurzame voertuigen: zoals volledig elektrisch, elektrische auto’s met range-extender, plug-in hybrides, waterstofauto’s, solar, bio gas/groengas, biodiesel/HVO etc. De innovatieve technologie van elektrische auto’s is gemoderniseerd en de tijd waarin alleen de Toyota Prius als hybride auto beschikbaar was, is voorbij. Overigens is het idee van de elektrische voertuigen net zo oud als de auto zelf, en reden er in de 19e eeuw al elektrische voertuigen door oplaadbare batterijen. De allereerste elektrische auto werd door Thomas Parker uitgevonden in 1884.

EV, e-mobiliteit, elektrisch rijdenElektrisch rijden in Nederland

Deze informatie is allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het precies met elektrisch rijden in Nederland? Nederland is inderdaad een voorloper in elektrisch rijden. Ook op het gebied van publieke laadnetwerken loopt Nederland aan kop in Europa. Daarnaast is elektrisch rijden in het algemeen populair geworden en neemt ons land ook het voortouw met het aantal e-bikes en e-scooters. De elektrische voertuigen zijn de afgelopen jaren populair geworden, vooral omdat er steeds meer aanbod is. In het najaar van 2022 zijn er 296.522 elektrische auto’s in Nederland, ook zijn er 105.808 (semi) publieke laadpunten. Op de homepage van Nederland Elektrisch is het aantal laadpunten van dit moment te zien (Nederland Elektrisch – Rijksbeleid elektrisch rijden). Voor een uitgesplitste data set over de laadmogelijkheden kan op de website van de NAL (Nederlandse Agenda Laadinfrastructuur) worden gekeken.

 

(Snel)laden

Om voorloper te blijven wordt ook fors geïnvesteerd om elektrisch rijden aantrekkelijk en makkelijker te maken, zo waren er in 2020 467 snellaad locaties en in augustus 2022 werden dit er 802. Naar verwachting zullen er in 2030 rond de 1,9 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Om al deze nieuwe auto’s te kunnen laden zijn er in de toekomst een miljoen extra laadmogelijkheden nodig. Ook is de actieradius van elektrische voertuigen de afgelopen jaren fors gestegen van een gemiddelde actieradius van 172 km in 2017 naar een gemiddelde actieradius van 333 km in 2021. De aanschafprijs voor een nieuwe elektrische auto is ook aanzienlijk gedaald, tegelijkertijd is de auto goedkoper tijdens gebruik, zuiniger en liggen de onderhoud kosten in het algemeen 50 procent lager dan bij een vergelijkbare benzine auto. Dit komt voornamelijk omdat EV’s minder bewegende delen hebben. In vergelijking met een aantal jaar geleden zijn er aanzienlijk meer laadmogelijkheden, lagere kosten voor aanschaf en verbeterde kennis en technologieën voor BEV’s (Battery Electric Vehicle). In de toekomst zal dit alleen maar verder verbeteren zodat persoonlijk en zakelijk duurzaam vervoer meer toegankelijk wordt voor meer Nederlanders,  bedrijven en organisaties.

 

Handige websites voor meer informatie over EV:

Het Nationaal Laadonderzoek is een jaarlijkse, grootschalige enquête onder Nederlandse EV rijders naar het laden van elektrische auto’s, klik hier voor alle informatie en het enquête.

Kijk op Nederland Elektrisch – Home om te zien hoeveel elektrische auto’s er in Nederland zijn en ook hoeveel (semi) publieke laadpunten.

Voor meer informatie en voornamelijk de monitoring van nationale laadinfrastructuur kunt u hier meer lezen: Monitoring Landelijk – Nationale Agenda Laadinfrastructuur . De data wordt maandelijks vernieuwd en u heeft inzichtelijk wat de laadinfrastructuur is op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau.

Op pagina 8 van Electric Vehicles Statistics in the Netherlands staan de top 10 personen auto’s met een focus op BEV = Battery Electric Vehicle en PHEV = Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Om de beschikbare BEV personenauto’s onder € 45.000,-. te bekijken scrol naar pagina 14 in hetzelfde document.

Andere handige websites:

 

Weet je desalniettemin of elektrisch rijden voor jullie al helemaal de juiste keuze is? Neem contact op!

 

Dit artikel is geschreven door Dini Wagner.