Mobiliteit in de 1,5m economie, vijf tips
Kijk je er ook zo naar uit? Ik hoor van zoveel mensen dat ze niet kunnen wachten om hun collega’s weer te zien. In het echt. En gewoon weer even naar kantoor te rijden. Zo fijn! Uit een studie van de Universiteit van Amsterdam bleek dat vooral mensen die gewend zijn op de fiets te reizen naar het werk, een enorme behoefte te hebben dat ritje weer te maken. Blijkt wel uit hoe fijn het is om naar het werk te kunnen fietsen.
Maar ook als de maatregelen verruimd worden, zitten we nog wel even met de “anderhalve meter economie”. En dan is de vraag: hoe richten we onze mobiliteit in, in deze anderhalve meter economie? Want het OV krijgt weer meer capaciteit, maar lang niet genoeg om iedereen die eerst met het OV reisde, te accommoderen. En fietsen is heel fijn, maar met 30 man bij het stoplicht is ook niet echt anderhalve meter afstand waardig.
Dus moeten we ons goed voorbereiden. Daarom vijf tips voor mobiliteit in de anderhalve meter economie.
Tip 1: Flexibele werktijden
Natuurlijk hoor je al jaren over flexibele werktijden, maar juist nu is het heel erg nodig. We moeten tijdens de spits de weg vrijhouden voor mensen met vitale beroepen. En dat houdt niet alleen in dat je tegen mensen zegt dat ze zelf hun werktijden indelen, maar dat je ook heel intentioneel bent met wanneer medewerkers naar kantoor mogen komen. Wij zien het nu al dat er in shifts gewerkt wordt. En dan er tussen de shifts tijd genomen wordt om schoon te maken.
Dit is een gezamenlijk proces, waarin je met medewerkers moet bespreken wat wel en niet wenselijk is, vanuit beide partijen gezien. Voor sommigen is het namelijk veel prettiger ’s avonds te werken, terwijl anderen beter ’s ochtends zo vroeg mogelijk kunnen beginnen. Maar je wilt wel ook dat mensen de mogelijkheid hebben om te overleggen. Dus flexibele werktijden klinkt wel alsof alles kan, maar het vereist juist dat je heel goede afspraken maakt als je wilt dat je efficiënt kunt blijven werken.
Tip 2: De anderhalve meter economie = de thuiswerkeconomie
Voor veel mensen misschien een teleurstellende gedachte: maar we kunnen fysiek nou eenmaal niet iedereen kwijt met anderhalve meter afstand, als niet heel veel mensen blijven thuiswerken. En ook dit vraagt weer om goede afspraken met medewerkers. Komen sommigen juist op maandag en dinsdag naar het werk en anderen op woensdag en donderdag? Heb je de ene week een thuiswerkweek en zit je de andere week op kantoor. Dat is natuurlijk voor elk bedrijf anders. Dus betrek ook hier de medewerkers weer om te zien wat voor jullie het beste werkt.
En bedenk: woensdag en vrijdag zijn de rustige dagen op de weg. Misschien juist die dagen dus vooral niet thuiswerken.
Tip 3: Wen aan hybride vergaderen
Hmmm, eerst al hybride auto’s, nu ook nog hybride vergaderen? Ja, maar het heeft niks met elektrische batterijen te maken. Het gaat er om dat je een deel van de mensen op kantoor heb zitten en een deel van de mensen thuis achter de laptop. En toch gezamenlijk een vergadering hebt. Waarbij ik gelijk de tip meegeef: vergaderen op kantoor alleen tussen 11.00 en 15.00 uur, zodat mensen ruim de tijd hebben om aan te komen en ruim de tijd hebben om weer naar huis te gaan. Dit hangt dus samen met de flexibele werktijden. Overigens houdt dit niet in dat iedereen ineens om 10.30 bij de ingang moet staan, ook hier is spreiding weer het devies.
Hybride vergaderen vereist misschien wel een nog grotere vergaderdiscipline dan online vergaderen. Niks zo makkelijk als even iets tussen neus en lippen door melden aan de vergaderzaal, maar ja, de mensen thuis krijgen het niet mee. Het is als die ene buitenlander in een groep Nederlanders: lang gaat het goed en praat iedereen Engels, maar ineens is er even snel iets dat gezegd moet worden en onze buitenlandse vriendin kan niks meer van het gesprek volgen.
Oefening baart kunst.
Tip 4: Zorg voor fysieke scheiding
Uiteraard: de fysieke scheiding. Die is helder. Maar die moet er dus ook zijn in het kader van mobiliteit. Dat houdt misschien wel in dat je het fietsenhok moet vergroten, de sloten moet vervangen door sloten die te openen zijn met een toegangspas, of van de autoparkeerplaats gebruik moet maken om alle fietsen kwijt te kunnen. Het houdt misschien ook wel in dat je bepaalde parkeerplekken moet afkruizen en een looproute naar de ingang moet maken. Dat je schoonmaakpakketten bij de deelfietsen en poolauto’s neerzet. En dat je misschien wel een tweede pendelbusje naar het station moet inzetten.
Tip 5: Dit is hèt moment voor nieuw mobiliteitsbeleid
Als er ooit een moment was voor nieuw mobiliteitsbeleid dan is het nu. Mensen die eerder nooit thuiswerkten, hebben het nu ervaren en misschien wel de smaak te pakken. Hoe ga je die faciliteren? Moet je nog wel dezelfde reiskostenvergoeding voor fiets/OV/auto geven? Is dit niet het moment om eens na te denken over mobility as a service, waarbij je niet vast zit aan een bepaald vervoersmiddel, maar afhankelijk van de situatie (wel of geen COVID-19 golf bijvoorbeeld) kunt kiezen.
Vroeger kwam je misschien op 1 juli in dienst en kreeg je dan je nieuwe werkplek aangewezen en werd er een voorstelrondje op kantoor gedaan. Nu krijg je misschien 1 juli wel de werkplekinrichters op bezoek die precies het bureau en de stoel aanleveren die je nodig hebt om goed thuis te werken en heb je met iedereen even een kort Zoom- of Teamsoverleg.
Moet je niet veel meer gebruik maken van andere werkplekken? Waarom iedereen naar hetzelfde kantoor laten komen als je ook van satellietkantoren gebruik kunt maken? MobilityLabel en Office Improvers lanceerden recent de website Satellietkantoor.nl waarop je hier alles over kunt lezen.
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wat gaat voor jullie het beste werken? Of heb je nog andere goede ideeën? Laat het hieronder weten in de chat!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!