Maak deze fout niet als weer meer mensen naar kantoor komen
We zijn per ongeluk aan het grootste thuiswerkexperiment ooit bezig. En dit biedt een uitgelezen kans. Want er zijn een hoop goede dingen aan thuiswerken! Het is niet voor niks dat meer dan de helft van de mensen aangeeft het prettig te vinden om thuis te werken. En driekwart van de mensen vindt ook dat ze vanuit huis goed hun werk kunnen doen. Ik hoor dan ook steeds vaker “Ik blijf straks wel een dag of twee in de week thuiswerken”.
En ik hoop van harte dat het goede van thuiswerken blijft. Want kijk nou eens naar de file, de luchtkwaliteit, hoeveel geld er wel niet wordt bespaard op reiskosten! Zonde om het kind met het badwater weg te gooien en straks weer massaal in de auto te stappen en naar het werk te tuffen.
De drie P’s van verandering
Maar we moeten ons ook beseffen dat het niet voor niks zo lastig was voorheen om de overstap naar het thuiswerken te maken. En waarom het dan ook wel eens zou kunnen zijn dat mensen weer heel snel gewend zijn geraakt aan het elke dag naar kantoor komen. Mensen laten zich leiden door drie P’s bij veranderingen:
- Plezier zoeken
- Pijn mijden
- Puf houden
Dit filmpje legt dat heel mooi uit. Het gaat op zich over gewicht verliezen, maar hé, een parallel met CO2 afslanken is zo gevonden…
Thuiswerken en plezier zoeken
Mensen gaan iets doen als hen dat iets leuks oplevert. Voorbeeld: naar de kroeg. Natuurlijk, je moet helemaal op de fiets stappen en misschien wel door de regen een aantal kilometer rijden, maar dan: dan is er de kroeg! Bier, vrienden, warmte, gezelligheid. Kortom: een hoop plezier. We kijken allemaal uit naar de tijd na corona waar dit weer kan, of niet dan?
Dus voor de mensen die eerder ook al positief tegenover thuiswerken stonden, leverde het plezier op. Bijvoorbeeld even lekker rustig aan een stuk kunnen werken, zonder dat je gestoord wordt door collega’s. Maar veel mensen ervaren nu ook hoe ontzettend fijn het is dat ze geen reistijd meer hebben, dat ze niet meer in ellenlange files staan, dat ze niet naar het volgende perron hoeven rennen omdat de trein vertraging had.
Thuiswerken heeft dus zeker de mogelijkheid in zich om plezier op te leveren en het is zaak dit plezier zo goed mogelijk binnen jouw organisatie omhoog te halen en zichtbaar te maken.
Thuiswerken en pijn mijden
Mensen doen ook iets als ze pijn kunnen mijden. En de dingen die ik hierboven noemde zijn natuurlijk van de andere kant bekeken zaken die pijn mijden. Maar het is dus ook belangrijk om voor medewerkers ook thuis een goede werkplek te creëren. Anders levert dit een pijnpunt, en in sommige gevallen letterlijk als ze op ergonomisch slechte stoelen en aan slechte tafels zitten. Dus het is heel belangrijk om nu uit te vragen welke problemen mensen toch ervaren tijdens het thuiswerken en oplossingen te bieden die dit thuiswerken zo makkelijk mogelijk maken.
Thuiswerken en puf houden
Mensen doen ook dat wat ze het minste energie kost. En dan denk je misschien: ja, maar waarom gaan mensen dan elke dag in de file staan, dat kost toch veel energie? Nou, niet als je het gewend bent. Als je namelijk elke dag de afweging moet maken: blijf ik thuis of ga ik naar het werk, dan is dat ook best vermoeiend. Gewoon in je auto stappen omdat je dat altijd doet, is dan veel makkelijker. En op het moment dat je in de auto stapt, ervaar je nog niet hoeveel moeite het kost om in de file te staan.
Daarbij is een veelgehoorde klacht over videovergaderen dat het zoveel meer energie kost dan het gewoon vergaderen. Je moet veel meer opletten, je ziet jezelf ook nog in beeld. Mijn ervaring leert dat dit went, maar dit kost tijd.
Dit is dus ook iets om aandacht aan te besteden als je wilt dat we straks op een goede manier blijven profiteren van de voordelen die thuiswerken biedt.
Dit is hèt moment
Dit is hèt moment om wel die verandering in gang te zetten. Het is algemeen bekend dat het makkelijker is om een verandering te maken als er toch al dingen in de omstandigheden veranderen. Maar hoe komt dat? Dat wordt ook toegelicht in het filmpje. Dat heeft te maken met de plezier valkuil – dè fout die je niet moet maken. Hoe werkt dat?
Allereerst is er de uitgangssituatie. Je basislijn.
Dan komt het moment dat je plezier ervaart, positief!
Alleen…. Je went aan het plezier. Dus dat wat je eerst plezier gaf, geeft steeds minder plezier en met de nieuwe situatie kom je weer terug op je basislijn.
En dan… dan komt het funeste moment: je gaat iets veranderen. Je wilt bijvoorbeeld gezonder gaan eten. Maar ja, dat is natuurlijk helemaal niet leuk. Vette zoute of vette zoete dingen smaken nu eenmaal lekkerder dan een komkommer. Dus je komt in een dal, de plezier valkuil.
Positief is wel: als je dit lang genoeg volhoudt, wen je ook daar aan en kom je weer op je basislijn.
Maar waarom is dan nu het moment? Nou, nu zijn we al door dat dal gegaan. We hebben al alle nare ervaringen gehad met thuiswerken (helemaal de mensen die ook nog de kinderen thuis hadden zitten omdat ze niet naar school konden). En we wennen er nu dus aan. En dan is het de truc om het te blijven volhouden. En eigenlijk te voorkomen dat naar het werk komen als een dusdanig plezier wordt ervaren dat men niet meer terug wil en niet meer thuis wil werken.
Dat klinkt wel heel droevig: alsof je het werken op kantoor heel vervelend zou moeten maken. Nee, dat zeker niet. Maar door geleidelijk aan mensen weer naar het werk te laten komen, eerst een dag in de week, dan twee dagen in de week, blijven mensen de positieve effecten van thuiswerken ervaren, terwijl ze ook de positieve effecten van op kantoor werken ervaren. En dan kan je daar in de perfecte balans zoeken.
Let op!
En let op: want het is niet makkelijk. Het blijft echt noodzakelijk om goed te blijven communiceren. Slechte communicatie is echt vijand nummer 1 van thuiswerken. Ook onduidelijk beleid, of het laten wegzakken van discipline zijn zaken die je moet voorkomen. Het is dus ook niet iets waar je zomaar in één keer mee klaar bent. Je moet intentioneel langere tijd hier aandacht aan besteden.
Hoe doen jullie dat? Denken jullie al na over hoe jullie de goede kanten van thuiswerken gaan behouden? Laat het hieronder weten.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!