Lever maar weer in…
Hoe vaak zie jij het? Iemand die met een draaiende motor zijn administratie bijwerkt? Iemand die overlegt met een bekende, terwijl de motor nog loopt? Iemand die staat te tanken met draaiende motor?
“Wat?!”, denk je misschien in dat laatste geval. Die eerste twee kom je wel eens tegen, maar die laatste toch niet zeker? Ik hoop het niet, want er staat niet voor niks een symbool op het tankstation dat de motor uit moet tijdens het tanken, maar ik kom het tegen. Ik kwam het zelfs een keer tegen bij iemand die groengas tankte en ondertussen klaagde dat hij zo’n kleine actieradius had. Ja vriend, dan moet je misschien wat slimmer omgaan met je brandstof…
Geld door het putje
Als ik dit aan mensen voorleg, is iedereen het er eigenlijk wel mee eens: je motor laten draaien doe je niet, zeker niet als je staat te tanken. Dat is als eten terwijl je poept (vies hè?). Maar ook niet als je de administratie bijwerkt, of een bekende tegenkomt. Ik snap best dat het koud is als het -5°C is. Gebeurd niet zo heel vaak. Ik snap ook best dat je haast hebt als je per pakketje wordt afgerekend. Maar bij heel wat chauffeurs heb ik er grote moeite mee. En als directie van een bedrijf zou je dat ook moeten hebben. Het is namelijk geld dat zo in het putje wegstroomt…
Gewoontes
Maar wat is er tegen te doen? Het is kwestie van gewoonte. De chauffeur op de bestelbus of vrachtwagen heeft zich aangeleerd de motor te laten draaien en is daar maar moeilijk van af te brengen. Allereerst moet er dus helder gecommuniceerd worden. Als iemand nooit te horen krijgt dat het gedrag is dat niet de bedoeling is, zal hij ook niet veranderen. Doe gerust een steekproefje op een verjaardag en vraag hoeveel mensen het gek vinden. Vertel vervolgens je chauffeurs dat 80% van de mensen die jij kent het maar raar vindt dat ze hun motor laten draaien terwijl ze stil staan. Dat 95% de motor uitzet als ze voor de trein of open brug staan te wachten. Ook al ben je al een tijd bezig met CO2 reductie, niet iedereen zal het verband hebben gelegd.
Eigen auto
Maar waarom vinden mensen dit over het algemeen raar en doet de chauffeur het toch? Dat heeft met verliesaversie te maken. Mensen houden er niet van om dingen te verliezen. Als het om een eigen auto gaat, dan snappen mensen direct dat ze geld verliezen als ze de motor onnodig laten draaien. Maar ja, als het een voertuig van de zaak is, dan voel je dat verlies een heel stuk minder.
Bonus
Maar hoe kan je iemand verlies laten voelen als hij/zij niet echt zelf wat verliest? Onderzoek wees uit dat leraren die hun bonus van te voren uitbetaald kregen, maar weer terug moesten betalen als ze hun doelen niet haalden, veel effectiever waren. Het is iets om over na te denken: geen bonus als je deze maand je motor niet langer dan twee minuten stationair hebt laten draaien, maar: terugbetalen die bonus als je het wel hebt gedaan! Geen afdelingsuitje als er 10% brandstofreductie is gehaald, maar hij gaat niet door als het doel niet wordt gehaald.
Daarbij helpt het altijd als je expliciet bent in wat het iemand kost. Bereken dus eens wat al die stationair draaiende motoren kosten (en neem daar gerust wat extra in mee voor het onderhoud, want zo goed is dat niet voor de motor) en sla het om naar de medewerkers.
Monitoring
Natuurlijk is het wel zaak dat je de monitoringssoftware goed op orde hebt, als je dit wilt doen. Je zult hard moeten kunnen maken dat iemand daadwerkelijk lang heeft stilgestaan met een draaiende motor.
Welke beloning gebruiken jullie nu? Zou je het om kunnen draaien en die bij voorbaat kunnen geven en terugvorderen als iemand zijn doel niet haalt?
Laat je reactie hieronder achter.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!