Lekker bomen met collega’s
In de Slim Leasen Podcast komen bedrijven aan bod die op één of andere manier bezig zijn met groener, schoner en slimmer rijden. Zo was Oracle Nederland te gast omdat zij inzetten op een elektrisch wagenpark. Nu zijn er meer bedrijven die dit doen, dus dat is niet zo heel spannend. Maar, zo vertelde Martijn Hendriks, expert automotive, e-mobility en energietransitie van Oracle, Oracle organiseert voor haar medewerkers bijeenkomsten over elektrisch rijden. Hierin kunnen medewerkers in gesprek met collega’s die al elektrisch rijden. Kunnen ze vragen stellen, ervaringen uitwisselen, horen hoe het nu echt bevalt en wat er mee, dan wel tegen, valt. Dat werkt enorm goed. De acceptatiegraad van en het algehele sentiment rondom elektrische leaseauto’s heeft daardoor een positieve injectie gekregen.
Maar waarom werkt dit nou?
Waarom helpt het om collega’s met elkaar hierover in gesprek te laten gaan? Vormt het juist niet een risico dat er teveel angsten op tafel worden gelegd en misschien wel negatieve verhalen naar boven komen? Blijkbaar niet dus. Dat heeft drie redenen:
1. Het is allemaal lekker laagdrempelig
2. Het neemt angsten juist weg en
3. Collega’s vinden overtuiging om wel elektrisch te rijden.
Ik licht ze hieronder stuk voor stuk toe.
Laagdrempelig
Met je collega’s, bijvoorbeeld met een lekkere lunch, bomen over een onderwerp is natuurlijk laagdrempelig. Dit in tegenstelling tot een vergadering met een spreker, waar je dan toch zeker wel op tijd moet zijn en je agenda voor vrij moet maken. Hier schuif je gewoon bij aan en je bent met collega’s onderling. Als er eens iemand van buiten aanschuift, dan hoeft niet ook meteen een heel ding te zijn. Het is voor iedereen toegankelijk, dus er is geen drempel om niet in ieder geval een keer deel te nemen.
Angst wegnemen
Als medewerkers angst hebben om elektrisch te rijden, kunnen ze dit in deze setting makkelijk ventileren. En door angst uit te spreken, wordt het sowieso al minder. Je benoemt dan waar je bang voor bent, maakt het concreet en dan kan er ook concreet wat mee gedaan worden. Daarbij zijn er dus collega’s die al elektrisch rijden. En die kunnen je het echte verhaal dan vertellen. Ben je bang om stil te komen staan langs de snelweg omdat de batterij leeg is? Ofwel collega’s hebben wel een verhaal dat dit eigenlijk zo goed als niet voorkomt, ofwel dat het wel is gebeurd en hoe dit dan is opgelost. Maakt het niet minder gruwelijk irritant dat je langs de snelweg stil staat, maar het is ineens niet meer eng, want onbekend.
Daarbij zien medewerkers dat collega’s het ook kunnen. Dus als zij het kunnen, waarom dan de persoon in kwestie niet? Zeker als je een redelijk homogene groep hebt, speelt dit effect duidelijk mee. De vertegenwoordiger zal misschien tegen de consultant zeggen: “Ja, maar jij bezoekt geen vier klanten op een dag.”, maar is er een andere vertegenwoordiger die al elektrisch rijdt, dan is het al een stuk minder eng.
En medewerkers krijgen hierdoor inzicht in de stappen. Hoe gaat het bestellen? Hoe gaat het plaatsen van een laadpaal thuis? Of hoe gaat het laden bij een openbare paal? Alles wordt besproken en daarmee een stuk helderder.
Overtuiging
En medewerkers kunnen hierdoor hun overtuiging, hun reden waarom, vinden om elektrisch te rijden. Linda Steg heeft veel onderzoek gedaan naar waarom mensen milieuvriendelijk gedrag vertonen. Zij onderscheidt vier waarden waarop mensen een afweging maken: hedonistische, egoïstische, altruïstische en milieu. Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen mensen er achter komen welk voordeel er voor hen aan zit om elektrisch te rijden. Is het een hedonistisch voordeel (bijvoorbeeld omdat ze met de elektrische auto vooraan in de parkeergarage kunnen parkeren)? Is het een egoïstisch voordeel (bijvoorbeeld omdat het goedkoper is om elektrisch te rijden)? Is het een altruïstisch voordeel (bijvoorbeeld omdat ze daarmee het bedrijf helpen de CO2 reductiedoelstelling te halen)? Of hebben ze het meeste met het milieuvoordeel (bijvoorbeeld dat de auto schoon is)? Uiteindelijk is het belangrijker dat ze een overtuiging hebben om het te doen, dan in welk van de vier waardecategorieën deze valt.
Regelen
Nou is een bedrijf met consultants goed in staat die allemaal zelf te organiseren (ze zijn het waarschijnlijk gewend te doen bij klanten). Je kunt ook iemand van buiten aantrekken om dit te doen. Als je het nodig vindt, kan je zelfs die het gesprek een beetje laten sturen. Maar let wel op dat daardoor de laagdrempeligheid niet verdwijnt. Wij organiseren zo vaak Ambassadeursworkshops, waarbij medewerkers met elkaar in gesprek en aan de slag gaan. Je hoeft natuurlijk niet per se over elektrisch rijden in gesprek, het veld van groener, schoner en slimmer rijden heeft nog veel meer moois te bieden.
Welk onderwerp zou jij over in gesprek willen gaan met collega’s?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!