Laden zonder gedoe

Pfffff, Frans keek zuchtend uit het raam. Vroeger was zijn leven zoveel eenvoudiger. Dan had hij een mooie lijst leaseauto’s van de leasemaatschappij, wisten mensen precies in welke groep ze vielen en kozen gewoon een gave auto uit. Diesel of benzine op basis van het aantal kilometers per jaar. En ja, natuurlijk hadden mensen dan ook gerust wat te zeuren of wilde ze eigenlijk iets wat niet kon, maar het was allemaal best overzichtelijk. Maar nu had de directie in al haar wijsheid besloten het leasebeleid aan te passen om het aantrekkelijker te maken elektrisch te gaan leasen. Dus waren de groepen ineens niet de groepen meer want als je uit groep B mocht kiezen, dan was nu ineens je budget ruimer. En je mocht dan een jaar langer de auto leasen dan gebruikelijk.

 

Er waren al wat auto’s geweest die een stekker hadden, en de laatste jaren was er ook al een directeur geweest die een Tesla had besteld, maar nu had hij ineens acht aanvragen voor elektrische auto’s op zijn bordje liggen. En dat was niet het grootste probleem. Ja, natuurlijk moest hij overleggen met de leasemaatschappij over de levertijden. Maar de directie had niet echt een beleid opgesteld voor het laden van de voertuigen. Er moest gekeken worden naar of het mogelijk was om bij mensen thuis te laden, maar niet iedereen had een oprit. En toen moest hij ineens gaan verzinnen hoe het dan moest met laden op kantoor. Met ineens acht auto’s was dat natuurlijk nog niet zo makkelijk. En gingen er dan volgend jaar weer acht bijkomen? Nou, dacht Frans, dat zal nog wel eens meevallen als ik zie wie er volgend jaar toe is aan een nieuwe. Maar toch, moest hij niet al na gaan denken over straks als de halve vloot elektrisch was? Want zeker de helft van de mensen had geen mogelijkheid voor een eigen laadpaal thuis.

 

Herkenbaar?

Herken je de situatie van Frans? Misschien niet omdat je het wagenpark onder je hoede hebt, maar omdat je collega’s hoort die moeite hebben met laden of zelf vaak misgrijpt bij een laadpaal? Stel jullie hebben 60 auto’s die vijf jaar in de lease zitten. Dan vervang je er gemiddeld per jaar twaalf. Het eerste jaar denken misschien twee mensen: doe mij maar een volledig elektrische. Dan zouden er twee laadpalen op kantoor kunnen worden neergezet, of één paal met dubbele capaciteit. Maar dan, het jaar erop, het is niet ondenkbaar dat dan een derde van de mensen denkt: leuk zo’n elektrische auto! Het aanbod wordt steeds uitgebreider en aantrekkelijker, plus ze zien van collega’s wat de voordelen zijn van elektrisch rijden en waarschijnlijk treffen ze steeds vaker buren en vrienden met een elektrische auto. Dan heb je er dus vier elektrische auto’s bij en mag je gaan denken over zes laadpalen. Nog steeds geen luxe laadplein, maar al wel serieus. En je kunt daar beter bij die eerste twee al op voorbereid zijn.

Als het jaar erop (en als dit in 2020 begint, is dat in 2022 waarbij het aanbod aan elektrische auto’s alleen maar is toegenomen) twee derde denkt: doe mij maar elektrisch, dan zit je ineens aan veertien laadpalen! Dan moet je hopen dat je de netwerkbeheerder het jaar ervoor al hebt gevraagd om een verzwaring, want die zijn op dit moment niet zo snel!

 

Creëer

Maar wat moet je dan doen? Dat een deel van de vloot elektrisch wordt, is onontkoombaar. Net doen alsof er niks veranderd is dus geen goede strategie. Wat je wel moet doen is het volgende:

 

Stap 1: inzicht creëren
Oftewel gegevens verzamelen en kijken: ok, hoeveel auto’s vervangen we volgend jaar, wat verwachten we dat er over gaat op elektrisch, wat hebben we daar voor nodig en hoe zit dat de komende vijf jaar.

 

Stap 2: overzicht creëren
Dat houdt in: keuzes maken. Want je hebt een hele bak informatie verzameld, maar dat moet helder gerubriceerd worden, uitgesplitst en gewikt en gewogen. Misschien moet je wel zeggen: niet iedereen krijgt een laadpaal op kantoor, mensen mogen onderweg snelladen, iedereen met een oprit krijgt een laadpaal thuis.

 

Stap 3: uitzicht creëren
Kortom: een plan maken. Wat ga je in de komende jaren doen, wat is het uitzicht voor de medewerkers, aan welke voorwaarden moet je voldoen wil je nog diesel mogen blijven rijden of is dat volledig verleden tijd?

 

CO2 reductie, elektrisch rijden, auto

Gelukt

Met Frans kwam het wel goed. Zijn directie wist namelijk heel goed waarom ze dat elektrische leasebeleid hadden ingezet. Ze wisten ook wat hun doel er mee was. Dus konden ze ook keuzes maken die het makkelijk maakte voor Frans om goede laadinfrastructuur te verzorgen. Hij kon met een team aan de slag om in overleg te gaan met de netwerkbeheerder, goede offertes uit te vragen voor een laadplein en collega’s mochten snelladen onderweg.

 

En wat ga jij doen? Weet je het al? Je kunt ons er ook eens over bellen. Menno komt graag langs om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit simpel geregeld krijgt. Bel of mail hem gewoon even: 06-53915979 / bloem@zero-e.nl.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!