Laadpaalleveranciers
Mijn man was aan een nieuwe auto toe*. Tot nu toe reed hij een oude diesel. Niet helemaal iets om gelukkig van te worden natuurlijk (ik druk me mild uit), maar hij rijd geen auto van de zaak en wel behoorlijk wat kilometers per jaar, dus de laatste keer dat er een nieuwe tweedehands auto kwam, lag een diesel voor de hand. Maar het was hem begonnen te knagen. Na jaren van mijn verhalen over groener, schoner en slimmer rijden èn het feit dat hij zelf last heeft van zijn luchtwegen, vond hij het echt niet meer kunnen, zo’n fijnstof-walmende diesel. En dus ging hij op zoek naar een elektrische auto. Misschien wel weer tweedehands? Of toch private lease? Het is het laatste geworden. Een prachtig mooie blauwe Hyundai Ioniq. Die binnenkort wordt afgeleverd. En dus moest er ook een laadpaal komen. Zelf rijd ik nog een groengas auto.
En dus zette ik een bericht op LinkedIn: “Ik wil een laadpaal thuis. Eerst 1 auto, over niet al te lange tijd 2 auto’s. Met mogelijkheid om zakelijk en privé laden te laden en dit te specificeren. We hebben een eigen oprit. Wie kan mij het beste helpen? #lieverluidanmoe”. Want ik heb dan nu wel een groengas auto, maar de volgende is naar alle waarschijnlijkheid (als het geen waterstofauto is) een elektrische auto en die komt dan in 2020. Ik hoefde niet lang te wachten op bericht 🙂 Wat een reacties. Dat was natuurlijk heel fijn om te zien, maar het hield wel in dat ik iedereen van informatie moest voorzien en ineens een heleboel keuze had. Daarom geef ik in dit blog een overzicht van de opties, zodat jij niet zo lang hoeft te zoeken.
Iedereen wilde weten wat voor een aansluiting ik had, hoe de meterkast eruit ziet en waar, ten opzichte van die meterkast, het laadpunt moest komen. Dus maakte ik foto’s en stuurde ik die iedereen toe. Wij hebben een nogal oude meterkast (het huis is uit 1929) en nog een 1-fase 35A aansluiting. Op zich positief, want die Ioniq kan laden op 32A, dus hij is lekker snel vol. Maar als de tweede auto er komt, dan zal het toch een andere aansluiting moeten gaan worden te zijner tijd. Want daar kwamen we wel achter: ja, we kunnen er nu voor kiezen om gelijk een oplossing voor twee auto’s te installeren, maar omdat ik nog geen flauw benul heb wat die tweede auto wordt, is het slimmer om nu voor één laadpunt te gaan.
Ja, oud, maar wel met slimme meter en
aansluiting van zonnepanelen 🙂
Dit zijn aanbieders van laadpalen (op alfabetische volgorde):
- Eneco
- EV-box
- EV company
- EV-laadpaal
- Flowcharging
- Justplugin
- Laadpaal direct
- Lanova
- Mennekes, ja ze kunnen meer dan alleen de stekkers
- Mijndomein Energie
- Vattenfall
- Wallbox
Mocht je in contact willen treden met deze bedrijven, dan leg ik graag een linkje voor je.
Van al deze bedrijven hebben we ook een passend aanbod gehad. Daaruit bleek dat het overgrote deel een EV-box of Alfen laadpaal aanbiedt. En allebei zijn dat goede producten. Het verschil zat hem vooral in of ze aanboden met of zonder loadbalancing (zorgen dat er op slimme momenten wel en niet geladen wordt) en of ze wel of niet een abonnement aanbieden. Voor ons natuurlijk niet zo belangrijk, de laadkosten worden (net als de brandstof nu) gewoon privé betaald. Ook is het handig om na te denken over of je een vaste kabel of een losse kabel wilt. Maar over het algemeen gezien, zat er niet zo heel erg veel verschil in het aanbod. De prijzen verschillen nog wel, maar die prijsverschillen zijn ook wel logisch te verklaren in hoe het aanbod is opgebouwd. Ik zou dus zeker bij meerdere partijen een offerte opvragen om te zien welke oplossing het beste bij jouw situatie past.
In het volgende artikel kom ik terug op het resultaat, binnenkort wordt hij geïnstalleerd!
Ben ik nog een aanbieder in het overzicht vergeten? Laat het hieronder even weten. Heb je er vragen over, stel ze gerust.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!
*) Dit bericht is voor het eerst geplaatst in februari 2019.