Kaders en krachten
Ik zit op een verjaardag. En al snel komt de vraag: Welke auto moet ik kopen? Elektrisch is nog niet geschikt voor mij toch? Ach ja, de eeuwige scepsis over elektrisch rijden. Meestal bekijk ik grote wagenparken in grote lijnen. Maar op feestjes en partijen krijg ik natuurlijk vaak de vraag: welke auto moet ik kopen, moet ik al nadenken over een elektrische of kan ik nog met een diesel af? Niet zo gek natuurlijk, ik word geacht er een hoop vanaf te weten. En in de basis is het vergroenen van een wagenpark met 100 auto’s eigenlijk niet heel anders dan gewoon een eigen nieuwe auto aanschaffen. Je hebt te maken met voorkeuren, wensen, eisen en met mogelijkheden, budgetten en randvoorwaarden.
CO2 reductie
Je hebt hierin twee dingen om rekening mee te houden: kaders en krachten. De kaders zijn de dingen waar je echt niet buiten kan. Bijvoorbeeld het budget: dat is het geld dat er is en er is niet meer dan dat. De krachten zijn de dingen die trekken en duwen. Bijvoorbeeld de doelstelling om CO2 te reduceren. Die duwen je wellicht naar een elektrische auto toe.
Idealiter heb je ze beide helder voordat je het nieuwe leasebeleid opstelt of zelf een nieuwe auto uitkiest.
En dat maakt dus niet uit of je je eigen auto bekijkt of dat je de wagenparkbeheerder helpt met het schrijven van nieuw leasebeleid omdat je een CO2 reductiedoelstelling te halen hebt.
Geen discussie
Randvoorwaarden: dat zijn duidelijke kaders. Mogelijkheden en budgetten, dat zijn duidelijke kaders. Het zijn de dingen die je haast je ontslag kunnen opleveren als je ze niet meeneemt in je overweging. Als jullie nou eenmaal niet de fysieke ruimte hebben voor 10 laadpalen en je bestelt wel 10 laadpalen omdat je 10 elektrische auto’s in het wagenpark hebt, dan ben je uit het kader gestapt. Vaak zal je onderzoek moeten doen in de organisatie wat precies de kaders zijn. Wellicht dat je vanuit de direct aanwijzingen krijgt, maar het kan ook zijn dat vanuit financiën of de administratie kaders worden gesteld.
Natuurlijk kan je de kaders altijd ter discussie stellen. Want nu passen die 10 laadpalen misschien niet, maar werd het toch niet eens tijd om te verhuizen?
Beleid
Beleid is een kracht. In het beleid is opgenomen waar jullie bedrijf naar toe wil (tenminste, dat hoop ik) en welke doelen er gehaald moeten worden. Daarmee duwt het je in een bepaalde richting. Maar het geeft je ook opties. Want als het beleid is om alleen nog maar nulemissie voertuigen aan te schaffen (wat op dit moment nog best een uitdaging is), dan kan je zowel voor elektrisch als waterstof kiezen.
Wensen, bijvoorbeeld van de leaserijders, zijn ook krachten waar je mee te maken hebt. Zij willen misschien met deze auto op vakantie kunnen, met een caravan naar Frankrijk. Als dat niet kan, moet er een oplossing gezocht worden. Maar dat hoeft niet te betekenen: alleen maar auto’s die een caravan naar Frankrijk kunnen sleuren. Dat kan ook tijdelijk een andere auto zijn.
Het kan ook best wel eens tegenstrijdigheden opleveren: het kader is misschien een auto van max. 30.000 euro, terwijl het beleid toch auto’s oplevert die meer kosten.
Helder formuleren
Helder formuleren, dat is het eerste wat je moet doen als je dit vraagstuk het hoofd moet bieden. En dat geldt dus net zo goed voor iemand die zelf een auto koopt, als wanneer je een heel wagenpark moet vergroenen, dat maakt niet uit. Ik begin dan ook vaak met vragen stellen (ja, ik ben echt gezellig op verjaardagen…) zoals: hoeveel kilometers ga je rijden, wat moet je allemaal meenemen, waarom denk je dat elektrisch geen optie is, heb je al eens nagedacht over wat je allemaal op de fiets kunt doen? Kortom echt even goed onderzoek doen, dat vastleggen en, als je met meer mensen te maken hebt (of dat nou 100 collega’s zijn of één partner) consensus bereiken over de kaders en de krachten.
Praktisch
Opschrijven, overleggen en communiceren dus. Eerst maar eens opschrijven wat je denkt dat de kaders en krachten zijn. Dan overleggen: kloppen mijn kaders en krachten? Daar waar nodig aanpassen en dan: communiceren. Ook anderen moeten weten hoe het zit.
Welke kaders en welke krachten spelen er bij jullie? Laat het hieronder achter zodat we er van kunnen leren.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!