Is CO2 compensatie relevant voor mijn organisatie?
Grondverzet. Prachtig om te zien, mooi om mee te werken, ideaal als je grote kluiten aarde moet verplaatsen. Maar niet zo heel erg CO2 neutraal om het voorzichtig uit te drukken.
Als je geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld een CO2 prestatieladder en je hebt ook aardig wat grondverzet in je materieelpark zitten, dan kan het nog wel eens een hele klus zijn om daar een goede oplossing voor te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer (elektrisch of hydraulisch) hybride systemen op de markt. Ook heeft start-stop duidelijk zijn intrede gedaan en zijn machinisten steeds beter in staat Het Nieuwe Draaien toe te passen.
Maar toch, je houdt in deze groep nog wel een behoorlijke CO2 uitstoot over en dat is lastig als je bijvoorbeeld in het komende decennium CO2 neutraal wil worden. CO2 compensatie komt dan om de hoek kijken, maar zijn er eigenlijk wel goede oplossingen? In mijn optiek zijn die er wel, maar ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Belangrijk is dat je een partij vindt die zijn zaken goed op orde heeft. Ik sprak met Hans van Berkel van Stichting Adopt a Tree in Nepal (SATiN). Dit is een kleinschalig bomenplantproject in Nepal. Niet alleen zorgen zij voor CO2 compensatie, maar zij richten zich specifiek op vrouwelijke ondernemers. Iets dat mij natuurlijk aanspreekt.
Betrouwbare partner
Allereerst stelde ik Hans de vraag hoe betrouwbaar SATiN is. De Stichting is begonnen in 2013 met een pilotproject en begin 2015 waren er 6.500 bomen geplant. Vijf jaar lang wil de stichting 15.000 bomen planten. “SATiN werkt met het Shreejana Development Centre (SDC), een non-gouvernementele organisatie (NGO) die tot doel heeft arme mensen te helpen een beter bestaan te krijgen. De SDC lag voor de hand, want de initiatiefnemers van SATiN hebben met SDC in andere projecten al 15 jaar goede ervaringen opgedaan.”, aldus Hans. De bestuurlijke structuur en het financieel toezicht zijn onder meer geregeld vanuit de Centrale Bank van Nepal.
Betrokkenheid
“De betrokkenheid van de vrouwen is groot,” aldus Hans, “zij hebben van SDC een microkrediet gekregen om een bedrijf te starten. Van SATiN krijgen ze elk jaar een boom, als extra steun in de rug. In het pilot project is gebleken is dat de Nepalese vrouwen erg goed voor de bomen zorgen. Logisch, want een gezonde boom zorgt voor een kleine maar snel beschikbare aanvulling op het bedrijfsinkomen. En van het fruit dat van de bomen komt, kan het eigen gezin ook eten.”
Geschikte bomen
Ik vroeg me af hoe het zat met het snel beschikbaar zijn van de aanvulling op het bedrijfsinkomen. Nederlandse appelbomen doen er gerust vier jaar over voordat ze vrucht dragen. Nu worden er in dit project snel groeiende lokale soorten geplant, zoals mango, lychee en guave. Deze bomen dragen na twee tot drie jaar vrucht en dat is snel genoeg voor deze ondernemers.
En verder?
“Voor ons is het erg belangrijk dat er frequente contacten zijn met de vrouwen. De vrouwen vormen lokale groepjes waarin ze elkaar steunen en stimuleren. Voor elke twee euro die SATiN uit donaties in Nederland ontvangt, wordt in Nepal een fruitboom geplant. Doordat alle kosten in Nepal worden gemaakt, kunnen we van weinig geld veel bomen planten.”, vertelt Hans.
Kortom een kleinschalig initiatief, maar toch zeker de moeite waard om eens verder te onderzoeken. Ben jij ook bezig met CO2 compensatie?
Voor meer informatie over dit project, kun je terecht op: www.adoptatreeinnepal.nl.