Hou vol!
Dit is de zesde aflevering in de serie waarin ik de Think Small methode uit de doeken doe. En als je ze allemaal gelezen hebt, kan je jezelf in ieder geval een schouderklopje geven: jij weet wat het is om vol te houden. En als je een succes wilt maken van je groener, schoner en slimmer rijden project, dan is volhouden essentieel. Het kan natuurlijk pas nadat je je doel hebt gesteld, je plan hebt gemaakt en vervolgens de vier pilaren van de methode hebt ingericht: committeren, belonen, delen en monitoren. Dus als je met je project aan de slag gaat. En dan is dat volhouden echt essentieel. Maar volhouden is niet iets dat je ‘zomaar’ doet. Het is niet iets waar je een soort van magisch gen voor moet hebben en dan kan je het. Het zijn een aantal specifieke dingen die je moet doen en die licht ik in dit artikel toe:
- Doe het doelgericht en met inzet
- Test en leer
- Reflecteer en vier
Wat is volhouden eigenlijk?
Volhouden is lastig. Dat ten eerste, dat zal ik niet ontkennen. Volhouden is iets blijven doen. Ook als het tegenzit en ook als het niet meer leuk is om te doen. Sommige mensen hebben al bij voorbaat zoiets van: volhouden is echt niks voor mij, ik vind dat maar moeilijk. Terwijl ik er eigenlijk niet aan twijfel dat die mensen elke dag hun tanden poetsen. En nou ja, ok, misschien doen ze het een keer niet, maar dan denkt niemand: oh, oh, ik heb het tandenpoetsen niet volgehouden, nou laat ik er dan maar helemaal mee ophouden. Hoe komt dat? Tandenpoetsen is niet iets wat je volhoudt, tandenpoetsen is een gewoonte. En gewoontes houd je per definitie vol, sterker nog, het is heel lastig om een gewoonte te veranderen. Maar je hebt het altijd zo gedaan en als er geen reden is om je gewoonte te veranderen, dan doe je dat ook niet zomaar vanzelf. Daarom is de truc bij alles dat je wilt volhouden: maak er een gewoonte van.
Welke gewoontes heb jij waarvan je weet dat die in het begin best lastig waren, maar die je nu doet zonder over na te denken? En waren die allemaal super leuk in het begin?
Doelgericht en met inzet
Het volhouden begint met iets doelgericht en met inzet doen. Dit kan alleen maar als je goed weet waarom je het doet. Daarom begint het CO2 afslankprogramma® voor het wagenpark en de mobiliteit ook altijd met de overtuiging: waarom willen we dit? Waarom gaan we dit doen? Vervolgens stellen we doelen: een visie voor de lange termijn, een uitdagend doel voor de komende 3-5 jaar en een SMART doel voor dit jaar. Zo hebben we heel helder waar we naar toe willen. En met de goede tactieken en de goede pijlers maken we dan een plan. Als we dat allemaal niet hebben, kunnen we niet doelgericht en met inzet aan de slag. Dus ook hier geldt weer: een goede voorbereiding is het halve werk als je wilt volhouden.
En als je echt doelgericht bezig wilt, dan denk je ook na over: van welke dingen die we moeten doen, maken we gewoontes. En gewoontes binnen bedrijven zijn eigenlijk niks anders dan standaardprocedures, het gebruiken van templates, het afvinken van standaard checklijsten. Wat dat betreft hoe je het ook niet moeilijker te maken dan het is.
Test en leer
Vaak kom ik tegen dat bedrijven bang zijn om dingen te gaan doen, want stel je nou voor dat je niet het goede doet. Dat is natuurlijk heel vervelend. Zeker als er kosten tegenover staan, je kunt het geld maar één keer uitgeven. Toch moet je, als je je project wilt volhouden, dingen testen en leren. En dus ook de ruimte creëren om dingen op kleine schaal te beginnen. En helder zijn in de communicatie dat er eerst wat dingen getest worden, voordat het definitieve besluit genomen wordt.
Een mooi voorbeeld hiervan zijn probeeracties die op poten worden gezet. Regelmatig met ondersteuning van de overheid. Je wilt bijvoorbeeld een nieuw fietsbeleid opzetten. Je hebt mogelijk inzichtelijk laten maken wat de fietspotentie binnen de organisatie is en het blijkt dat 20% van de collega’s op fietsafstand woont, maar nog met de auto komen. Die krijg je misschien met een mooi nieuw beleid over de streep. Natuurlijk is het verstandig om dan met een groep ambassadeurs aan de slag te gaan om dit beleid samen op te zetten. Daarnaast is het heel goed om bijvoorbeeld drie elektrische fietsen neer te zetten zodat mensen een week of twee weken lang kunnen proberen hoe het is om naar het werk te fietsen. Het blijkt namelijk dat als mensen dingen uitproberen, dat dit een lange termijn effect heeft. Je kunt dus heel goed met die drie elektrische fietsen testen hoe het bevalt en leren hoe je dit het beste in kan zetten.
Reflecteer en vier
En ja natuurlijk heeft het testen zin als je er ook aan reflecteert. Je wilt er wel wat aan hebben natuurlijk. Ook de monitoring die je doet, wil je natuurlijk op reflecteren. Maar reflecteren is allemaal mooi, maar nog mooier is: vieren! Vier dat je successen haalt, vier dat je iets hebt uitgetest, vier dat het gelukt is. Kleine succesjes op een kleine manier, grote successen op een grote manier. Maar het is essentieel dat je kort op de bal zit met successen vieren. Mensen weten na een kwartaal niet meer dat iets heel goed is gegaan, dus als je iets viert, moet je dat meteen doen. Of als je een bonus ergens voor geeft, dan moet je dat doen op het moment dat het doel is gehaald, niet pas met een voortgangsgesprek bijvoorbeeld.
En successen vieren hoeft niet ineens bakken met geld te kosten hè? Iemand een bedankje sturen, op het intranet zetten dat een groep het super goed heeft gedaan of gewoon een gezamenlijke lunch die feestelijk wordt aangekleed is al super mooi.
Dit was het zesde deel van de minicursus over hoe je succesvol je groener, schoner en slimmer rijden project implementeert. De volgende keer ga ik in op de voorbereiding: hoe zorg je nou voor een goed doel en plan? Zodat je je basis op orde krijgt. Als je vragen hebt in de tussentijd, kan je ze zoals altijd onderaan het artikel stellen.
Wil je niet wachten op de minicursus en gelijk aan de slag op een simpele en laagdrempelige manier? Kijk dan hier voor de vijf stappen naar gegarandeerde en gedragen groene mobiliteit waarbij ook de Think Small methode behandeld wordt.
Hoe vieren jullie successen? Laat het hieronder weten, dan vieren wij mee.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!