Hoe ziet een makkelijke reiskostenregeling er uit?
Geen reiskostenvergoeding tot tien kilometer. Een vergoeding van negentien cent als je met de fiets komt, een volledige vergoeding voor het openbaar vervoer en als je met de auto komt, dan krijg je minder, maar wordt je wel gecompenseerd voor de parkeerkosten… Soms zien we draken van reiskostenregelingen. En dat wordt er niet beter op nu er ook nog een thuiswerkvergoeding verstrekt mag gaan worden! Want alhoewel we vaak zien dat hier een aparte regeling voor wordt opgesteld (om het nog gecompliceerder te maken), hangt het natuurlijk wel direct samen met de keren waarvoor een reiskostenvergoeding wordt verstrekt.
Hoe ziet dit er uit als het makkelijk is?
Want je moet het niet willen dat je reiskostenregeling zo ingewikkeld is. En toch… als je wilt dat je regeling slimme mobiliteit beloont, thuiswerken als goed alternatief behandelt en collega’s niet nodeloos met de auto tijdens de spits in de file gaan staan, dan ontkom je niet aan een soort van maatwerk. Dus hoe zorg je er nou voor dat het overzichtelijk en werkbaar blijft? Vijf tips.
Tip 1: Maak stevige keuzes
Door stevige keuzes vooraf te maken, maak je het verderop in het proces makkelijker. Bedrijven die voor iedereen met een mobiliteitsbudget werken, hoeven niet èn een leaseregeling èn een reiskostenregeling te onderhouden. Bedrijven die zich op een stationslocatie vestigen en geen parkeerplekken voor hun medewerkers regelen, hebben een hoger aandeel openbaar vervoer reizigers.
Tip 2: Niet het iedereen naar de zin maken
Heel vaak horen we dat een regeling eerlijk moet zijn. Maar voor wie? Voor die mensen die vroegtijdig overlijden door een slechte luchtkwaliteit? Of voor de mensen die zelf willen kunnen beslissen om met de auto te gaan? Vaak is dit het laatste. Terwijl je je kunt afvragen hoe eerlijk het is. Als je echt stappen wilt zetten op het gebied van duurzaamheid, moet je het niet iedereen naar de zin willen maken en kan je dus keuzes maken zoals: als je met de auto komt, krijg je geen reiskostenvergoeding. Zet daar natuurlijk wel goede thuiswerk, ov en fietsfaciliteiten tegenover en houdt rekening met mensen met een fysieke beperking.
Tip 3: Laat apps voor je werken
Of het nou een simpele excel-tool is of een uitgebreide app waarin automatisch de reiswijze wordt geregistreerd: zorg dat je zoveel mogelijk automatiseert. Een standaard reiskostenvergoeding mag nu eenmaal niet meer zomaar, dus zal je toch iets met registratie moeten doen. En gelukkig zijn daar ook steeds meer oplossingen voor, zoals:
– Fynch Mobility
– Dumoco
– Gaiyo
– Mobility Mixx App
– Moves
Tip 4: Maak reizigersprofielen
Door reizigersprofielen op te stellen maak je overzichtelijk welke keuzes er zijn voor mensen. Door ze een aantal vragen te stellen (hoeveel dagen wil je thuiswerken, hoeveel dagen kom je op de fiets, hoeveel dagen werk je buiten de deur et cetera) komen ze in een profiel terecht en op basis van dat profiel worden reiskosten en thuiswerkkosten vergoedt. Hierdoor weet iedereen van te voren waar die aan toe is.
Tip 5: Ontwikkel een sterke visie
Essentieel in elk geval is om een sterke visie te ontwikkelen. Wat wil jij dat de reiskosten- en thuiswerkvergoedingsregeling bewerkstelligt? Waar willen jullie naar toe op lange termijn? Wat voor bedrijf willen jullie zijn voor huidige en toekomstige medewerkers? Want als je een goede visie hebt, dan is het ook makkelijker om stevige keuzes te maken en uit te leggen waarom je het niet iedereen naar de zin kan maken. Dan kan je een app kiezen die bij die visie past en reizigersprofielen die bij die visie passen een betere regeling aanbieden dat degene die er niet bij passen.
Klik hier om hierover eens met ons in discussie te gaan.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!