Hoe worden jullie koploper op het gebied van duurzame mobiliteit?
In de serie met stadia van een duurzaam bedrijf, zijn we aangekomen bij de koplopers. Bedrijven waarbij de directie zich dagelijks inzet voor verduurzamen. Er een plan, visie en overtuiging is dat het ook echt moet gebeuren. Er wordt naar gehandeld en naar geleefd. Niet alleen de directie is hierbij aangehaakt, maar de hele organisatie heeft het op de agenda staan. Deze bedrijven zijn een voorbeeld voor anderen. En ze werken er hard aan.
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Een paar jaar geleden organiseerde het Overleg Orgaan Fysieke Leefomgeving, een onderdeel van het (toenmalige) Ministerie van Infrastructuur en Milieu een expeditie langs koplopers op het gebied van duurzaamheid. Het ministerie wil zelf een toonbeeld van duurzaamheid zijn en ging daarom eens op bezoek bij andere bedrijven die het goed doen.
Vanuit deze expeditie is een handige inspiratiekaart ontwikkelt die handvatten geeft om de bedrijfsvoering te verduurzamen maar vooral ook duurzaamheid te verankeren in de organisatiecultuur. De inspiratiekaart is hier te vinden.
Vertaling groener, schoner en slimmer rijden
In dit artikel maken we voor de zeven onderdelen die de inspiratiekaart bevat een concrete vertaling naar groener, schoner en slimmer rijden. Zo krijg je niet alleen inspiratie, maar kan je ook gelijk aan de slag, praktisch en pragmatisch, met dit onderwerp.
Afbakenen
Het begint met goede keuzes maken: wat doe je wel en wat doe je niet. Je moet dus ook goed weten of jullie je echt moeten richten op groener, schoner en slimmer rijden of dat het misschien slimmer is eerst wat andere bedrijfsprocessen te verduurzamen.
Het begint dus ook met kwantificeren. Bijvoorbeeld door de CO2 uitstoot inzichtelijk te krijgen. Zit meer dan 50% in het wagenpark en de mobiliteit: dan is de focus op groener, schoner en slimmer rijden zeker gerechtvaardigd.
Pak dus alle energie-, lease- en brandstoffacturen erbij en onderzoek.
Verankeren
Het verankeren gaat over het betrekken van de medewerkers en ze zelf met goede oplossingen laten komen.
Dit doe je door het goed te hebben over de overtuiging: waarom is het in het algemeen van belang, waarom is het voor ons als bedrijf van belang en waarom is het voor jouzelf van belang om hier mee bezig te zijn.
Organiseer daar dus ook workshops voor om dat met z’n allen te bepalen.
Ambities stellen
Dit vereist natuurlijk een analyse van de huidige situatie. Je kijkt dus naar: hoe ziet het huidige wagenpark er uit, hoe de huidige mobiliteit, wat staat er in ons beleid, hoe zit het bij ons qua rij- en reisgedrag en in welke keten opereren we.
Vervolgens is zowel het formuleren van een visie (waarin je ambitieus kunt zijn) als een concreet doel voor het komende jaar (waarin je realistisch bent) essentieel.
Doe ook dit weer gezamenlijk om draagvlak te creëren.
Sturen
En het is natuurlijk leuk om doelen te stellen, je moet wel ook weten of je ze haalt, dus je moet de monitoring goed om orde hebben. Daarom is het ook belangrijk om zowel voor het komende jaar als voor de komende 3-5 jaar de doelen concreet te maken. Een visie mag hemelbestormend zijn, maar de vertaling lekker duidelijk.
Samenwerken
Doe het toch allemaal alsjeblieft niet alleen. Of dat nou inhoudt dat er in het bedrijf samen wordt gewerkt om de doelen te realiseren of dat je ook met anderen organisaties de handen in één slaat om tot mooie resultaten te komen: werk samen.
Helemaal als het om investeringen in een groener wagenpark gaat (en dan heb ik het niet over elektrische personenauto’s, die zijn ondertussen betaalbaar genoeg, maar wel over bijvoorbeeld waterstofvrachtwagens), is het essentieel om samen te werken.
In de Slim Leasen Podcast van juni/juli 2021 is dit een heel belangrijk onderwerp.
Inspireren
Het mag ook gezien worden dat je een duurzaam bedrijf bent. Als-je-blieft, zet op de website wat je doet! Hoe vaak het niet gebeurd dat bedrijven in een koplopernetwerk zitten of dat er in een artikel staat dat ze koploper zijn en dat er niks op de website staat wat het bedrijf dan concreet doet! Zonde. Een gemiste kans.
Dus: hoppa, vol met stickers die auto. Zeg gerust tegen de klant dat je met het ov en de ov-fiets bent gekomen. Zet in de vacature welke alternatieven er zijn voor de leaseauto.
Organiseren
En dan is het natuurlijk een kwestie van dit volledig in de organisatie incorporeren. Bij koplopers is duurzaamheid niet iets dat er bij wordt gedaan, maar waar iedereen aan meewerkt. Niet iets van een afdeling, of de KAM managers, maar gewoon onderdeel van de strategische doelstellingen voor iedereen. En natuurlijk is er een groep ambassadeurs die er aan trekken, maar die zitten wel in de haarvaten van de organisatie, dus zijn ook geen aparte groep ‘gekke Henkies’.
Zet zo’n clubje ambassadeurs op door mensen die al elektrisch rijden, met de fiets naar het werk komen, veelvuldig het ov gebruiken, samen te laten komen en ze samen na te laten denken over hoe ze dit breder in de organisatie kunnen uitdragen.
Als je met deze zeven onderdelen aan de gang gaat, dan kunnen ook jullie koploper worden! Hoe ver zijn jullie al? Laat het hieronder in het commentaarveld weten.
Bevinden jullie je in dit stadium en wil je weten of jullie toe zijn aan het volgende stadium: plan dan een gesprek in. Mail naar: vandefliert@zero-e.nl.
Deel het artikel via de onderstaande buttons!