Hoe houd jij verduurzamen vol?

Je kent ze vast wel: mensen die je een paar keer per jaar ziet en waarvan je nooit van te voren weet: zouden ze zijn aangekomen of afgevallen? Je bent elke keer weer onder de indruk van hoeveel kilo’s ze verloren zijn en je kon haast uittekenen dat ze de keer erop een stuk meer wegen. Het is makkelijk om op gewicht te blijven als dit het gewicht is dat past bij ‘ik hoef niet op mijn eten te letten’… En zo is het met verduurzamen en het reduceren van de CO2 uitstoot ook. Let je “even” niet op dan staan de wegen zomaar weer heel vol “na” corona. En dan gaat het dus ook met die CO2 uitstoot, die in de afgelopen jaren zo lekker laag was, weer helemaal de verkeerde kant op.

 

Het lijkt zo makkelijk

Toch ken je vast ook mensen die zijn afgevallen en die wel op het gewicht blijven dat ze voor ogen hadden. Of mensen die sowieso niks lijken te hoeven doen om slank en fit te zijn. Of in termen van duurzaamheid: de bedrijven die in het rentmeester stadium terecht zijn gekomen, het vijfde en laatste stadium van een duurzaam bedrijf. Wat maakt zij daar niks voor lijken te hoeven doen? Lijken te hoeven doen, want het is niet zo dat ze er niks voor doen!

 

Volhouden

Deze bedrijven hebben hun duurzaamheidsbeleid echt bestendigd. Ze weten goed waarom ze het doen, wat hun doel is, welke tactieken bij hen passen en wat ze doen aan committeren, belonen, delen, monitoren en volhouden om het ook op lange termijn succesvol te laten zijn. En juist in dat volhouden hoort dat ze de boel onderhouden. Dat ze eigenlijk constant bezig zijn met dit onderwerp, zonder dat ze elke keer weer hele nieuwe dingen moeten hoeven doen.

 

Redenen

En dat doen ze niet voor niks. Op het plaatje hiernaast zie je tien redenen om hier ook doorlopend mee ondersteund te worden.

Het is namelijk prettig als je niet alles ad-hoc moet doen en je genoeg tijd kunt nemen voor een goede aanpak.

Het ontwikkelen van draagvlak binnen de organisatie kost tijd, dus als je hier doorlopend mee bezig bent, kan je die tijd ook nemen.

Het geeft je de mogelijkheid om op verschillende momenten verschillende dingen te organiseren. En dat is ook prettig voor andere collega’s, niet alles komt in één keer.

Als je doorlopend met dit onderwerp bezig bent, dan heb je dus ook beter inzichtelijk waar je op elk moment staat en kan je makkelijker bijsturen.

Het geeft je daarbij de mogelijkheid om mensen individueel te kunnen ondersteunen of aan wensen te voldoen. Ook omdat je over dit onderwerp regelmatig contact hebt met je collega’s en dus op de hoogte bent van wat er speelt.

Als je ondersteund wordt, kost het ook veel minder van je eigen doorzettingsvermogen, je hebt immers iemand die helpt. En uiteindelijk heb je kans op een behoorlijke kostenbesparing. En natuurlijk zekerheid over het realiseren van je doelstellingen.

 

Ondersteuning

Die ondersteuning kan komen uit je eigen organisatie. Trek hierin met een collega samen op of vorm met een aantal collega’s een werkgroep. Je kunt ook ondersteuning krijgen uit een sectorinitiatief waarin je met gelijkgestemden van andere organisaties klankbord over hoe jullie het aanpakken en waar nog mogelijkheden liggen. Of je kunt natuurlijk door een externe partij ondersteund worden, wat je ook meteen meer skin in the game geeft, je hebt er dan immers voor betaald.

 

Wat je ook doet: het blijft een kwestie van volhouden en dat gaat beter samen dan alleen.

 

Wil je eens weten wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan even contact op! Klik op: vandefliert@zero-e.nl

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!