Het wordt tijd dat we het thuiswerkbeleid serieus nemen!
Thuiswerken leek bijna de nieuwe manier van werken te worden. Dit was natuurlijk het gevolg van de coronamaatregelen, maar werkend Nederland begon ook steeds meer in te zien hoe chaotisch de dagen er voor de crisis aan toe gingen, en hoeveel tijd er verloren ging aan het reizen. Helaas lijkt dit allemaal van korte duur. Steeds meer bedrijven gaan terug naar het oude normaal, wat inhoudt dat er van de werknemers verwacht wordt dat ze hun gezicht regelmatig op kantoor te laten zien. Veel werkgevers hebben geen thuiswerkbeleid voor de lange termijn, en zitten hier ook niet op te wachten, blijkt uit het CNV-onderzoek. Ze vinden het toch fijner als ze zicht hebben op de werknemer. Sterker nog, werkgevers vragen kantoorspullen van thuiswerkers terug uit angst voor de belastingdienst! BNR Nieuwsradio vertelt hier meer over. Kortom: het gaat helemaal niet goed met het thuiswerkbeleid.
Redenen om thuiswerken te regelen
Dit is natuurlijk erg zonde, want er zijn een hoop redenen waarom het invoeren van een thuiswerkbeleid op lange termijn een goed idee is, niet alleen voor de medewerker zelf, maar ook voor het bedrijf:
- Uit de enquête van het CNV is gebleken dat 90% van de medewerkers hybride wil werken. Hybride werken betekent eigenlijk niets meer dan goed kunnen werken in een team, waarvan een deel op kantoor werkt en een deel vanuit huis. Hybride werken is dus niet volledig thuiswerken zoals sommige werknemers denken of volledig op kantoor zoals werkgevers denken. Elkaar fysiek en virtueel ontmoeten en samen overleggen vindt gecombineerd plaats. En werknemers vinden het nu eenmaal prettig om zelf te kiezen welke combinatie bij ze past en dan werken ze dus prettiger. Kijk hier voor meer informatie.
- Uit hetzelfde onderzoek van het CNV blijkt dat 72% van de thuiswerkers productiever is. Met andere woorden: werknemers zijn thuis gemotiveerder aan het werk en behalen over het algemeen betere resultaten dan op kantoor. De volgende reden gaat dieper in op waarom de productiviteit hoger is.
- Er is thuis een betere werk-privé balans. Mensen kunnen hun werk beter indelen en ervaren daardoor minder werkdruk. Op kantoor is het toch vaak zo dat op het einde van de dag nog dingen worden afgemaakt, om dan vervolgens snel naar huis te gaan en te zorgen voor het eten. Maar ook het ontbreken van reistijd is een groot goed. Daardoor blijft er meer tijd over om nuttig te besteden. Werknemers zijn hierdoor minder vermoeid, wat leidt tot minder burn-out klachten.
- Thuiswerken is ook nog eens duurzamer dan op kantoor werken. Anderhalve dag meer thuiswerken scheelt jaarlijks zo’n 3 miljard kilometers aan woon-werkverkeer. Wegverkeer bepaalt een aanzienlijk deel (21%) van onze CO2-uitstoot, 52% daarvan is afkomstig van personenvervoer. Stikstof en fijnstof behoren tot de grootste vervuilers als het gaat om luchtkwaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat als 12% van de beroepsbevolking kiest voor anderhalve dag extra thuis werken, dit 353.600 ton CO2 scheelt, dit staat gelijk aan ongeveer 150.000 retourvluchten Amsterdam – New York. Dat scheelt 11 ton fijnstof en 632 ton stikstof. Dit is 5% van het totaal aan stikstof dat afkomstig is van woon-werkverkeer. Wat een verademing voor de planeet!
- En als laatste reden: de kosten worden ook nog eens bespaard, volgens het PWC-onderzoek. Als alle werkers een dag extra thuis blijven (of gaan werken) bespaart dat de samenleving 3,9 miljard euro. Deze kostenbesparing komt voornamelijk bij werkgevers en werknemers terecht. De besparing voor werkgevers loopt op tot 1.681 miljard euro. Het grootste deel van dat bedrag bestaat uit de lagere huurkosten voor kantoorruimte. Andere besparingen zitten in verminderde uitgaven voor gas, elektriciteit en catering. Voor werknemers bedraagt de kostenbesparing 1.120 miljard euro. Werknemers krijgen te maken met hogere energierekeningen thuis, maar dat weegt niet op tegen de fors lagere kosten voor woon-werkverkeer.
Manieren om thuiswerken vorm te geven
Veel voordelen dus om een thuiswerkbeleid in te voeren. Maar waar moet je dan aan denken bij een goed beleid? Het is belangrijk om de volgende stappen te nemen:
- Bedenk waarom je thuis wilt werken. Is dat om als bedrijf duurzamer te worden, of om kosten te besparen, of misschien nog om een andere redenen?
- Bedenk hoeveel je wilt dat mensen thuiswerken. Hierbij moet je rekening houden met zowel de CO2-doelstelling, de kostendoelstelling en mogelijke andere doelstellingen.
- Bedenk vervolgens welke hulpmiddelen je gebruikt.
A) Werk samen met de Arbodienst. Zowel de werkgever als de werknemer krijgt dan hulp bij het opstellen en uitvoeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid.
B) Monitor door middel van een salarisadministratiepakket; zo heb je zicht op de kosten die gemaakt worden, maar ook die bespaard worden.
C) Om medewerkers te stimuleren is belonen noodzakelijk. Er zijn een aantal beloningsapps die je hierbij kunnen helpen, zoals de app van Dumoco en van Fynch.
D) Zet een thuiswerkovereenkomst in elkaar. Hierdoor worden medewerkers ertoe aangezet om zich te committeren. Een voorbeeld van zo’n thuiswerkovereenkomst vind je hier.
E) Deel de resultaten met elkaar. Dit is nodig om het nieuwe werken vol te houden. - Leg alles vast in een plan, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er verwacht wordt. Overzicht, duidelijkheid en transparantie zijn belangrijke elementen voor een goed beleid.
- En finally: implementeer!
Voor het creëren van een duurzamere wereld is thuiswerken van cruciaal belang. Niet alleen beschermen we hiermee het milieu tegen onnodige uitlaatgassen, maar ook de mens. We ademen schoner lucht in, zijn betere werknemers, en gaan er nog eens financieel op vooruit. Het onnodige en overbodige reizen is niet meer van deze tijd, en mag ook niet meer worden geaccepteerd. We mogen het grotere plaatje niet vergeten, en moeten rationeel zijn in de beslissingen die we nemen; nu meer dan ooit. Het is tijd om het thuiswerkbeleid serieus te nemen…
Wat gaan jullie doen om het thuiswerkbeleid op orde te maken?
Deel het artikel via de onderstaande buttons!