Het Low Car Diet zit in een nieuw jasje – doe je mee?
Het Low Car Diet zit in een nieuw jasje! Als je eerder al eens mee hebt gedaan, ben je hier niet rouwig om. De interface om je ritten te registreren was niet echt zaligmakend. Dat is nu een stuk beter geworden. Maar het idee is natuurlijk hetzelfde: een maand lang zo veel mogelijk proberen met trein of fiets te reizen, te carpoolen of gewoon een dagje thuis te werken. Is dat makkelijk? Nou, zeker niet altijd. Ook ik slijt al snel in een vast patroon waarbij ik niet meer nadenk over of ik toch niet ook met het OV kan bijvoorbeeld. Eenmaal een keuze gemaakt, is het makkelijk om die te blijven maken. Maar het is wel nuttig! Mensen die meedoen geven aan dat ze het reizen met het OV vaak als relaxter ervaren. Of dat ze het zo heerlijk vinden om even buiten te zijn met fietsen. En al carpoolend kan je natuurlijk goed het overleg voorbereiden.
Het komt natuurlijk allemaal neer op allereerst even bewust zijn van wat je doet en daarna plannen. Daarvoor kan het helpen als je een standaard lijstje in je hoofd hebt bij het maken van afspraken, zodat je meteen al zo slim, groen en schoon bezig bent. Dat lijstje bestaat uit de volgende vier vragen:
1. Kan ik de reis voorkomen?
Je kunt je afspraak vragen of het ook via Skype, Whatsapp videobellen of een andere online manier kan.
Je kunt de reis ook voorkomen door hem te combineren met een andere reis. Misschien moet je binnenkort in de buurt zijn? Misschien moet de ander binnenkort in jouw buurt zijn of in de buurt van een afspraak die je hebt. Het kost een paar minuutjes meer tijd om de afspraak te plannen misschien, maar het kan zo een uur in de auto schelen.
Je kunt er ook voor kiezen alle afspraken op één of twee dagen in de week te plannen. Dit vergt wat discipline, maar door randvoorwaarden aan te brengen, wordt je selectiever. Het werkt een beetje als iemand eerst een bonus geven die deze terug moet geven als het doel niet gehaald wordt, ook dat is heel effectief. Het voordeel is ook dat je meer dagen hebt zonder afspraken, wat het weer makkelijker maakt om thuis te werken.
2. Kan ik fietsen en/of met het OV?
Ok, je kunt de reis niet voorkomen. Maar kan je fietsen? Kan je anders in ieder geval op een plek afspreken die je met de fiets kunt bereiken? En hoe zit dat voor de ander? Kan je in ieder geval met de fiets naar een OV punt komen? En vanaf daar verder met de trein of met de bus? Ik geef toe: nu moet je wel verschillende routeplanners gaan gebruiken. Tenminste een goede planner waarin je kunt aangeven dat je van fiets en OV gebruik wilt maken, ken ik nog niet.
Maar je kan dit best goed voorbereiden. Wat zijn de 3 dichtstbijzijnde OV punten vanuit je huis? En vanuit je werk? Maak daar één keer een analyse van en je hoeft in het vervolg alleen nog maar de rest van de reis uit te zoeken.
3. Moet ik wel met mijn eigen auto?
Natuurlijk ligt het voor de hand om te carpoolen als je een beurs of iets dergelijks bezoekt. Dan is er al snel een collega die dezelfde kant op moet. Alhoewel beurzen ook vaak wel goed met het OV te bereiken zijn.
Maar misschien is er wel een collega die dezelfde richting op moet. Of die je even bij het station kan afzetten.
En kijk eens of je gebruik kunt maken van een deelauto, poolauto of leaseauto van een collega. Dan kan je misschien gewoon met de fiets naar kantoor komen en vanuit daar gemakkelijk verder. Hopelijk zijn die auto’s elektrisch of rijdt je collega op groengas.
4. Heb ik een groene auto?
Ok, de reis is niet te voorkomen. De fiets en/of het OV houden in dat je drie keer zo lang onderweg bent. Geen deelauto te bekennen, alle poolauto’s zijn uitgeleend en je collega’s hebben de leaseauto allemaal zelf nodig en gaan allemaal niet naar de uithoek waar jij moet zijn. Het kan maar zo gebeuren. Heb je dan wel een groene auto? Dan beperk je in ieder geval de schade.
Doen jullie mee met het Low Car Diet? En stel jij jezelf deze vragen bij een afspraak?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!