Herken jij de rebel in je?
In het vorige artikel gaf ik al aan dat niet iedereen op dezelfde manier gemotiveerd wordt. Nog even afgezien dat er verschillende triggers/redenen zijn dat mensen al dan niet bezig willen zijn met groener, schoner en slimmer rijden, is de ene veel meer intrinsiek gemotiveerd, terwijl de andere veel meer extrinsiek gemotiveerd wordt. En ik kreeg de vraag: “Hoe beïnvloed ik het beste de directie en de wagenparkbeheerder?”. Daar kan je natuurlijk de triggers voor gebruiken, maar daarvoor moet je ook weten of die wagenparkbeheerder of dat directielid meer intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd is.
Wat is eigenlijk het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie?
Je kent het vast wel: je probeert al maanden de moed op te brengen om naar de sportschool te gaan, maar het lukt je niet. Totdat een goede vriendin zegt: zullen we samen gaan. Nu is er geen week dat je meer overslaat: je vriendin is immers van je afhankelijk. Duidelijk een voorbeeld van iemand die meer extrinsiek gemotiveerd is.
Maar neem eens het tegenovergestelde: Jij gaat elke week hardlopen. In je eentje. Regen of zonneschijn. Omdat jij die marathon wilt lopen. En je je door niks en niemand laat tegenhouden, omdat je ook nog eens een goede tijd wilt halen. Je bent intrinsiek gemotiveerd om dit te doen.
Onderzoek
Iemand die hier veel onderzoek naar heeft gedaan is Gretchen Rubin. In haar boek The Four Tendencies legt zij uit dat je vier typen mensen hebt:
- Obligers – Plichtplegers – mensen die vooral die extrinsieke motivatie nodig hebben om ergens toe te komen.
- Questioners – Vragenstellers – mensen die vooral intrinsieke motivatie nodig hebben om ergens toe te komen (en dus veel vragen stellen zodat ze zeker weten dat het nuttig is wat ze moeten doen).
- Upholders – Handhavers – mensen die zowel intrinsieke als extrinsieke motivatie nodig hebben om ergens toe te komen.
- Rebels – Rebellen – mensen die als ze het idee krijgen dat ze iets moeten, van zichzelf of van een ander, ze het sowieso niet doen (gelukkig de kleinste groep, motivatie halen ze bijvoorbeeld uit zich vrij voelen om iets te doen of omdat dit past bij hun identiteit).
Heel handig om te weten natuurlijk, want als je vindt dat je directeur alsmaar vragen blijft stellen, dan zou het maar zo eens kunnen zijn dat zij een Vragensteller is en dat als je maar eenmaal al die vragen hebt beantwoord en ze overtuigd is, ze ook intrinsiek gemotiveerd is om wat te doen (en je dus weinig extrinsiek hoeft te organiseren).
Toepassing
Hoe zorg je er dan voor dat je elke groep gemotiveerd krijgt. Ik geef hieronder voorbeelden die je kunt toepassen in het kader van groener, schoner en slimmer rijden.
Plichtplegers
- Organiseer groepjes die samen een fietsdoel proberen te halen
- Regel een buddysysteem om het geleerde uit de zuinig rijden cursus te blijven volhouden
- Laat zien wie er allemaal bij gebaat is dat iemand bijvoorbeeld met het OV in plaats van met de auto gaat.
Vragenstellers
- Zorg voor een goede lijst met vragen en antwoorden over je nieuwe fietsbeleid die ingaat op waarom mensen er gebruik van zouden moeten maken
- Laat deze mensen lekker zelf dingen uitzoeken over hun nieuwe elektrische auto, geef ze hier expliciet de tijd en middelen voor
- Organiseer een sessie waarin mensen ervaringen met elkaar uitwisselen, bijvoorbeeld over het thuiswerken.
Handhavers
- Zet ze ook in de groep die samen het fietsdoel probeert te halen, maar zorg ook dat ze hun eigen doel te halen hebben
- Laat ze zelf dingen uitzoeken over hun nieuwe elektrische auto, maar geef ze ook de mogelijkheid om er met anderen over te overleggen en samen in op te trekken
- Zorg dat ze gezien worden als ze thuiswerken, maar geef ze ook de mogelijkheid om even afgezonderd te zijn.
Rebellen
- Toon welke type mensen die met het OV gaan en zorg dat deze inspirerend zijn
- Geef ze de mogelijkheden en middelen om thuis te werken, maar de ruimte en vrijheid om er zelf mee aan de slag te gaan
- Geef ze de mogelijkheid om lekker dwars te zijn: als het hele bedrijf meedoet aan de Fiets naar je werk dag, moet je niet verwachten dat zij meedoen. Maar ze kunnen maar zo ineens de week erna op de fiets stappen als het extra slecht weer is.
Weet jij in welke categorie je hoort? Laat het weten, ik ben benieuwd!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!