Heb je deze 12 nieuwsberichten over duurzaam ondernemen in 2017 wel gezien?
In de Werkgroep MVO en wagenpark post ik elke week één of meerdere opmerkelijke nieuwsberichten over groener, schoner en slimmer rijden. Ze gaan over CO2 uitstoot welke maatregelen partijen nemen om die te verminderen, alternatieve brandstoffen of elektrisch rijden. Zo scrollend door al die nieuwsberichten van het afgelopen jaar, kwamen er weer vrolijke herinneringen boven. Heb jij de onderstaande 12 voorbij zien komen?
Elektrische auto in Dakar
Ik wil dat we nog lang van auto’s, bussen, vrachtwagens en motorfietsen kunnen genieten. Ik houd dan ook van motorsport. Dat is waarom ik doe wat ik doe: ik denk namelijk wel dat het anders moet, anders houdt de pret een keer op.
Als er dan dus mensen mee gaan doen met een elektrische auto in Dakar, ben ik blij! Maar helaas lukte ze het in de afgelopen jaren niet de finish te halen. Maar dit jaar wel!
Bijzondere verdeling
Als je een elektrische auto koopt, kies je dan een groot model of juist een kleine? Jaren lang zijn volledig elektrische auto’s kleine karretjes geweest. En als je in Nederland kijkt naar de plug-in hybrides, dan hebben we het al snel over een Volvo V60 of een Mitsubishi Outlander. Maar in Amerika zijn juist de volledig elektrische auto´s groot en voor de wat kleinere modellen wordt gekozen voor plug-in.
Niet alleen CO2 verminderen bij auto’s
Ook in het zwaardere segment ging het er goed aan toe als het gaat om het verkleinen van de CO2 voetafdruk.
Zo opende Rotra (eindelijk…) zijn containerterminal. Niet alleen scheelt dit een heleboel vrachtwagens op de weg omdat de containers per schip vervoerd worden, ook is er op de terminal een LNG tankstation te vinden. Eén waar zowel schepen als vrachtwagens kunnen tanken.
Ook werd er in Duitsland een proef gedaan met een trein op waterstof. Misschien voor ons Nederlanders een beetje een bijzondere ontwikkeling. We rijden toch al elektrisch met de trein? Is zoiets op waterstof dan echt nodig? In andere landen is dat het zeker. Er wordt nog veel met diesel(-elektrische) treinen gereden. En dan is de overstap naar een volledig elektrisch systeem met bovenleiding niet per se makkelijker dan gewoon een nieuwe trein met andere aandrijving op de rails zetten.
En dan zijn er natuurlijk altijd nog overenthousiaste mensen die het bijvoorbeeld verzinnen om een Komatsu dumper om te bouwen naar een elektrische configuratie. Wel goed voor het verminderen van de CO2 uitstoot, het opdoen van kennis en het maken van een opvallende showcase. Maar je hebt er wel vierenenhalve ton aan batterijen voor nodig… Dat is meer dan 2x een hele Tesla Model S, niet alleen de batterijen). En 10% van het totaal gewicht, waarbij de dumper vervolgens wel 65 ton kan verstouwen.
Batterijen
Die dumper wordt uitgerust met nikkel-mangaan-kobalt accu’s. Nikkel-mangaan kennen we ook van onze gewone penlites. Belangrijk, want met al die ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden, wordt ook steeds meer de discussie gevoerd over de grondstoffen, onder andere voor de accu’s. Nu weet Bloomberg dat soort informatie vaak heel goed weer te geven in interessante plaatjes. Met goede onderbouwing van de cijfers natuurlijk. Zo zochten ze uit of we wel genoeg lithium hebben. En wat de invloed van schaarste is op de prijs van de auto. “We’re Going to Need More Lithium” is de titel van het stuk en dat zegt misschien al wel genoeg…
In China doen ze alles keer 10
We gaan zeker meer lithium nodig hebben als ze in China echt stappen gaan zetten. En daar zijn ze nu al mee bezig. Maar liefst 70.000 elektrische taxi’s komen daar. Er is besloten dat in Bejing alleen nog maar elektrische taxi’s mogen rijden. En dat gaat dan niet zoals bij ons: heel voorzichtig en één voor één. Nee, dat gaat van dik hout zaagt men planken. Maar laten we wel zijn: het is daar ook nodig als je ziet in wat voor een vuile lucht die mensen daar moeten leven!
Arnie!
Bij niet iedereen is het bekend, maar Arnold Schwarzenegger is een voorvechter voor het milieu! Als Governator van Californië, waar volgens sommigen alleen maar linkse hippies wonen, heeft hij een verandering ingezet als het gaat om duurzaamheid. Hij is behoorlijk uitgesproken als het gaat om dit onderwerp. Dat kan je onder andere horen in de podcast van Tim Ferriss (luister vooral vanaf 18:38 en 26:06) en ook in een artikel dat hij al weer even geleden publiceerde.
In zijn verhaal gebruikt hij de analogie van de stoel met vier poten. Dit onderwerp heeft vier fundamenten waar het op staat (CO2 reductie in verband met klimaatverandering, milieuvervuiling, banen en veiligheid) en over alle vier moet gepraat worden. En nog veel meer over die laatste drie. CO2 reductie en klimaatverandering zijn lastig te vatten voor sommige mensen, echter zeven miljoen doden door milieuvervuiling en 10x zoveel banen in Californië in de groene sector dan in andere sectoren zijn dat niet.
Amerika
En je denkt misschien dat ze in Amerika alleen maar vervuilend en verspillend bezig zijn, maar uit dit artikel blijkt dat de NOx/PM eisen stukken strenger zijn in Amerika dan in Europa. De Cummins motor met “California ARB optional low NOx Emissions” komt op slechts 0,02 g/bhp-hr, nog eens 10x minder dan de eis (0,2 g/bhp-hr). In Europa is de eis 2 g/kWh, oftewel: 2,7 g/bhp-hr!
Fietsen
Natuurlijk kan je uiteindelijk beter gaan fietsen als het om de luchtkwaliteit gaat. Dan stoot je helemaal niks uit. Wij Nederlanders staan bekend als fietsland. China natuurlijk ook. En ook in China denken ze na over hoe dat slimmer kan. Nu denken ze zelf dat ze daar de langste fietssnelweg hebben. Het is een prachtig stuk weg van 8 kilometer lang. Maar wij weten wel beter, want wij hebben de F35 die maar liefst 62 km lang is! Deze loopt van Nijverdal naar de Duitse grens, met twee takken: van Vriezenveen naar Almelo en van Oldenzaal naar Enschede (en omgekeerd natuurlijk).
Kosten
Ook in 2017 moet er op de kosten worden gelet. En dat zal in 2018 niet anders worden. Maar hebben we eigenlijk wel een goed beeld bij die kosten. We weten misschien wat een retourtje Utrecht-Amersfoort kost en wat we moeten afrekenen als we aan de pomp staan. Maar de maatschappelijke kosten? Het feit dat mensen ziek worden van vieze lucht of te weinig bewegen? Gelukkig wordt daar onderzoek naar gedaan. En dan blijkt de trein maar liefst zestig keer goedkoper dan de auto. Zestig keer! Kan je nagaan hoeveel minder belasting we zouden betalen als we die kosten niet hadden…
De vervuiler betaalt
Of als we de vervuiler zouden laten betalen. En zo geschiedde in London. Daar werd het parkeren voor diesels nog duurder gemaakt. Je betaalt dan € 8,50 als je je diesel wilt neerzetten in de stad. Nou is parkeren in London al niet erg goedkoop, maar dit is zelfs voor Amsterdamse begrippen aan de ruime kant.
Ze moesten ook wel wat in London, eigenlijk in heel Groot Brittannië. De Nederlandse staat kreeg een rechtszaak om de oren, maar ook aan de andere kant van de Noordzee kunnen ze er wat van. Voor de derde keer maar liefst werd de staat aangeklaagd voor de dodelijke gevolgen van de slechte luchtkwaliteit.
Wil je dit soort nieuws ook in 2018 goed kunnen volgen? Word lid van de Werkgroep MVO en wagenpark omdat ik het je daar allemaal vertel!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!